Απειλή για το ελληνικό κοκορέτσι λόγω Brexit;

Τον Μάρτιο του 2019, όταν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ η κοινοτική νομοθεσία θα πάψει να ισχύει και θα αντικατασταθεί από εθνική, αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Πολλοί ελληνικοί παραδοσιακοί μεζέδες ενδέχεται να απειληθούν από τη νέα, εθνική νομοθεσία που θα ισχύσει από το 2019 μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η απαγόρευση της ΕΕ στην κατανάλωση εσωτερικών οργάνων βοοειδών και αιγοπροβάτων ίσχυσε το 1998 με σκοπό να προστατευθούν οι καταναλωτές από τη νόσο των τρελών αγελάδων που τότε τρομοκρατούσε όλη την Ευρώπη.

Αργότερα, όμως, η απαγόρευση ήρθη μερικώς. Σήμερα βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, απαγορεύεται μόνο η κατανάλωση σπλήνας και επιτρέπεται η πώληση όλων των άλλων μερών αιγοπροβάτων έως 12 μηνών.

Ωστόσο, η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ζητήσει από την Κομισιόν να γίνει καθολική απαγόρευση κατανάλωσης εντοσθίων αιγοπροβάτων, πρόταση που δεν υιοθετήθηκε. Ωστόσο ενδέχεται να υιοθετηθεί με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Λέτε φέτος, να είναι το προτελευταίο Πάσχα που οι Έλληνες της Γηραιάς Αλβιώνος μπορούν να γευτούν άφοβα κοκορέτσι, γαρδούμπα και σπληνάντερο;

Οι ελληνικοί παραδοσιακοί μεζέδες κατάφεραν να «αντέξουν» στην Ευρώπη, καθώς η απαγόρευση πώλησης εντοσθίων αιγοπροβάτων που είχαν επιβάλλει οι Βρυξέλλες έχει αρθεί – τουλάχιστον μερικώς – ενδέχεται όμως να μη γλιτώσουν από το Brexit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.