Καρπάσια Κερύνειας: Παραδόθηκε η ανακαινισμένη Μαρωνίτικη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Μαρωνίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργάστηκαν μαζί στο κατεχόμενο χωριό Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας και υπό την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά αποκατέστησαν την Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, ενός ιστορικού μαρωνιτικού μνημείου του 14ου αιώνα.

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε εκδήλωση από την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών στην παρουσία εκπροσώπων της μαρωνίτικης κοινότητας, κατοίκων του χωριού, του Αρχιεπίσκοπου Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουέιφ, διπλωματών και άλλων.

Στην ομιλία του, ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι για τον ίδιο ήταν αποκάλυψη η γνωριμία του με τα Καρπάσια. “Έκπληξη η εκκλησία του Σταυρού, με την απλότητα και την αρμονία της κατασκευής της, αλλά και με το βάθος της σχέσης της με την ιστορία του τόπου”, είπε.

Κάλεσε όλους να ακούσουν το μήνυμα των μνημείων, έργο πολλών ανθρώπων και πολιτισμών, και “να ενώσουμε την αγάπη μας, Μαρωνίτες, Λατίνοι, Αρμένιοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι για τον τόπο μας για να οικοδομήσουμε την αυριανή Κύπρο”.

“Η γνωριμία μας με τον τόπο μας, τους ανθρώπους και τα έργα του πολιτισμού τους, μας δίνει τη δύναμη να παλέψουμε με ένα όραμα και μια πίστη, για μια νέα αρχή στην ιστορία, με αδελφοσύνη, συμπόρευση και ειρήνη”, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τις αρχαίες εκκλησίες των Μαρωνιτών, Δρ. Ιωάννης Καρής, που συμμετέχει στην Τεχνική Επιτροπή, ανέφερε ότι πριν από ένα χρόνο, η Τεχνική Επιτροπή αποφάσισε να αποκαταστήσει αυτό το μαρωνίτικο μνημείο, στη βάση σχεδίων που υπέβαλε η Εκκλησιαστική Επιτροπή Καρπάσιας. “Ένα χρόνο μετά, σήμερα, παραδίδουμε το αξιόλογο αυτό μνημείο στη μαρωνίτικη εκκλησία Κύπρου και ιδιαίτερα στην κοινότητα της Καρπάσιας”, είπε.

Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών, η εκκλησία έκρυβε κάτω από τους σοβάδες και τα μάρμαρα τρεις ανεκτίμητους θησαυρούς. Ένα αρχαίο μεσαιωνικό πέτρινο βαφτιστήρι του 15ου αιώνα, 12 εντοιχισμένες μέτριου μεγέθους κούζες μέσα στον τοίχο που ήταν μια μεσαιωνική τεχνολογία για απορρόφηση των ήχων και ένα πάτωμα από αρχαία μάρμαρα μεγέθους 63×63 τα οποία τοποθετήθηκαν στο χώρο της Αγίας Τράπεζας. Οι θησαυροί αυτοί αξιοποιήθηκαν και αποτελούν μέρος της θρησκευτικής παράδοσης.

Επίσης, είπε ότι η ιστορικότητα του μνημείου αντανακλάται στο βιβλίο “Η Ιστορία των Μαρωνιτών της Κύπρου” του αείμνηστου χωροεπισκόπου Ιωάννη Φοραδάρη, όπου σημειώνεται ότι η εκκλησία είναι έργο του 14ου αιώνα και πρέπει να κτίστηκε επί επισκοπείας του Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου Ηλία το 1445.

Ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Αλί Τουντζάι, είπε ότι πολλά έθνη, τα οποία ηγήθηκαν της ιστορίας των πολιτισμών και συνέβαλαν στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, άφησαν στην Κύπρο πολυάριθμα μνημεία, που χρονολογούνται από τους πρώτους αιώνες έως και σήμερα. Οι Μαρωνίτες, είπε, είναι ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό, σημείωσε ότι “η πολιτιστική κληρονομιά και οι διαφορετικές κουλτούρες δεν πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν αιτία διαμάχης, αλλά παράγοντες που θα συμβάλουν στη συνεργασία, την ειρήνη και την ευημερία των δύο κοινοτήτων.”

