Τotal: Μεγάλες προσδοκίες για το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες στο οικόπεδο 6, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Total E&P Cyprus B.V., Yves Grosjean, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο SigmaLive.

Ο κ. Grosjean, ο οποίος υπέγραψε το πρωί της Πέμπτης 6/4/17 τα ιστορικά συμβόλαια για έρευνα στην κυπριακή ΑΟΖ, έκανε λόγο για εδραίωση της παρουσίας της Τοtal στην Κύπρο, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, τα βασικά ρίσκα πίσω από τις έρευνες εντοπισμού φυσικού αερίου και τη σημασία που έχει η κοινοπραξία στον τομέα αυτό. Ακολουθεί η συνέντευξη.

-Πόσο σημαντική είναι η σημερινή μέρα για σας;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί ουσιαστικά πρόκειται για την εδραίωση της παρουσίας μας στη χώρα και αποδεικνύει τη δέσμευσή μας σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, καθώς μιλάμε για εξερεύνηση φυσικού αερίου. Θα πάρει αρκετά χρόνια, βεβαίως, μέχρι να βγει στην επιφάνεια (σ.σ το φ.α.) και υπάρχουν αρκετά ρίσκα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, μας επιτρέπει να έχουμε πιο ισχυρή παρουσία.

-Πώς βοηθά η συνεργασία εταιρειών για εντοπισμό φυσικού αερίου;

Είναι σημαντικό να γίνονται συνεργασίες με άλλες εταιρείες και ειδικά με την ΕΝΙ. Κι αυτό γιατί «προκαλούμε» (challenge) η μία την άλλη, για το ποιο είναι το καλύτερο πρότζεκτ και ποιες οι καλύτερες ιδέες για το κράτος. Αυτό μας επιτρέπει να χειριζόμαστε ακόμη καλύτερα τα σημαντικά ρίσκα τα οποία αντιμετωπίζουμε σε αυτή την περιπέτεια.

-Ποια είναι αυτά τα ρίσκα;

Τα γεωλογικά ρίσκα, το να βρούμε το καλύτερο σημείο για γεώτρηση, καθώς και η διαχείριση των ρίσκων στο θέμα ανάπτυξης (development risks), Τέλος, σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, είναι και το μάρκετινγκ. Το τι θα κάνει αυτό το πρότζεκτ επιτυχημένο, στο τέλος της μέρας, θα είναι η πρόσβαση στην αγορά. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να λειτουργούμε ως ομάδα.

-Μια ερώτηση-πρόκληση: Είστε πιο αισιόδοξοι για το οικόπεδο 6 ή το 11;

(Χαμογελά). Δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για το οικόπεδο 6, μέχρι στιγμής, αλλά αναμένουμε την ίδια ποιότητα με αυτήν που έχουμε στο οικόπεδο 11. Έχουμε πολύ καλή γνώση για το οικόπεδο 11 με βάση επιστημονικά στοιχεία, τα οποία -προς το παρόν- δεν έχουμε για το οικόπεδο 6. Θα έλεγα ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και για το οικόπεδο 6.

Ευχαριστώ και καλή τύχη!

Δόνα Καπαρτή

>>> Ατυπο “Casus Belli” της Αγκύρας για τις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

One thought on “Τotal: Μεγάλες προσδοκίες για το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.