HOURICAN-ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: «Οι κουρεμένοι δεν θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους»

Αποκαλυπτικός σε συνέντευξή του στους «Irish Times»

Ο John Hourican ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε προστατεύσει την Κύπρο, υποδεικνύοντας πως τα μεγαλύτερα κράτη δεν θα έπρεπε να είχαν φερθεί ωσάν να εφαρμόζουν στην Κύπρο ένα πείραμα…

Την άποψη ότι οι κουρεμένοι καταθέτες δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα χρήματά τους που μετατράπηκαν σε μετοχές εκφράζει, σε συνέντευξη στους «Irish Times», ο CEO της Τράπεζας Κύπρου John Hourican.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Hourican ανέλαβε τη θέση του CEO μετά την τραπεζική κρίση και την οικονομική κατάρρευση της Κύπρου το 2013, σημειώνοντας ότι πρόσφατα ο Ιρλανδός τραπεζίτης ανέλαβε τη δέσμευση να παραμείνει στο πόστο του μέχρι το τέλος του 2018, έως την ολοκλήρωση της δουλειάς που ανέλαβε.

Η απόφασή του, όπως σημειώνεται, κατεύνασε φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για να διαδεχθεί τον Richie Boucher ως CEO της Τράπεζας της Ιρλανδίας.

Κριτική στην ΕΕ

Σχολιάζοντας το κούρεμα, την πιο επώδυνη και αμφιλεγόμενη πτυχή της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου, σύμφωνα με τους «Irish Times», με την οποία 47,5% των καταθέσεων άνω του ασφαλισμένου ορίου των €100 χιλ. μετατράπηκαν σε μετοχές, ο κ. Hourican ανέφερε ότι μόνο 5% των καταθετών έχουν επηρεαστεί.

Εκφράζει, επίσης, την άποψη ότι οι καταθέτες δεν μπορούν να αναμένουν, ούτε μακροπρόθεσμα, να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους που μετατράπηκαν σε μετοχές, τα οποία αποτιμούνται τώρα στο 15% της αρχικής αξίας των καταθέσεων.

Ο κ. Hourican ασκεί, παράλληλα, κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε προστατεύσει την Κύπρο, υποδεικνύοντας πως τα μεγαλύτερα κράτη δεν θα έπρεπε να είχαν φερθεί ωσάν να εφαρμόζουν στην Κύπρο ένα πείραμα. Σε αυτό το σημείο έδωσε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, λέγοντας ότι δεν έτυχε του ίδιου χειρισμού.

«Σταθερή» θέση

Ο κ. Hourican δίνει στοιχεία για την οικονομική θέση της Τράπεζας Κύπρου, τονίζοντας ότι τώρα είναι «σταθερή». Σημειώνει την πλήρη αποπληρωμή του ELA και τη μείωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 95%, από 150%. «Η Τράπεζα είναι σε καλύτερη θέση από τον μέσο όρο της Ευρώπης», αναφέρει. Σημειώνει ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 16% το 2016 και πως η Τράπεζα κατέγραψε κέρδη €64 εκ., ενώ δάνεισε €1 δισ.

Εντούτοις, σε ό,τι αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρει ότι, αν και «μειώνονται κάθε τρίμηνο, εξακολουθεί να υπολείπεται ένα ‘βουνό’». Ο κ. Hourican αναφέρει ότι η Τράπεζα έχει εισάγει το εργαλείο της ανταλλαγής περιουσίας (property swaps) για την αποπληρωμή χρεών, με σκοπό να χαλαρώσει τις πιέσεις.

Εύσημα στον Χ. Γεωργιάδη

Ο κ. Hourican αναφέρεται στον Χάρη Γεωργιάδη λέγοντας ότι είναι «πρώτης τάξης Υπουργός Οικονομικών», ο οποίος ξέρει ότι πρέπει να διατηρήσουμε τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων ώστε να μην οπισθοχωρήσει η ατζέντα. Σε ό,τι αφορά τη Βουλή, αναφέρει ότι το κοινοβούλιο έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις, αν και μερικές φορές «πιο ήπιες απ’ ό,τι θα θέλαμε», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι τα NPLs είναι επέκταση της κυπριακής οικονομίας και πως η παραγωγικότητα της κυπριακής οικονομίας πρέπει να αυξηθεί, ώστε να επιτευχθεί πιο βιώσιμη ανάπτυξη. Σημειώνει ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για νόμους και σταθερή δημόσια υπηρεσία που κληρονομήθηκαν από την αποικιακή διακυβέρνηση.

«Καμία σχέση με Μanafort»

Ο κ. Hourican απέρριψε αναφορές του αμερικανικού Τύπου για σύνδεση της Τράπεζας Κύπρου με τον πρώην υπεύθυνο καμπάνιας του Donald Trump, Paul Manafort, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων. Ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία του Manafort με τη Λαϊκή Τράπεζα είχε τερματιστεί πριν από τη συγχώνευσή της με την Τράπεζα Κύπρου.

πεσήμανε, παράλληλα, ότι η Κύπρος διατηρεί αυστηρές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά στους καταθέτες, εφαρμόζοντας πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν τεθεί βάσει διεθνών εργαλείων. Σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου εκσυγχρονίζεται, υιοθετώντας ψηφιακές τεχνολογίες, στοχεύοντας στην αφοσίωση των πελατών.

