Τα «βέτο» του κατοχικού εκπροσώπου στην Κυπριακή Δημοκρατία: Το ‘Bατερλώ’ Αβέρωφ και Άντρου

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ* 

Πριν μερικές βδομάδες, η Κυπριακή Βουλή ψήφισε σχολικό κανονισμό που περιελάμβανε την καθιέρωση ολιγόλεπτης αναφοράς στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950. 

Οι συνομιλίες στο Κυπριακό είχαν τελματώσει από τον Νοέμβριο του 2016 και η Τουρκία ενεργοποίησε τον Ακιντζί, ως κατοχικό πληρεξούσιο, να απαιτεί ακύρωση της απόφασης της Βουλής για να επανέλθει στις συνομιλίες, υποδεικνύοντας μάλιστα ότι η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ μπορεί να το ακυρώσει. Το τρίδυμο Αναστασιάδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρος Κυπριανού επέδειξαν προθυμία να ικανοποιήσουν τον τουρκικό εκβιασμό για να επανέλθει ο Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις. 

Όσα ζήσαμε και ιδιαίτερα ο εκβιασμός ότι αν δεν ψηφιστεί ο «νόμος Ακιντζί», δεν ξεκινούν οι συνομιλίες στο Κυπριακό, οι επικοινωνιολόγοι στο Προεδρικό αποφάσισαν ότι δεν έγινε ποτέ. Πρώτα ο Κυβ. Εκπρόσωπος και κατόπιν στελέχη του ΔΗΣΥ, επαναλαμβάνουν τις τελευταίες μέρες ότι η απόφαση της Βουλής δεν σχετίζεται, ούτε επηρεάζει, την διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό! Έτσι αποφάσισαν οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού… Αυτό που πάσκιζε ο Αβ. Νεοφύτου να ικανοποιήσει στο ψευδο-προεδρικό τον Ακιντζί, ήταν στην φαντασία μας αφού η αλλαγή της απόφασης της Βουλής που απαίτησε ο Ακιντζί και για το οποίο έγινε τόσο παρασκήνιο και σάλος, δεν έχουν σχέση με την διαδικασία των συνομιλιών… Το πλέον εντυπωσιακό είναι να ισχυριστεί ο ίδιος ο Αβ. Νεοφύτου ότι όσα έκανε «δεν έγιναν για να ικανοποιηθεί ο Ακιντζί σε σχέση με τις συνομιλίες».

Παρεμπιπτόντως, στην ΕΕ επιχειρείται αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς η Τουρκία να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τις θέσεις που υπέβαλε. Είχαμε εκτιμήσει πως οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού θα ντύσουν τυχόν νέα υποχώρηση ως άλλη μια «ηρωική πράξη» αφού «ο Πρόεδρος θα διαπραγματευτεί για να επιβάλει τους όρους του». Απίστευτο μεν και παραμένει ανοιχτό στο μέλλον. Ωστόσο, για επικοινωνιολόγους που αποφάνθηκαν ότι «η απόφαση της Βουλής [να γίνει αποδεκτή η απαίτηση του Ακκιντζί], δεν επηρεάζει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων», δεν υπάρχουν όρια.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος απαντώντας στον Ακκιντζί διερωτήθηκε «αν μπορούμε να αλλάξουμε την Ιστορία» και χαρακτήρισε «υποκριτική την στάση του». Επιπλέον, στην ΕΕ, δεν βρέθηκε άνθρωπος που να πήρε στα σοβαρά το τουρκικό πρόσχημα για διακοπή των συνομιλιών. Το περιοδικό «POLITICO» (κυκλοφορεί στην ΕΕ εκφράζοντας αμερικανικές θέσεις), που πρόσφατα επιτέθηκε εναντίον του κ. Κοτζιά, σε εκτενή ανάλυση του αναδεικνύει μεροληπτικά απόψεις του PRIO (προαγωγός του Σχεδίου Ανάν).

Αυτό λοιπόν το περιοδικό γράφει ότι «ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για λύση στην Κύπρο εφόσον τον εξυπηρετεί» και αναδεικνύει με ειρωνεία τον ισχυρισμό ότι «οι συνομιλίες έπεσαν στα βράχια λόγω ενός σχολικού κανονισμού για την Ιστορία».

Ομολογουμένως, πέραν του Τσαβούσογλου και του Ακιντζί, μόνο στην Κύπρο το τρίγωνο Αναστασιάδης, Αβ. Νεοφύτου και Αν. Κυπριανού, αποδέχονται πως ένας σχολικός κανονισμός για την Ιστορία του 1950, αποτελεί πρόβλημα στις συνομιλίες. 

Η ουσία και νόημα από αυτή την υπόθεση είναι πως ένα ευρωπαϊκό κράτος έχει τέτοια πολιτική και πολιτικούς, που το καθιστούν όμηρο στα χέρια της Τουρκίας και του κατοχικού πληρεξούσιού της. Πρωτάκουστο αλλά ο κατοχικός εκπρόσωπος παρεμβαίνει και ασκεί «βέτο» στην λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθορίζει τον τρόπο που ψηφίζει η Κυπριακή Βουλή. ‘Ηδη, νέοι εκβιασμοί επέρχονται, από την απαίτηση του Ακιντζί να τροποποιηθεί η νομοθεσία στις υπηρεσίες τηλεφωνίας μέχρι τις απειλές που αναμεταδίδει ως πειθήνιο όργανο του σουλτάνου της Άγκυρας για παρεμπόδιση των εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το ‘Βατερλώ’ της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥΑΚΕΛ είναι που χωρίς καν λύση, ο κατοχικός πληρεξούσιος της Τουρκίας εκβιάζει και χειραγωγεί τη Βουλή ενός κράτους-μέλους της ΕΕ. 

* Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D)

>>> ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ανέδειξαν τον Ακιντζί σε κυβερνήτη της Κύπρου: Ταπεινωτική απόφαση της Βουλής

One thought on “Τα «βέτο» του κατοχικού εκπροσώπου στην Κυπριακή Δημοκρατία: Το ‘Bατερλώ’ Αβέρωφ και Άντρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s