ΕΚΛΟΓΕΣ 2018 – Το ΔΗΚΟ χαράζει το δικό του δρόμο χωρίς τον Λιλλήκα

«Κρατούμε και θα κρατούμε για πάντα ανοικτή την πόρτα της συνεργασίας με τη Συμμαχία Πολιτών», δήλωνε πηγή από το ΔΗΚΟ, ωστόσο το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίας της Γραμματείας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: Το ΔΗΚΟ είναι πλέον προφανές, ότι χαράζει πορεία προς τις προεδρικές εκλογές χωρίς τη Συμμαχία Πολιτών και τον Γιώργο Λιλλήκα, ευελπιστώντας σε κοινή πορεία με τους υπόλοιπους τρεις, με τους οποίους επιδιώκουν καθημερινώς επαφές σε ανεπίσημο επίπεδο προκειμένου να γίνει τελικά κατορθωτός ο στόχος επίτευξης της συνεργασίας, καθώς υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζωτικά ζητήματα, με κύριο αυτό του υποψηφίου για προεδρικό χρίσμα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας του κόμματος έγινε αξιολόγηση των επαφών και των συναντήσεων που προηγήθηκαν με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου, δηλαδή τη Συμμαχία Πολιτών, την ΕΔΕΚ, την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους. Και δόθηκε θετικό πρόσημο με σημείωση ότι υπάρχει άριστο κλίμα με τους τρεις από τους τέσσερις του ενδιάμεσου, εννοώντας την Αλληλεγγύη, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους.

Αντίθετα, κρίθηκε ότι οι διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργου Λιλλήκα, δεν βοηθούν στη σύναψη συνεργασίας των κομμάτων του ενδιάμεσου, ενώ παράλληλα έχουν λειτουργήσει αρνητικά στην εικόνα που θέλουν να διατηρήσουν για τον ενδιάμεσο. Δηλαδή ως ενός χώρου διαφορετικού από τα δύο μεγάλα κόμματα  ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Συνάμα, ενός χώρου που επιδιώκει τη συνεργασία στη βάση κοινών πολιτικών θέσεων με στόχο την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Δηκοϊκοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αντιφατικές ενέργειες του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών, όταν από τη μια απέστελλε επιστολή για συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα προέβαινε σε δηλώσεις που δεν υποβοηθούσαν τη συνεργασία.

Ιδιαίτερα αρνητική κρίθηκε από την ηγετική ομάδα του ΔΗΚΟ, η πρόταση Λιλλήκα για τον Ανδρέα Αγγελίδη ως κοινού υποψηφίου χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση ή συνεννόηση είτε με τον ίδιο τον κ. Αγγελίδη, είτε με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου. Αρνητικά αξιολόγησαν και την πρόταση Λιλλήκα για στήσιμο καλπών για την επιλογή του προεδρικού υποψηφίου από το εκλογικό σώμα με προκριματικές εκλογές. Η συγκεκριμένη πρόταση του Γιώργου Λιλλήκα απασχόλησε έντονα τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ, με τα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους.

Από τη Γραμματεία του ΔΗΚΟ εκφράστηκε διαφωνία και σε διαδικασίες οι οποίες θα καθιστούσαν τον ενδιάμεσο χώρο ευάλωτο και θα έδιναν πεδίο δράσης στους κομματικούς μηχανισμούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ. Στο ΔΗΚΟ απορρίπτουν ασυζητητί τη συγκεκριμένη πρόταση καθώς θεωρούν ότι εύκολα μπορούν να επέμβουν στη διαδικασία άλλα κόμματα πέραν του ενδιάμεσου, κατευθύνοντας το αποτέλεσμα ανάλογα με το πώς θα θεωρούσαν ότι θα ήταν πιο ευνοϊκό για τους ίδιους στην εκλογική αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές. Επίσης, σε συνάρτηση και με τα πιο πάνω, η Γραμματεία του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη διαφωνία της και με απόψεις, ιδέες και διαδικασίες που απαξιώνουν τα εκλελεγμένα συλλογικά όργανα των κομμάτων.

Παρόλα αυτά, όμως, φροντίζουν να επαναλαμβάνουν τη θέλησή τους για συνεργασία με όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου. Είναι ωστόσο προφανές ότι με τις επισημάνσεις της Γραμματείας, το ΔΗΚΟ τραβά μία γραμμή μεταξύ του και των υπόλοιπων τριών από τη μια και από την άλλη της Συμμαχίας Πολιτών.

Βέβαια, φαίνεται ότι η συνεργασία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δεδηλωμένη θέληση για συνεργασία με τους άλλους τρεις. Αυτό προκύπτει και από το γεγονός ότι η χθεσινή συνεδρία της Γραμματείας του ΔΗΚΟ δεν καθόρισε τα επόμενα βήματα ενόψει προεδρικών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέας συνεδρίας της αμέσως επόμενες μέρες. Το σίγουρο είναι ότι στο ΔΗΚΟ θα αναμένουν την ολοκλήρωση των επαρχιακών συνδιασκέψεων. που ολοκληρώνονται σήμερα με τη συγκέντρωση στη Λεμεσό. Προηγήθηκε η ψεσινή στη Λευκωσία και η προχθεσινή στη Λάρνακα.

Τη Γραμματεία απασχόλησε και το θέμα της πρότασης του ΔΗΣΥ για τους κανονισμούς της Παιδείας που αφορούν στους σχολικούς εορτασμούς, που βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής Ολομέλειας, καθώς επίσης και η επανέναρξη των συνομιλιών. Ως εκ τούτου, πριν προχωρήσουν στη λήψη οποιωνδήποτε άλλων αποφάσεων για την παραπέρα πορεία τους, θα αναμένουν να δουν και το πώς διαμορφώνεται το ευρύτερο πολιτικό πεδίο, με βάση κυρίως τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Γ. Λιλλήκας μετρά αντίστροφα για την εξαγγελία

Την ίδια ώρα στο μέτωπο της Συμμαχίας Πολιτών οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητας Γιώργου Λιλλήκα είναι θέμα ημερών. Πολύ πιθανόν αυτό να γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να δοθεί ως ύστατη πίστωση χρόνου το διάστημα που απομένει μέχρι τις γιορτές. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνεται από πηγές της Συμμαχίας είναι ότι η αποστολή της επιστολής την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τελευταία προσπάθεια που έγινε από τον πρόεδρο της Συμμαχίας για συνεργασία και των πέντε κομμάτων του ενδιάμεσου. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ήδη ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών έχει ξεκινήσει επαφές με προσωπικότητες και κοινωνικά σύνολα, στέλλοντας το μήνυμα ότι η υποψηφιότητά του απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών ανεξάρτητα το αν και με ποιους θα υπάρξει συνεργασία στο μέλλον.

Φρίξος Δαλίτης, “Φ”

>>> Ποια τα όρια του ‘ρεαλισμού’; Δύο κυπριακά κόμματα “εκχωρούν” εξουσίες στην …Άγκυρα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.