ΕΔΕΚ: Αναπομπή του νόμου για τους σχολικούς εορτασμούς

Ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για τον καθορισμό των σχολικών επετείων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι αντισυνταγματικός, επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, σήμερα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τον αναπέμψει και από το αρμόδιο Υπουργείο να μην τον εφαρμόσει.

Την ίδια ώρα, ο κ.Σιζόπουλος κάνει λόγο για επιλεκτική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί προτάσεων νόμων, αφού στην προκειμένη περίπτωση ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως δεν μπορεί να είναι νομικός σύμβουλος της Βουλής και να εμπλέκεται στη γνωμάτευση επί προτάσεων νόμου, ενώ την ίδια ώρα, συνέχισε, γνωμάτευσε επί πρότασης νόμου που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στην Επιτροπή Οικονομικών και που αφορούσε την παγοποίηση προσλήψεων και προαγωγών πριν από προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ,  η Νομική Υπηρεσία χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ ως αντισυνταγματική, «γιατί επεμβαίνει στις αρμοδιότητες που το Σύνταγμα τις αναθέτει στην εκτελεστική εξουσία και στο πλαίσιο της διάκρισης των αρμοδιοτήτων, κάτι που δεν είναι δυνατό να συμβεί».

Η συγκεκριμένη γνωμάτευση, υποστήριξε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ενισχύει τη θέση της ΕΔΕΚ ότι και η πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι αντισυνταγματική «γιατί ακριβώς εκχωρεί αρμοδιότητες που με βάση το Σύνταγμα έχουν ανατεθεί στη νομοθετική εξουσία».

«Γι’ αυτό και καλούμε για ακόμα μία φορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει ή να μην υπογράψει τη συγκεκριμένη απόφαση της Βουλής, καθώς και τον Υπουργό Παιδείας να μην την εφαρμόσει», συμπλήρωσε.

Σημείωσε τέλος, πως για την ΕΔΕΚ τίθεται ζήτημα που αφορά τη Νομική Υπηρεσία, η οποία «δεν μπορεί να γνωματεύει επιλεκτικά σε προτάσεις νόμου, ανάλογα με το αν αυτές είναι ευνοϊκές ή όχι προς τη νομοθετική εξουσία».

>>> “Ημέρα πένθους για την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Ελληνισμό”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.