Στο κόλπο και οι ΗΠΑ για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων

Κοινή πορεία ακολουθούν Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Έσπεν Μπαρθ Άιντα, προκειμένου να τύχει ικανοποίησης το αίτημα της Τουρκίας για απόλαυση των τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο «παιγνίδι» στήριξης του αιτήματος Ερντογάν έχει εμπλακεί και η Ουάσιγκτον, η οποία, διά του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν [ΣΗΜ. Είναι ο ίδιος Εβραίος που προΐστατο της USAID και το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν το 2004], μετέφερε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τη θέση ότι η τουρκική αξίωση θα πρέπει να ικανοποιηθεί, κάτι με το οποίο δεν διαφωνούν οι Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός επίσημος έθεσε θέμα «ισοδύναμης μεταχείρισης» μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων πολιτών στην Κύπρο, μετά από μια ενδεχόμενη διευθέτηση του Κυπριακού, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Ελλήνων προκύπτουν από την ιδιότητα τους ως Ευρωπαίοι πολίτες.

Ο κ. Κόεν ενημερώθηκε μάλιστα ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για να διασφαλίσει «ισοδύναμα δικαιώματα» Τούρκων και Ελλήνων πολιτών στην Κύπρο, εάν της ζητηθεί, προβαίνοντας σε «ασκήσεις προσομοίωσης», διά της αξιοποίησης ενός συνδυασμού «προηγούμενων μοντέλων», περιλαμβανομένου του μοντέλου του Καλίνινγκραντ, καθώς και του μοντέλου της Πορτογαλίας.

Παύλος Ξανθούλης “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.