Απέναντι από την Κύπρο το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros

Σε μια τελευταία εξέλιξη -και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην «επόμενη ημέρα» του Δημοψηφίσματος- λίγο μετά το μεσημέρι έφθασε στο τουρκικό λιμάνι της Μεσογείου Tasucu, απέναντι από την Κατεχόμενη Κύπρο, τουρκικό ερευνητικό σκάφος, κλιμακώνοντας την πίεση που θέλει να ασκήσει η Άγκυρα στην Κύπρο αλλά και στις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες που υπέγραψαν συμβόλαια με την Κυπριακή Δημοκρατία για την εκμετάλλευση Οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αποδεικνύει εμπράκτως ότι η πολιτική της σε ό,τι αφορά την Κύπρο αλλά και την Μεσόγειο και τις εξελίξεις στα Ενεργειακά δεν διαταράσσεται από τις εσωτερικές διεργασίες και αναταράξεις.

Η Τουρκία συστηματικά απειλεί το τελευταίο διάστημα την Κύπρο απαιτώντας την διακοπή κάθε δραστηριότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέχρις ότου επιλυθεί το Κυπριακό και συγχρόνως εγείρει διεκδικήσεις επί του Οικοπέδου 6 το οποίο ήδη έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Eni/Total.

Ο τούρκος υπουργός ενέργειας Μ. Αλμπαϊρακ, που είναι και γαμπρός του Ερντογάν, είχε αναγγείλει την Μεγάλη Εβδομάδα ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει σεισμογραφικές έρευνες σε «περιοχές της Μεσογείου» με το άλλο νεότευκτο ερευνητικό σκάφος MTA Oruc Reis. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί επιλέχθηκε να σταλεί στην περιοχή το Barbaros Hayrettin Paşa το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην Μαύρη Θάλασσα.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΓΛΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

Δεν είναι τυχαίο ότι και πάλι σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έθεσε ως χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού τον Ιούλιο, πριν ξεκινήσουν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, υιοθετώντας πλήρως τις απειλές της Άγκυρας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σημαίνει ότι θα γίνουν γεωτρήσεις ενώ δεν θα υπάρχει συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνει ότι και η τουρκική πλευρά θα εξωθηθεί σε παρόμοιες συμπεριφορές» τόνισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προσθέτοντας ότι «δεν θέλουμε εντάσεις» αλλά στον φυσικό πλούτο του νησιού «έχουν δικαιώματα και μερίδιο και οι δυο κοινότητες που μπορούν να επωφεληθούν στο πλαίσιο μιας συνεργασίας».

Το ψευδοκράτος του Αττίλα καθ’ υπόδειξη της Αγκυρας έχει εκδώσει παράνομες άδειες για έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ, τις οποίες έχει «παραχωρήσει» στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Ν.Μ.

>>> Ακιντζί:Η ομοσπονδία δεν θα είναι φιγούρα αλλά συνεταιρισμός [δύο ισότιμων κρατών]

4 thoughts on “Απέναντι από την Κύπρο το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.