ΑΚΙΝΤΖΙ: «Είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση, είτε να επιταχυνθεί η λύση»

ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ;

Φυσικά ό,τι πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το σωστό. Από πού ώς πού να δίνουμε βάση στο τι λέει ο Ακιντζί; Ο Πρόεδρος είπε ότι ούτε συζητήθηκε θέμα φυσικού αερίου στη χθεσινή συνάντηση, «ούτε και θα ήταν φυσικά δυνατόν να δεχτώ να διαπραγματεύομαι την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αν ο τώρα ο κ. Ακιντζί την ίδια στιγμή στα κατεχόμενα δήλωνε ότι έθεσε το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει σημασία. «Δεν χρειάζεται να αναφέρω τα ρίσκα που εμπεριέχει αυτό (οι γεωτρήσεις του Ιουλίου) σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία. Σήμερα προειδοποίησα γι’ αυτό άλλη μια φορά στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «οι δηλώσεις του δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή αλλά ως μια πραγματικότητα». Όπως στις αμερικάνικες ταινίες όπου ο διάλογος επαναλαμβάνεται συχνά: «Αυτό είναι απειλή;» «Όχι, είναι προειδοποίηση».

Πάντως, εμείς είμαστε χαρούμενοι και γεμάτοι προσδοκίες για την επανέναρξη του διαλόγου. Διότι, ως γνωστόν, πώς θα λυθεί το Κυπριακό χωρίς διάλογο; Τώρα, τι στο καλό διάλογος είναι αυτός, που επίμονα επί οκτώ συναπτά έτη επί Χριστόφια και Αναστασιάδη συνεχίζει να περιέχει μόνο όσα η τουρκική πλευρά επιθυμεί να διαπραγματευτεί είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο. Διότι το εξήγησε κι αυτό ο κ. Ακιντζί. Ότι για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις «μπορούμε να κάνουμε άσκηση ιδεών, αλλά η διαπραγμάτευση γι’ αυτό θα διεξαχθεί στην πενταμερή διάσκεψη». Όπως την πενταμερή της Γενεύης. Επίσης, για το εδαφικό, είπε, έχουν δοθεί χάρτες οι οποίοι «έχουν κλειδωθεί στο κουτί των ΗΕ και θα ξεκλειδωθεί πλέον κατά το τελικό στάδιο». Οπότε; Οπότε τώρα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης όπου εκκρεμεί «η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων» και, η εκ περιτροπής προεδρία, βεβαίως, αλλά έφτασε κι αυτό σε ένα όριο και τώρα τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να υποβάλουν γεφυρωτικές προτάσεις. Αυτά τα λέει ο Ακιντζί, αλλά δεν έχουν σημασία διότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι ο Άιντα δεν θα έχει κανένα διαφορετικό ρόλο.

Η ουσία είναι αλλού. Ότι το μόνο που έχει σημασία για την τουρκική πλευρά, και δυστυχώς αυτό μεταφέρει και ο Μουσταφά Ακιντζί ως άξιος πλέον εκπρόσωπος της Άγκυρας, είναι οι γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν εντός Ιουλίου. Ο κ. Ακιντζί, χωρίς να μας απειλεί ασφαλώς, διαμηνύει: «Είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση είτε να επιταχυνθεί η λύση». Άμα φυσικά έχεις από πίσω τον τουρκικό στρατό είναι πέρα από σαφές ότι αυτό είναι το γνωστό πιστόλι στον κρόταφο. Αλλά, αυτά που λέει ο Ακιντζί θα έπρεπε να τα λέει από την ανάποδη η ελληνοκυπριακή ηγεσία αντί να περηφανεύεται, που τον εκλιπαρούσε και τον έπεισε να επιστρέψει στις συνομιλίες, και εξευτέλισε (αυτό έκανε και δεν πειράζει που δεν τους αρέσει να το ακούνε) τον λαό και τους θεσμούς του νόμιμου κράτους διορθώνοντας το κατά Ακιντζί «λάθος».

Αντίστροφο έπρεπε να είναι το δίλημμα: Είτε κ. Ακιντζί και κ. Ερντογάν έρχεστε δίκαια και εποικοδομητικά να λύσουμε το Κυπριακό, είτε προχωρούμε μόνοι μας αλλά νόμιμα στις γεωτρήσεις με τους κολοσσούς που δεν σας φοβούνται, και με την Ευρώπη, που είναι πια εμπλεκόμενη, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αμερική, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, το Κατάρ, κι εσείς μείνετε στην παρανομία χωρίς καμιά συμμετοχή στον φυσικό πλούτο. Είτε αλλάζετε τις παράνομες επεκτατικές προτεραιότητές σας κι έρχεστε με καλή θέληση να το λύσουμε για να έχουν όφελος όλοι από τα κοιτάσματα και την ενεργειακή ανάπτυξη της Μεσογείου, είτε προχωρούμε με όλους τους πιο πάνω, στην τάχιστη προώθηση του αγωγού EastMed, που είναι ο πιο νούσιμος δρόμος, κι εσείς συνεχίστε μόνοι σας να λέτε ότι ο νούσιμος δρόμος είναι ο δικός σας. Αλλά, αυτά τα λέμε εμείς, που δεν έχουμε την ευθύνη, η υπεύθυνη ηγεσία μας ασκεί άλλη πολιτική σε δείπνα. Μυστικά και φανερά.

 Άριστος Μιχαηλίδης, “Φ”

>>> Περί αυτοκατάργησης και αυτοταπείνωσης των Ελλήνων της Κύπρου

One thought on “ΑΚΙΝΤΖΙ: «Είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση, είτε να επιταχυνθεί η λύση»

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.