Σε κλίμα απειλών και εκβιασμών επαναρχίζουν οι συνομιλίες

Σε “γραμμή” Άγκυρας ο Ακιντζί θέτει χρονοδιάγραμμα το κρίσιμο για την ΑΟΖ δίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος.

Μέσα σε κλίμα εκβιασμών και απειλών από τουρκικής πλευράς επαναρχίζουν την ερχόμενη Πέμπτη οι ουσιαστικές συνομιλίες.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιείται υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών και εκβιασμών γύρω από τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Στην ατζέντα της Πέμπτης βρίσκονται τρία θέματα: Διακυβέρνηση, Οικονομία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρία θέματα στα οποία υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες, αφού οι δύο πλευρές είχαν να τα αγγίξουν από τον περασμένο Φεβράρη όταν ο Μ. Ακιντζί έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τα τρία αυτά θέματα βρέθηκαν εκτός συζήτησης καθώς, από τη Γενεύη και μετά, στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών το οποίο εισήχθη από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως υπέδειξε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκτοτε «έχει ακολουθήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά», η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει να υπάρχει ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία υποψήφια για ένταξη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέδειξε πως με την απαίτηση των Τούρκων ανατρέπεται η σύγκλιση για αναλογία 1:4 που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως.

Στο κεφάλαιο διακυβέρνηση ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει μετά επιτάσεως στο θέμα της ίσης εκπροσώπησης σ’ όλα τα όργανα του κράτους, αλλά και στο ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με τουλάχιστον μια τ/κ ψήφο. Η κυβέρνηση απαντά στην τ/κ απαίτηση πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού το όλο σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Ο Ν. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «αν προχωρήσουμε βασισμένοι σε κοινοτικά/εθνοτικά συμφέροντα, θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπως καταλήξαμε και στο παρελθόν, δηλαδή σε μη-λειτουργικότητα» και «η μη-λειτουργικότητα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, τα αδιέξοδα σε αντιδράσεις κ.ο.κ.».

Πριν ακόμα επαναρχίσουν ουσιαστικά οι συνομιλίες, η τουρκική πλευρά φροντίζει να θέσει νέα τεχνητά χρονοδιαγράμματα προβάλλοντας τον Ιούλιο ως τον καλύτερο μήνα για να λυθεί το Κυπριακό. Ο Μουσταφά Ακιντζί τοποθέτησε τον Ιούλιο ως τον φυσικό χρόνο κλεισίματος του Κυπριακού, έστω κι αν δεν υπήρξε συμφωνία. Η ημερομηνία αυτή συνδέθηκε με έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί για να απειλήσει την ΚΔ και ο Ακιντζί για να εκβιάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επιβαλλόταν σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου η πολιτική ηγεσία να καθίσει κάτω και να συζητήσει όλα τα τρέχοντα και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Από τη μια είναι οι συνομιλίες που επανήρχισαν μεν, αλλά με έναν Μουσταφά Ακιντζί να προβαίνει σε ρεσιτάλ αδιαλλαξίας και από την άλλη είναι οι εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σ’ ό,τι αφορά τις προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου καθορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 9 το πρωί. Μια ημέρα ξεχωριστής χροιάς καθώς τυγχάνει να είναι η 13η επέτειος από το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν, το οποίο ως γνωστνό καταψήφισε το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού.

Επιστολές προς την Άγκυρα

Την ευχή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία να συμβάλει θετικά για το μέλλον της Τουρκίας, εξέφρασε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, που έστειλε επιστολές τόσο στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, όσο και στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί αναφέρει στις επιστολές του ότι για τους Τ/κ, η Τουρκία, και αυτοί που είπαν “ναι” και αυτοί που είπαν “όχι”, είναι ένα, και είναι σημαντικό για τους Τ/κ η Τουρκία να είναι ενιαία. «Το ότι το “ναι” και το “όχι” ήταν πολύ κοντά, δείχνει ότι ο δημοκρατικός διάλογος στην πολιτική ζωή της Τουρκίας θα είναι ακόμη πιο σημαντικός από εδώ και πέρα».

Ο Τ/κ ηγέτης καταλήγει γράφοντας ότι, όπως και στο παρελθόν έτσι κι απ’ εδώ και πέρα θα συνεχίσουν να είναι σε στενή διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ανδρέας Πιμπίσιης, “Φ”

>>> ΚΥΠΡΟΣ: Οι αιθεροβάμονες περιμένουν τον Ερντογάν να αλλάξει…

2 thoughts on “Σε κλίμα απειλών και εκβιασμών επαναρχίζουν οι συνομιλίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s