Το παραδοσιακό παζάρι της Μ.Παρασκευής στις Βουκολιές Χανίων

Ζωοπανήγυρις των Βουκολιών στην Κρήτη.

Με παράδοση που ξεπερνά τα 160 χρόνια όταν και υπήρξαν αναφορές για τη διοργάνωση του, το παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά αποτελεί μέχρι και σήμερα πόλο έλξης για εκατοντάδες πολίτες. 

Διοργανώνεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού Βουκολιές από το δήμο και χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το εμπορικό και την ζωοπανήγυρι.

Στην σύγχρονη εποχή είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής, καθώς εκτός από τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν την τιμητική τους στους πάγκους των πολιτών, υπάρχουν πλέον είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνίδια, είδη κατοικίας και διακόσμησης και πολλά ακόμα.

Το παζάρι είναι το μοναδικό, ίσως, στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Οι ημέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή, κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για το λόγο αυτό τα κορίτσια από τα γύρω χωριά κατέβαιναν στις Βουκολιές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Cattle market. 1951.

ΣΗΜ. ΝΕΩΝ: Και στην Κύπρο υπήρχε, πριν από την εισβολή μια παρόμοια παράδοση σε χωριά της Καρπασίας. Η “ΒΟΥΚΟΛΙΔΑ”, είναι το μικρό χωριό με την μεγαλύτερη και ωραιότερη παραλία της Κύπρου το οποίο οι βάρβαροι κατακτητές ισοπέδωσαν και ανάρτησαν ξενοδοχεία και καζίνο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.