Επεισοδιακή η συνεδρία της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και το κτίριο της Βουλής να έχει αποκλειστεί από την αστυνομία, ψηφίζεται αυτή την ώρα η πρόταση του ΔΗΣΥ με την οποία μεταφέρονται οι εξουσίες για τους σχολικούς εορτασμούς από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας.

Η συνεδρία της Ολομέλειας διακόπηκε για λίγη ώρα, καθώς λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Λίνος Παπαγιάννης του ΕΛΑΜ, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και αποχώρησαν, μετά από αναφορές του βουλευτή του ΕΛΑΜ σε προδότες [απ’ όχι μύγα μυγιάζεται…].

Την ίδια ώρα, ο ΠτΒ κάλεσε να εκκενωθεί η αίθουσα επειδή υπήρξαν γιουχαϊσμοί κατά την αποχώρηση των βουλευτών του ΔΗΣΥ, από πολίτες που παρακολουθούν τη συνεδρία. Η αστυνομία προσπάθησε να βγάλει έξω πολίτες και υπήρξε για αρκετή ώρα, ένταση στην αίθουσα. Μικροένταση υπήρξε και μεταξύ βουλευτών του Λίνου Παπαγιάννη του ΕΛΑΜ και του Νίκου Κέττηρου του ΑΚΕΛ. 

Στη συνέχεια ο ΠτΒ κάλεσε τον υπεύθυνο φρουράς της Βουλής να είναι έτοιμος και να κάνει όσα απαιτεί ο κανονισμός της Βουλής για να μη φωνάξει κανείς άλλος πολίτης. «Προσβολή της Βουλής» χαρακτηρίζει το συμβάν ο κ. Συλλούρης.

Επαναξεκίνησε η Ολομέλεια, με τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να επιστρέφουν στις θέσεις.

Από πλευράς του ο Κωστής Ευσταθίου της ΕΔΕΚ. «Δεν μπορούμε να είμαστε όμηροι του τι θα καθορίσει ο κ. Ακιντζί και ο κάθε Ακιντζί».

Τοποθετήσεις κομμάτων και του Προέδρου της Βουλής

Στο βήμα τώρα ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου εκ μέρους του ΔΗΣΥ. «Πρώτη φορά νιώθω ντροπή όταν άλλοι συναδέλφοι καηγορούν άλλους συναδέλφους ως προδότες». Έκανε μάλιστα αναφορά πως όταν ήταν μαθητής, υπουργός από τον χώρο του ΔΗΚΟ είχε απαγορεύσει τις ελληνικές σημαίες και κινδύνεψε να πάρει αποβολή. Πρόσθεσε επίσης «δεν ανέχομαι κανέναν Ακιντζί να με απειλεί». Τόνισε ακόμη ότι είναι «απαράδεκτο να υπάρχουν φωνές που χαρακτηρίζουν συναδέλφους ως προδότες», ενώ εξήγησε πως «δεν δέχομαι από κανένα μαθήματα πατριωτισμού». Τέλος είπε πως «μόνο για αυτό το λόγο, στέκομαι δίπλα στην ομάδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και θα ψηφίσω την τροπολογία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος -Che- Κυπριανού, ανέφερε πως οι εθνικισμοί στις δύο κοινότητες «ακυρώνουν κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού». Πρόσθεσε ακόμη πως «κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του λαού τα δικά τους συμφέροντα».

Από πλευράς του ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως στα 11 χρόνια που είναι βουλευτής, σήμερα είναι η πρώτη φορά που νιώθει ντροπή. Έστειλε μάλιστα το μήνυμα ότι «είμαστε επιρρεπείς σε πιέσεις».

Από πλευράς της ΕΔΕΚ, μίλησε ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Μυριάνθους.

Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως με αυτή την τροπολογία «ακυρώνουμε την ομόφωνη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου και δίνουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε ευάλωτοι σε εκβιασμούς».

O Μιχάλης Γιωργάλλας από πλευράς του Κινήματος Αλληλεγγύη δήλωσε πως «αν άκουγαν όσοι έδωσαν τη ζωή τους για να βρισκόμαστε εμείς εδώ, θα ζητούσαν από την ιστορία να τους επιστρέψει πίσω τις θυσίες τους». Τόνισε επίσης πως «δεν θα γίνουμε συνεργοί σε ένα τέτοιο έγκλημα».

Προηγουμένως στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρήστου, ο οποίος και κατηγόρησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό πως στόχος της πρότασης αυτής είναι η ακύρωση του ρόλου του Κοινοβουλίου στα θέματα της Παιδείας. Δήλωσε ακόμη πως για πρώτη φορά πρόταση νόμου έρχεται στη Βουλή, απευθείας από το «Προεδρικό των κατεχομένων εδαφών μας». Μάλιστα προς το τέλος της ομιλίας του φώναξε, «η Κύπρος ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική».

