Πολιτική παρωδία, που έγινε καθημερινότητα…

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης για το θέατρο του παραλόγου που παίζεται
στις πλάτες του Ελληνισμού από τα φιλάργυρα τομάρια του ΔΗΣΑΚΕΛ.

 

Το θέατρο του παραλόγου, που όπως βλέπω στο Βικιλεξικό έχει κύρια χαρακτηριστικά τη γλωσσική ασυναρτησία (τα λόγια και οι πράξεις δεν συνδέονται λογικά) και την παρωδία καθιερωμένων αξιών, φαίνεται ότι στην Κύπρο έχει γίνει το θέατρο της πολιτικής καθημερινότητάς μας.

Θα ήταν πολύ περήφανοι γι’ αυτό ο Ευγένιος Ιονέσκο κι ο Άρθουρ Αντάμοβ. Προπάντων, αυτές τις μέρες, που παρακολουθούμε ενεοί και κεχηνότες την πολιτική μας ηγεσία να προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας δεν είναι τα συμβάντα, αλλά μια οπτική απάτη την οποία για να την αντιληφθούμε πρέπει να μας την εξηγήσουν εκείνοι που κατέχουν την αλήθεια. Νεοφύτου, Προδρόμου, Τορναρίτης, Κυπριανού, Στεφάνου, Λουκαΐδης… Κι όποιος διαφωνεί με τις αλήθειες τους είναι κατηγορούμενος ότι τους ονομάζει προδότες κι ας μην είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Έτσι, για να δημιουργείται ατμόσφαιρα συμπλοκής ώστε να δικαιούνται κι αυτοί, σαν ομάδα εργασίας μιας σουρεαλιστικής απεικόνισης, να διαχειρίζονται τις ζωές μας αυθαίρετα, αφού έχουν τη δύναμη, που ασφαλώς τους προσφέρει ο λαός δημοκρατικά και ελεύθερα. Όμως, δημοκρατικά και ελεύθερα ελήφθη και η απόφαση της Βουλής από τους εκπροσώπους του λαού, που οι ίδιοι όχι μόνο δεν την σεβάστηκαν, αλλά την εξοβελίζουν, και όσους την ψήφισαν τους παρουσιάζουν σαν τσογλάνια του εθνικιστικού ΕΛΑΜ. «Η Βουλή καθοδηγούμενη από το ΕΛΑΜ», έλεγε προχτές ο Γιαννάκης Κασουλίδης. Αν η Βουλή, ο ναός της Δημοκρατίας, καθοδηγείται από δύο εθνικιστές τότε έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Αλλά, ας μείνουμε στο θέατρο του παραλόγου.

Εξηγούσε χτες ο Πρόδρομος Προδρόμου ότι η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, που θα εγκριθεί την Παρασκευή και από το ΑΚΕΛ και η οποία θα ικανοποιήσει τον Ακιντζί για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις. «Οι προτείνοντες», έλεγε, δηλαδή ο ΔΗΣΥ, «ουδέποτε έχουν συσχετίσει την πρόταση αυτή με τις διαπραγματεύσεις». Άσχετα αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού τη συζήτησαν προσωπικά με τον Ακιντζί, άσχετα αν ο Ακιντζί δημοσίως και με σαφήνεια επανέλαβε καμιά εκατοστή φορές ότι θα επιστρέψει στις συνομιλίες όταν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εγκρίνουν στη Βουλή την πρόταση, άσχετα αν ακόμα κι όταν ανακοινώθηκε η ημερομηνία (11 Απριλίου) δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι ισχύουν οι όροι της τ/κ πλευράς. Δύο μήνες το συζητάμε αυτό, ο καθένας γνωρίζει τι συμβαίνει. Ωστόσο, επέμενε και χθες ακόμα ο Προδρόμου ότι «δεν υπάρχουν όροι ούτε προϋποθέσεις» για επιστροφή στις συνομιλίες, λες και οι όροι και οι προϋποθέσεις του Ακιντζί είναι άγνωστες, τις επαναλαμβάνει επί δύο μήνες αλλά νομίζουν ότι δεν τις άκουσε κανένας. Διότι, λέει ο Προδρόμου, «οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όχι οποιουδήποτε άλλου». Κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους ή πιστεύουν ότι κοροϊδεύουν όλο τον κόσμο; Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην πραγματικότητα είναι υπό την αιγίδα του Ερντογάν ο οποίος, όμως, δεν ευκαιρεί και αντ’ αυτού ανέλαβε ο Τσαβούσογλου. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι αυτό ακριβώς επέβαλε η Άγκυρα μέσω του Ακιντζί. Είχε υπό την αιγίδα του Ερντογάν τις συνομιλίες, τώρα θέτει υπό την αιγίδα του και τη Βουλή και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά, αφού δεν έχουν σχέση οι διαπραγματεύσεις με τον νόμο ΔΗΣΥ και αφού δεν υπάρχουν όροι ούτε προϋποθέσεις για επάνοδο στις συνομιλίες, ας αναβληθεί η ψήφιση την Παρασκευή, όπως αναβάλλονται τόσες και τόσες σοβαρές νομοθεσίες, να δοθεί χρόνος για περισσότερο προβληματισμό, να δούμε και τι θα γίνει με τις συνομιλίες…

Υ.Γ.: Πολύ εκνευρισμένο ακούμε τελευταία τον συνήθως νηφάλιο Αβέρωφ Νεοφύτου στα ραδιόφωνα. Χτες, επιτέθηκε σε όσους έγραψαν (και σ’ εμάς) ότι υπάρχουν τρεις βουλευτές του, που δεν εγκρίνουν την πρότασή του. Φταίνε, δηλαδή, οι δημοσιογράφοι που τα γράφουν κι όχι οι πολιτικοί που τα κάνουν; Πρώτη φορά τον ακούμε να εκφράζει τέτοιες αντιλήψεις.

Άριστος Μιχαηλίδης, “Φ”

>>> Ποια τα όρια του ‘ρεαλισμού’; Δύο κυπριακά κόμματα “εκχωρούν” εξουσίες στην …Άγκυρα

2 thoughts on “Πολιτική παρωδία, που έγινε καθημερινότητα…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.