Μίλησε για την ανάγκη εξάλειψης όλων των εμποδίων και των περιορισμών που ισχύουν για την πολιτιστική κληρονομιά ώστε να μην αποτελεί πλέον μέρος του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι “έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε και αυτά δεν μπορούν να περιμένουν την επίλυση του Κυπριακού”, και κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες να χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αγάπης, φιλίας και της ειρήνης, και όχι τη γλώσσα της πολιτικής και της διαμάχης.

Η Tiziana Zennaro, Διευθύντρια του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Συνεργασία για το Μέλλον, είπε ότι με τη δυνατότητα να εντάξουμε τη μαρωνίτικη πολιτιστική κληρονομιά στο πρόγραμμα, “νομίζω ότι το μήνυμα γίνεται ακόμα πιο δυνατό μιας και ο σεβασμός, η αρμονία και η εμπιστοσύνη επεκτείνονται σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου”.

Ανέφερε ότι όλοι οι κάτοικοι της Καρπάσιας έχουν συμμετάσχει στο έργο αυτό, επιθεωρώντας τις εργασίες καθημερινά, σημειώνοντας ότι αυτό δείχνει πόσα μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και με περιορισμένη χρηματοδότηση. Ευχαρίστησε επίσης την κοινοτάρχη του χωριού, Γιαννούλα Ορφανού.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Michela Foresti είπε ότι “αποτελεί έμπνευση” το παράδειγμα ανοιχτής συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, που εκπροσωπούνται στην Τεχνική Επιτροπή εκ μέρους όλων των κυπριακών κοινοτήτων και μειονοτήτων. Τουρκοκύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες, είπε, εργάστηκαν από κοινού ακούραστα, ώστε να ολοκληρώσουν με επιτυχία το έργο αυτό και άλλα πολλά. “Τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής, είπε, δεν μιλούν απλώς για την ειρήνη, αλλά πιστεύουν σε αυτήν και εργάζονται για αυτήν. Τα αποτελέσματα είναι μπροστά μας σήμερα, εδώ και σε όλη την Κύπρο”, ανέφερε.

Τέλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπερήφανος εταίρος σε αυτές τις προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότησης των εργασιών της Τεχνικής Επιτροπής, αφού από το 2012 έχει προσφέρει περίπου 11,7 εκ. ευρώ για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Τεχνικής Επιτροπής. “Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την εκτέλεση των ανεκτίμητων αυτών εργασιών”, είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών  ευχαρίστησε όλους που συνείσφεραν και εργάστηκαν μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και μιας οικογένειας και με την πεποίθηση ότι η αποκατάσταση μιας εκκλησίας δεν είναι θέμα πετρών, αλλά είναι ένα ζήτημα ψυχής και μια ευχή ότι “η Κύπρος θα μπορέσει να ανακαινίσει την ιστορία της ώστε να καταστεί ένα όμορφο δώρο από τον Παντοδύναμο Θεό για τους Κυπρίους και για ολόκληρο τον κόσμο”.

Ευχαρίστησε τους κάτοικους της Καρπάσιας και την Τεχνική Επιτροπή, σημειώνοντας ότι αυτή την εβδομάδα βρισκόταν στο Βατικανό και είχε συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο, όπου εξήρε την εργασία που επιτελείται στην Κύπρο για οικοδόμηση ειρήνης. “Μέσα από την αποστολή σας, οικοδομείτε την εμπιστοσύνη, είστε ειρηνοποιοί και έχετε την απόλυτη στήριξή μου”, ανέφερε. Εξήρε επίσης το ρόλο του UNDP και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι δίνει πνοή στις προσπάθειες για ειρήνη. “Μαζί εργαζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου”, ανέφερε.

Μετά την εκδήλωση, η εκκλησία παραδόθηκε στην Αρχιεπισκοπή Μαρωνιτών Κύπρου και την κοινότητα της Καρπάσιας, και ακολούθησε τελετή καθαγιασμού της εκκλησίας.

ΚΥΠΕ

One thought on “Καρπάσια Κερύνειας: Παραδόθηκε η ανακαινισμένη Μαρωνίτικη εκκλησία του Τιμίου Σταυρού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s