Το ενωτικό τους χώριζε, το χρήμα όμως τους ένωσε

Δεν έχουν τον θεό τους οι 56 της Βουλής.

Με μια διαδικασία εξπρές, που κράτησε μόλις δύο λεπτά, οι βουλευτές μας άλλαξαν χθες τον τρόπο της χρηματοδότησης των κομμάτων τους από το Κράτος, υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. Αφού άφησαν πίσω τους τις βαριές κατηγορίες, που αντάλλαξαν μόλις λίγα λεπτά προηγουμένως, περί προδοσίας, με αφορμή το ενωτικό δημοψήφισμα, όλοι οι βουλευτές μας σαν μια γροθιά, ψήφισαν υπέρ των… κομματικών τους ταμείων, επιβεβαιώνοντας, εμπράκτως, το ευφυολόγημα ότι το χρήμα ενώνει!

Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ κατατέθηκε χθες και ψηφίστηκε με τη διαδικασία τού κατ’ επείγοντος, προφανώς διότι τα κόμματα ξέμειναν από μετρητά. Με την πρόταση νόμου, καταργήθηκε η πρόνοια που περιέλαβε το Yπουργείο Οικονομικών στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, η οποία προέβλεπε ότι η τακτική χορηγία προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συνολικού ύψους €3.471.784, θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, ανά εξάμηνο. Η πρώτη δόση καταβλήθηκε τον Ιανουάριο και η δεύτερη προγραμματίστηκε για αρχές Ιουλίου.

Με την ψήφιση της πρότασης νόμου, η δεύτερη δόση θα καταβληθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα στις αμέσως επόμενες ημέρες, με εμβάσματα από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη χρονιά φέτος που το Yπουργείο Οικονομικών αποφάσισε όπως η τακτική χορηγία προς τα κόμματα καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Και αυτό κατόπιν εισήγησης της Γενικής Λογίστριας της Δημοκρατίας, Ρέας Γεωργίου, προκειμένου να μην επαναληφθεί τo κακό προηγούμενο με το ΕΥΡΩΚΟ.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεωργίου ζήτησε την αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείτο μέχρι τότε λόγω του ΕΥΡΩΚΟ, το οποίο έλαβε τον Ιανουάριο του 2016, όπως και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλο το ποσό της τακτικής χορηγίας που του αναλογούσε από το Κράτος για το έτος 2016, συνολικού ύψους €225.358. Ωστόσο, δύο μήνες μετά, στις 29/3/2016, η ηγεσία του ΕΥΡΩΚΟ αποφάσισε τη διάλυση του κόμματος και την προσχώρηση του στο νεοσύστατο Κίνημα Αλληλεγγύης.

Με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ημερ. 24/4/2016, το ΕΥΡΩΚΟ εφόσον διαλύθηκε δικαιούταν μόλις τα 3/12 του ποσού της κρατικής χορηγίας που έλαβε, δηλαδή ποσό €56.340. Συνεπώς, θα έπρεπε να επιστραφεί ποσό €169.018 στο κρατικό ταμείο. Κάτι, βεβαίως, που δεν έγινε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής χορηγίας για το έτος 2017 κατέληξε, ήδη, στα κομματικά ταμεία, ως εξής:

* Ποσό €27.000 παραχωρήθηκε για την κάλυψη των συνεισφορών των κομμάτων στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της ΕΕ.

* Ποσό €612.667 κατανεμήθηκε ισόποσα στα οκτώ κόμματα ως βασική χορηγία. Δηλαδή, αναλογεί στο κάθε κόμμα το ποσό των €76.584.

* Ποσό €3.471.784 θα μοιραζόταν στα κόμματα σε δυο δόσεις, ανά εξάμηνο, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου. Ωστόσο, με την ψήφιση, χθες, της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, θα καταβληθεί εντός των επόμενων ημερών στα κόμματα και η δεύτερη δόση.

* Ποσό ύψους €3.750.000 προορίζεται για την κάλυψη της μισθοδοσίας των 101 κοινοβουλευτικών συνεργατών που εργοδοτούν οι βουλευτές και τα κόμματά τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο αριθμός των συνεργατών αυξήθηκε κατά 32. Σήμερα εργάζονται στη Βουλή 56 συνεργάτες για τους βουλευτές, τρεις για τους αντιπροσώπους των θρησκευτικών ομάδων των Αρμενίων, των Λατίνων και των Μαρωνιτών και οι υπόλοιποι 42 για λογαριασμό των κομμάτων. Οι συγκεκριμένες θέσεις δεν προκηρύσσονται και οι προσλήψεις γίνονται από τους ίδιους τους βουλευτές και τα κόμματα.

* Ποσό ύψους €2.565.000 θα παραχωρηθεί τo αργότερο τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2017. Η εν λόγω χορηγία, που σκοπό έχει να καλύψει μέρος των προεκλογικών δαπανών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα κατανεμηθεί κατ’ αναλογία των ποσοστών που έλαβαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Χορηγία και στις Νεολαίες

Κρατική χορηγία δικαιούνται και οι Οργανώσεις Νεολαίας των κομμάτων, οι οποίες θα μοιραστούν για το 2017 το ποσό των €314.640.

Όλες οι Οργανώσεις Νεολαίας, οκτώ στο σύνολο, θα λάβουν από €9.000, ενώ το υπόλοιπο ποσό των €242.640 θα κατανεμηθεί με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα των κομμάτων τους στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Σημειώνεται ότι η κρατική χορηγία για τα κοινοβουλευτικά κόμματα αυξήθηκε από τα €6,8 εκατ. που ήταν το 2015, στα €10,1 εκατ. το 2016, λόγω έκτακτης χορηγίας που έλαβαν για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ για το 2017 ανήλθε στα €10,4 εκατ. λόγω της έκτακτης χορηγίας που θα λάβουν για τις προεδρικές εκλογές.

Μιχάλης Χατζηστυλιανού      Γιάννης Νησιώτης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s