Πρώτος στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος και δήλωσε πως η Βουλή πρέπει να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν με νηφαλιότητα. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν περίμενε λύση από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την πρόταση νόμου, ενώ τόνισε πως η πρόταση αυτή δεν έπρεπε καν να είναι «ενώπιων μας».

Κατατέθηκε προς ψήφιση η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, η οποία καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει από τον κ. Ακιντζί άμεση λήψη μέτρων που να εμπεδώνουν μέτρα συμφιλίωσης αμοιβαίου χαρακτήρα. Ως παράδειγμα, αναφέρεται η άμεση αφαίρεση της σημαίας στον Πενταδάκτυλο.

Η αστυνομία έχει παραταχθεί κατά μήκος του κτιρίου της Βουλής, καθώς υπάρχουν φόβοι για επεισόδια εκτός του κτιρίου, από διαδηλωτές που προσέρχονται αυτή την ώρα στο χώρο. Μερικά από τα συνθήματα: «κάτω τα χέρια ομοσπονδιακοί», «η Κύπρος δεν πουλιέται» και «ντροπή ντροπή θα γράψει η ιστορία αυτούς που ξεπουλήσανε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επετράπη σε αντιπροσωπεία των διαμαρτυρόμενων να μπει στο κτίριο και έτσι παρέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Βουλής.

Ποιοι τάσσονται υπέρ και ποιοι κατά

Δεκαοκτώ βουλευτές του ΔΗΣΥ και 16 του ΑΚΕΛ έχουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της έγκρισης της πρότασης, ενώ όλα τα άλλα κόμματα τοποθετούνται καθαρά εναντίον της (22 βουλευτές).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού προβληματίζονται για το τι απόφαση θα πάρουν και διατηρούν τις θέσεις τους, ενώ αναμένεται ότι σήμερα θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν στην Ολομέλεια. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως «αυτή η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού θα περάσει και αυτό μετά βεβαιότητας».

Χωρίς «διόρθωση» σήμερα δεν έχει συνάντηση, επιμένει ο Ακιντζί efendim

Την ίδια ώρα, ο Μουσταφά Ακιντζί, παρουσίασε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον οδικό του χάρτη για τις συνομιλίες στο Κυπριακό στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες. Ένας οδικός χάρτης του οποίου το βασικό δρομολόγιο διέρχεται μέσα από την αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γνωμάτευση Γενικού Εισαγγελέα

Να θυμίσουμε ότι χθες το πρωί ο Γενικός Εισαγγελέας απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, επισημαίνοντας πως δεν θα ήταν ορθό να προβεί σε επίσημη γνωμάτευση επί της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, χωρίς τούτο να επιζητείται ή να εγκρίνεται από το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου ή της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και των μελών που υπέβαλαν την πρόταση νόμου.

Έξω από τη Βουλή  η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών» και η «Αδούλωτη Κερύνεια»

Την ίδια ώρα, έξω από τη Βουλή βρίσκεται το πρωί της Παρασκευής η «Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών», με το μήνυμα «η Κυπριακή Δημοκρατία καθορίζει την ιστορία της, χωρίς να δέχεται εκβιασμούς από τον Μουσταφά Ακιντζί». 

Χθες απεύθυναν κάλεσμα για να συμμετέχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας,  όσοι τάσσονται εναντίον της πρότασης του ΔΗΣΥ για ανατροπή της πρόνοιας, σχετικά με τις αναφορές στο ενωτικό δημοψήφισμα στις σχολικές αίθουσες.

Μιλώντας στον Active, o Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών  Αλεκος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι είναι η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιείται της Πρωτοβουλίας Πολιτών που δημιουργήθηκε εδώ και πέντε μήνες.

«Μας τσαλακώνουν την αξιοπρέπεια και δεν δεχόμαστε διαταγές από τον Μουσταφά Ακιντζί, πόσο μάλλον η Βουλή να ψηφίζει προτάσεις υπό τις προϋποθέσεις που θέτει ο Τ/Κ ηγέτης» ανέφερε ο κύριος Μιχαηλίδης, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα κατέλθουν σε διαμαρτυρία.

Έξω από τη Βουλή βρίσκονται και μέλη του προσφυγικού σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια, η οποία υποστηρίζει πως είναι «ατιμωτική για την Κυπριακή Δημοκρατία η ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ».

Πηγή: philenews

One thought on “Επεισοδιακή η συνεδρία της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s