«Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου» παρουσιάστηκαν στην Αθήνα

Διάλεξη της Ανθής Αντωνιάδου με θέμα «Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου» πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου, στο Σπίτι της Κύπρου, παρουσία του πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου και πολλών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών.

H διάλεξη περιελάμβανε την παρουσίαση της ιστορίας της θεατρικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, κυριότερα μέσα από την αναλυτική τεκμηρίωση των τεσσάρων σωζόμενων Αρχαίων Θεάτρων της Κύπρου, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.

Τα Θέατρα που εντοπίστηκαν διακρίνονται σε αυτά που χτίστηκαν την Ελληνιστική Περίοδο και υπέστησαν μετατροπές στη Ρωμαϊκή Περίοδο, όπως είναι η περίπτωση των οικοδομημάτων της Πάφου και του Κουρίου και σε Θέατρα των οποίων η κατασκευή ανήκει στη Ρωμαϊκή Περίοδο, δηλαδή αυτά της Σαλαμίνας και των Σόλων. Μέσα από τη συνολική μελέτη των Αρχαίων Θεάτρων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο διαφαίνεται o χαρακτήρας της κυπριακής κοινωνίας και ότι το κυπριακό κοινό απολάμβανε το θέατρο και εν γένει το θέαμα από την αρχαιότητα.

«Είναι πολύ ουσιώδες να μιλάμε για τη σημερινή εποχή και να αναζητούμε τη σύνδεση του πώς αυτά τα θεατρικά οικοδομήματα του αρχαίου κόσμου αποκτούν σημασία και γεφυρώνονται με το σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχαία θέατρα είναι παρόντα παντού, στον Ελλαδικό χώρο, στην Ανατολή και στη Δύση, ως χτισμένη φωνή της ανθρώπινης ύπαρξης», είπε η Ανθή Αντωνιάδου στο ξεκίνημα της ομιλίας της.

Τους παρευρισκομένους, την ομιλήτρια και τους εκλεκτούς ηθοποιούς καλωσόρισε θερμά η Μορφωτικός Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου η οποία προλογίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στην πορεία και το επιστημονικό έργο της Ανθής Αντωνιάδου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού «Διάζωμα» για την προστασία και ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων ο κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς και τη δράση του Οργανισμού υπογραμμίζοντας ότι «η δουλειά της Ανθής Αντωνιάδου, η οποία είναι ακριβώς στη σύλληψη που έχει και το «Διάζωμα», έχει γίνει με επιστημονική μέθοδο αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ προσιτή και στο κοινό».

Ακολούθησε το Θεατρικό Αναλόγιο, Ιδού ο Άνθρωπος, από τους ηθοποιούς Αννίτα Σαντοριναίου και Αχιλλέα Γραμματικόπουλο και την Ανθή Αντωνιάδου οι οποίοι ερμήνευσαν αποσπάσματα από έργα του αρχαίου δράματος, Αντιγόνη Σοφοκλή, Τρίτο Στάσιμο (του Έρωτα), Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης, Αγαμέμνων από Ορέστεια Αισχύλου, Τέταρτο Επεισόδιο (Κασσάνδρα), Μετάφραση Κ. Χ. Μύρης, Φοίνισσες Ευριπίδη, Πρώτο Επεισόδιο (Πολυνείκης), Μετάφραση: Μιχάλης Πιερής, Τρωάδες Ευριπίδη, Έξοδος (Θρήνος Εκάβης), Απόδοση λόγου: Γ. Μουαΐμης, Αντιγόνη Σοφοκλή, Πρώτο Στάσιμο (του Ανθρώπου), Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Μετά το πέρας της παράστασης οι ταλαντούχοι ηθοποιοί και η Ανθή Αντωνιάδου αποκόμισαν το θερμό χειροκρότημα των ακροατών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Πηγή: philenews

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s