Πύρρειος νίκη Ερντογάν – Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

«Σουλτάνο» έκανε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 51,4% των πολιτών της χώρας, σε ένα  δημοψήφισμα που -όπως άλλωστε αναμενόταν- κρίθηκε στην «τρίχα». Με την αντιπολίτευση να μιλάει ανοιχτά για νοθεία και τον Ερντογάν να χάνει σημαντικά προπύργια, η ολοκλήρωση της εκλογικής αυτής διαδικασίας αφήνει σαφώς αποδυναμωμένο τον «σουλτάνο». 

Παρότι ο «σουλτάνος» προέβλεπε νίκη 55% τις περασμένες ημέρες, στις πρώτες δηλώσεις του προς τους στενούς του συνεργάτες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος. Έσπευσε να ισχυριστεί, μάλιστα, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ξεκάθαρο».

Λίγη ώρα αργότερα, σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός, ευχαριστούσε τον τουρκικό λαό  που έσπευσε να ψηφίσει και έκανε λόγο για μια «ιστορική απόφαση».

Ευχήθηκε δε, το δημοψήφισμα αυτό να βγει σε «καλό της χώρας». Σε δηλώσεις του ενώπιον υποστηρικτών του, όμως, δήλωσε εμφατικά ότι σκοπεύει να ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για επαναφορά της θανατικής ποινής στη χώρα – ενδεχόμενο που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία της Ευρώπης.

Μετράει πληγές ο «σουλτάνος»

Ο εκλογικός χάρτης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος «μιλάει» από μόνος του… Η Τουρκία είναι βαθύτατα διχασμένη, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά. 

Οι πολίτες των μεγάλων πόλεων, που συνήθως είναι και πιο μορφωμένοι, είπαν «όχι» στον σουλτάνο. Το ίδιο είπαν και οι πόλεις στα παράλια της χώρας.

«Ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση είπε η ενδοχώρα, όπου κατοικούν οι φτωχότεροι πολίτες της χώρας.

«Όχι» είπε στον Ερντογάν και η Κωνσταντινούπολη, το οικονομικό και κοινωνικό κέντρο της Τουρκίας. Η ήττα αυτή είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη όπου ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τα πρώτα του πολιτικά βήματα ως δήμαρχος. 

Ενδεικτικό είναι ότι ο Ερντογάν έχει να υποστεί ήττα στην πόλη από το 2002. Το «όχι» επικράτησε και στην Άγκυρα, στην Σμύρνη και στην Αττάλεια.

Ανοίγει ο δρόμος για διακυβέρνηση Ερντογάν μέχρι το 2029

Το δημοψήφισμα αυτό ανοίγει το δρόμο για διακυβέρνηση Ερντογάν μέχρι το 2029, κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Ιδιαίτερα μετά τις εθνικιστικές κορώνες του «σουλτάνου» τους τελευταίους μήνες. 

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «τρομοκράτες» τους υποστηρικτές του «όχι» ενώ το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε συλλήψεις δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών του αντιπάλων.

Παρά τη νίκη του, ο Τούρκος πρόεδρος έχει μακρύ δρόμο μπροστά του μέχρι να ενεργοποιηθεί το 2019 το νέο σύνταγμα της χώρας. Σε περίπτωση που τα καταφέρει, όμως, θα μείνει στην εξουσία περισσότερο ακόμη και από τον Κεμάλ Ατατούρκ, τον «πατέρα» της τουρκικής δημοκρατίας.

Σάλος στην Τουρκία με βίντεο νοθείας – Δήμαρχος ψήφισε τέσσερις φορές

Το ένα μετά το άλλο κάνουν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο βίντεο νοθείας από το τουρκικό δημοψήφισμα, με ένα εξ’ αυτών να δείχνει έναν άντρα να ψηφίσει έξι (!) φορές «ναι» και κάποιο άλλο να «συλλαμβάνει» Τούρκο δήμαρχο να ρίχνει τέσσερα ψηφοδέλτια στην κάλπη. 

Το βίντεο με τον άντρα που ψήφισε έξι φορές τραβήχτηκε, όπως φαίνεται, στην επαρχία Σανλιούρφα [σ.σ. παλαιότερα γνωστή ως Έδεσσα] και η τουρκική ιστοσελίδα Turkish Minute υπογραμμίζει ότι φαίνεται να είναι αυθεντικό.

Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια ιστοσελίδα ανάρτησε άλλα δύο αντίστοιχα βίντεο.

Σε αυτά, άντρες εμφανίζονται να ψηφίζουν «ναι» πολλές φορές. Τα ψηφοδέλτια, όπως τονίζει η ιστοσελίδα, δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Την τελευταία στιγμή, η εκλογική επιτροπή της χώρας αποφάσισε να θεωρήσει ως έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Σε ένα από τα δύο βίντεο, ακούγεται η φωνή μιας γυναίκας που προειδοποιεί τους άντρες ότι αυτό που κάνουν είναι παράνομο. Αυτοί, όμως, δεν πτοούνται και συνεχίζουν το… έργο τους.

Σε ένα άλλο βίντεο εμφανίζεται ο δήμαρχος μιας τουρκικής πόλης με έναν ακόμη άνδρα να βρίσκονται στο παραβάν. Βγαίνοντας, ο δήμαρχος ρίχνει μέσα στην κάλπη το ένα πίσω από το άλλο τέσσερα ψηφοδέλτια.

Την τελευταία στιγμή, η εκλογική επιτροπή της χώρας αποφάσισε να θεωρήσει ως έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Απάτη στο δημοψήφισμα, υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας καταγγέλλει το κόμμα του CHP

Kemal Kilicdaroglu (L), leader of the Republican People’s Party (CHP), speaks to his supporters

Ευθέως αμφισβήτησε τη νομιμότητα του σημερινού δημοψηφίσματος η αντιπολίτευση, με στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος να αντιδρούν έντονα στην απόφαση τις εκλογικές επιτροπής να αποδεχτεί ως έγκυρα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια.

Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, θεωρεί ότι η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή η εφορευτική επιτροπή να κάνει δεκτά ως έγκυρες ψήφους ασφράγιστα ψηφοδέλτια θα προκαλέσει “σοβαρό πρόβλημα νομιμότητας” στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως ανέφερε ένα στέλεχος του κόμματος.

«Η Ανώτερη Εφορευτική Επιτροπή απέτυχε καθώς επέτρεψε να διαπραχθεί απάτη στο δημοψήφισμα» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τεζτζάν σε δημοσιογράφους από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι διαπράχθηκαν παράνομες ενέργειες υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα «δύο τρίτα» των καλπών.

Δημοκρατία αλά-Τούρκα: Πως το ΟΧΙ μετατρέπεται σε ΝΑΙ…

Έτσι «στήθηκε» το αποτέλεσμα της κάλπης στο δημοψήφισμα;

Πληθαίνουν οι φωνές στην Τουρκία που μιλούν για νοθεία στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με καταγγελίες, το αποτέλεσμα «στήθηκε» με τον εξής απλό τρόπο:

Σε διπλή καταγραφή ψηφοφορίας σε εκλογικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, οι ψήφοι υπέρ του «ΟΧΙ» της πρώτης καταμέτρησης παρουσιάστηκαν ως ψήφοι υπέρ του «ΝΑΙ» στη δεύτερη καταμέτρηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

>>> Evet ή Hayir στη δικτατορία Ερντογάν: “Χαΐρι” πάντως για εμάς δεν υπάρχει!

4 thoughts on “Πύρρειος νίκη Ερντογάν – Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.