Τουρκικές ασκήσεις και… ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΗ «κουλτούρα ειρήνης»!

Την ώρα που ξεκινά η νέα προσπάθεια στις διαπραγματεύσεις και η τουρκική πλευρά καλεί τους Ελληνοκύπριους να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και να προωθήσουν «κουλτούρα ειρήνης», δεν είναι μόνο η απαγόρευση της θρησκευτικής λειτουργίας του Επιταφίου στον Άγιο Εξορινό, που προκαλεί. Είναι που, ταυτόχρονα, η τουρκική πολεμική αεροπορία και το λεγόμενο «υπουργείο Μεταφορών» του κατοχικού καθεστώτος, δέσμευσαν παράνομα με πέντε διαδοχικά ΝΟΤΑΜ, μεγάλης έκτασης περιοχές του FIR Λευκωσίας, που ξεκινούν από τα ανατολικά όρια του FIR στον Απόστολο Αντρέα και φτάνουν μέχρι και τα δυτικά του όρια με την Ελλάδα, κοντά στο Καστελόριζο, για ασκήσεις «έρευνας – διάσωσης».

Ξεκίνησαν προχτές και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 26 Απριλίου. Οι ασκήσεις προκαλούν αναστάτωση στις πτήσεις ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς δημιουργούν και παρεμβολές στην ομαλή διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, παρεμβαίνοντας σε δύο αεροδιαύλους πυκνής αεροπορικής κίνησης, ενώ η «άσκηση έρευνας και διάσωσης», που ξεκινά τη Δευτέρα του Πάσχα, θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου εντός του FIR Λευκωσίας. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την ίδια ακριβώς περιοχή που «δεσμεύτηκε» από την Τουρκία με την επίκληση «ασκήσεων έρευνας και διάσωσης» τον περασμένο Ιανουάριο κατά τις μέρες της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό.

Εξάλλου, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, διεξάγονται στρατιωτικές ασκήσεις με δέσμευση και του ανάλογου εναέριου χώρου και στον Κόλπο της Μόρφου, σε περιοχή που αρχίζει από την Αγία Ειρήνη και φτάνει μέχρι και το ύψος του Λουτρού και του Λιμνίτη. Από τη Χάρτζια μέχρι την Αγκαστίνα, όπως και στον Κόλπο της Μόρφου γίνονται και ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκδώσει δικά του ΝΟΤΑΜ, με τα οποία ενημερώνει τις επηρεαζόμενες πτήσεις και τις καλεί να διατηρούν επαφή με τους νόμιμους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στο Κέντρο Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Οι κυβερνήτες πτήσεων καλούνται να είναι προσεκτικοί και να διατηρούν συνεχή επαφή με τη Λευκωσία.

Πέτρος Θεοχαρίδης

>>> ΑΚΙΝΤΖΙ: «Είτε πρέπει να αναβληθεί η γεώτρηση, είτε να επιταχυνθεί η λύση»

One thought on “Τουρκικές ασκήσεις και… ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΗ «κουλτούρα ειρήνης»!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.