Συνεργασία με Ιρλανδία

Σε σχέση με το Brexit, ο κ. Hourican δήλωσε ότι οι 1,2 εκ. τουρίστες που συνήθως επισκέπτονται την Κύπρο θα τη βρουν πιο ακριβή, λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας, ενώ καλεί, ταυτόχρονα, την Κύπρο να συνεργαστεί με την Ιρλανδία σε αυτό το ζήτημα. «Η Κύπρος θα έπρεπε να συνταχθεί με την Ιρλανδία και να υιοθετήσει μια δυνατή φωνή στην ΕΕ, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της και το μέλλον της Ευρώπης», υποστηρίζει ο κ. Hourican.

__________________________

Δικαιώθηκαν σε δικαστήριο της Αθήνας 24 κάτοχοι αξιογράφων

Η ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ €460.000

Δικαστήριο της Αθήνας έκανε δεκτή την ομαδική αγωγή που καταχώρισαν 24 κάτοχοι χρεογράφων και αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία ζητούν αποζημίωση για τα χρήματα που επένδυσαν σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα χωρίς, όπως υποστηρίζουν, να είχαν την πρέπουσα και κατάλληλη ενημέρωση για ενδεχόμενη επικινδυνότητά τους.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ. Αριθμόν 697 απόφασή του της 13ης Μαρτίου φέτος κρίνει ότι η Τράπεζα Κύπρου, διά των παραρτημάτων της στην Ελλάδα, έδρασε «κατά παράβαση των υποχρεώσεών της» προκειμένου να πουλήσει τραπεζικά της προϊόντα σε πελάτες, με τους οποίους είχε αναπτύξει «σχέσεις εμπιστοσύνης», με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν τα χρήματά τους.

€460 χιλιάδες ευρώ

Η καταδικαστική για την Τράπεζα Κύπρου απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου, προβλέπει την εν μέρει, προκαταβολική αποζημίωση των 24 εναγόντων, που φτάνει στο ύψος των περίπου 460.000 ευρώ. Επιδικάζεται στον καθένα από αυτούς αναλόγως του ύψους της ζημιάς που υπέστη με την επένδυσή του σε ομόλογα, κυρίως με την αλλαγή των επενδύσεών τους στα λεγόμενα Μετατρέψιμα Αξιόλογα Ενισχυμένου Κεφαλαίου, γνωστά με τα αρχικά Μ.Α.Ε.Κ. Η απόφαση είναι «προσωρινά εκτελεστή», και κάνει λόγο για χρηματική ικανοποίηση των εναγόντων.

Εφεσιβάλλει η Τράπεζα Κύπρου

Στην Τράπεζα Κύπρου, που θεωρείται σίγουρο ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, το δικαστήριο επιβάλλει και πληρωμή μέρους των δικαστικών εξόδων των εναγόντων. Το συνολικό ύψος της απαιτητής αποζημίωσης στους ενάγοντες από την Τράπεζα ανέρχεται «σε πολλές χιλιάδες ευρώ», σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων της Κύπρου.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, το ελληνικό δικαστήριο αναφέρει ρητώς ότι η Τράπεζα Κύπρου, στις συγκεκριμένες πράξεις ενθάρρυνσης πελατών της να επενδύσουν στα επίμαχα Μ.Α.Ε.Κ., εν γνώσει της παρίστανε «ψευδή γεγονότα ως αληθή», αποσιώπησε από τους πελάτες της «τους προδιαλειφθέντες κινδύνους» αυτών των επενδύσεων, προκαλώντας μάλιστα στους ενάγοντες μείωση της περιουσίας τους «καθώς επεδίωκε την εξισορρόπηση της κλονισμένης κεφαλαιακής της επάρκειας, μέσω της άντλησης κεφαλαίων από τη διάθεση των εν λόγω αξιογράφων».

«Ασφαλής τοποθέτηση χρημάτων»

Είναι προφανές, κατά το Πρωτοδικείο της Αθήνας, ότι όλοι οι εναγόμενοι επεδίωκαν ανέκαθεν την ασφαλή τοποθέτηση των χρημάτων τους, τα οποία αποτελούσαν και προϊόν αποταμίευσης. «Κατά παράβαση των παρεχομένων υποχρεώσεών της, η Τράπεζα Κύπρου ουδεμία ειδική πληροφόρηση παρέσχε στους ενάγοντες, προκειμένου να αντιληφθούν τους πραγματικούς κινδύνους που ενείχε η επένδυσή τους, και ουδεμία περιγραφή έκανε ως προς τους παράγοντες που προσδιορίζουν την απόδοση των Μ.Α.Ε.Κ», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Ακόμα, γίνεται λόγος για «απατηλή συμπεριφορά» υπαλλήλων της τράπεζας. Συμπεριφορά που «προκάλεσε με δόλο στους ενάγοντες, οι οποίοι τυγχάνουν συντηρητικοί πελάτες της, την απόφαση επένδυσης στα επίμαχα προϊόντα». Νομικοί κύκλοι της Αθήνας με άριστη γνώση της συγκεκριμένης υπόθεσης, είπαν στο ΚΥΠΕ ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου μπορεί να είναι χρήσιμη, ως οδηγός, σε νομικούς και των δύο πλευρών στη Κύπρο, όταν έρθει εκεί η ώρα της επιδίκασης της αγωγής των κατόχων αξιογράφων, αλλά δεν μπορεί να λησμονηθεί το γεγονός ότι «έχουμε να κάνουμε με δύο διαφορετικά δικαιϊκά συστήματα».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.