Εγκαινιάστηκε στη Γεροσκήπου το Εκκλησιαστικό Μουσείο

Σπάνια θρησκευτικά εκθέματα, εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά είδη ανυπολόγιστης αξίας με μερικά εξ αυτών να χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα, εκτίθενται πλέον για το κοινό στους χώρους του Εκκλησιαστικού Μουσείου της Μητρόπολης Πάφου που εγκαινιάστηκε την Κυριακή στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Γεροσκήπου.

Τα εγκαίνια του μουσείου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, στην παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, των αρχών της Πάφου και του κλήρου της μητροπολιτικής περιφέρειας Πάφου.

Το μουσείο που δημιουργήθηκε στη Γεροσκήπου, δίνει πλέον την ευκαιρία στη Μητρόπολη Πάφου να εκθέσει με σύγχρονο και ασφαλή τρόπο τα σημαντικά εκθέματα εκκλησιαστικής τέχνης και βυζαντινής αγιογραφίας που έχει στην κατοχή της και η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων, ελλείψει κατάλληλων χώρων, ήταν μέχρι τώρα αφημένα στους υπόγειους χώρους της Μητρόπολης.

Σπουδαία εκκλησιαστικά εκθέματα εκτίθενται πλέον σε εννέα συνολικά αίθουσες του ανακαινισμένου κτιρίου, το οποίο θα λειτουργεί κανονικά πλέον για το κοινό.

Την ικανοποίηση του για την σπουδαιότητα των εκθεμάτων και για την εργασία που έχει επιτελεστεί στον χώρο εξέφρασαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Μητροπολίτης Πάφου, όσο και ο δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, κάνοντας λόγο για ένα έργο-κόσμημα για τη Γεροσκήπου και την Πάφο ολόκληρη.

Των εγκαινίων προηγήθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προισταμένουν του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στον ναό της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται δίπλα από το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Ντόρα Χριστοδούλου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s