ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ – Μπαίνουν σε ονοματολογία στον πατριωτικό χώρο

ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΔΔΟ ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΝΙΣΤΕΣ.

Κρατούν χαμηλούς τόνους για την πρώτη συνάντηση των πέντε ηγετών των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου, αλλά δεν αποκρύβουν ότι έχουν φιλόδοξους στόχους προσδοκώντας ότι θα βγει καπνός την προσεχή Δευτέρα.

Η συνάντηση των «πέντε» (Νικόλα Παπαδόπουλου, Μαρίνου Σιζόπουλου, Ελένης Θεοχάρους, Γιώργου Λιλλήκα και Γιώργου Περδίκη) θα φιλοξενηθεί στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΕΚ, στην οποία και χρεώνεται η πρωτοβουλία των κινήσεων προκειμένου να καθίσουν όλοι γύρω από ένα τραπέζι, όχι απλώς για να ανταλλάξουν απόψεις αλλά να καθορίσουν κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου και να θέσουν τις βάσεις για μια πολιτική διακήρυξη.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό έχουν αποδώσει καρπούς και η εκτίμηση κομματικών παραγόντων του χώρου είναι πως ωριμάζει ο χρόνος για να περάσουν στον επόμενο βήμα, που είναι η ετοιμασία μιας πολιτικής διακήρυξης που θα εκφράζει βασικές θέσεις αρχών και θα είναι το προζύμι για την ετοιμασία στην πορεία ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις δεν καλύπτουν ανησυχίες ότι η πορεία προς τις προεδρικές εκλογές δεν θα αρχίσει και με τους πέντε στην αφετηρία από κοινό σημείο. Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι η συμπόρευση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο αφού επιλέγουν να στέκονται στο βασικό που ενώνει τους πέντε και δεν είναι άλλο από τη βούληση για τερματισμό της σημερινής διακυβέρνησης και την ανακοπή επανεκλογής του Νίκου Αναστασιάδη στον προεδρικό θώκο.

Η συνάντηση της Δευτέρας θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά ζητήματα.

● Πρώτον, σε συμφωνία και των πέντε ότι θα συνεργαστούν για τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου.

● Δεύτερον, σε κατάληξη όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής του προεδρικού υποψηφίου. Η ΕΔΕΚ έριξε από νωρίς τρία κριτήρια και κάλεσε όλους τους άλλους εταίρους να προσθέσουν σε αυτά: Πρότερος έντιμος πολιτικός βίος, αξιόπιστος δεσμευτικός λόγος και εκλεξιμότητα.

Πάντως, τη Δευτέρα δεν αποκλείεται να μπουν και στα βαθιά αν καταλήξουν στο περίγραμμα της συνεργασίας. Τουτέστιν, την κατάθεση ονομάτων. Αν και κάποιοι στον χώρο εκτιμούν ότι είναι νωρίς να αρχίσουν συζητήσεις επί τούτου, άλλοι πιστεύουν ότι είναι ώριμες οι συνθήκες και πως όσο πιο νωρίς μπουν στην ονοματολογία και ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο κοινός υποψήφιος τόσο το καλύτερο επικοινωνιακά και ουσιαστικά για τον χώρο.

Στο τραπέζι θα κατατεθούν τα ονόματα των τριών από τους πέντε ηγέτες και συγκεκριμένα των Νικόλα Παπαδόπουλου, Ελένης Θεοχάρους και Γιώργου Λιλλήκα.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τελικά το όνομα που θα επικρατήσει θα είναι του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, που κατάφερε να δημιουργήσει πυρήνες στήριξης στα άλλα κόμματα.

Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Περδίκης κράτησαν τα ονόματά τους μακριά από την προεδρολογία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέλεξε και έστειλε χθες το μήνυμα πως μακριά από προσωπικές επιλογές, προαπαιτούμενα και όρους, τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη για κοινό υποψήφιο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης που είχε με τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος τόνισε πως η ειλικρίνεια, το ήθος και η εντιμότητα σε αυτή τη διαδικασία προέχουν και είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Σημείωσε ότι θα πρέπει στο τέλος, μακριά από προσωπικές επιλογές ή προαπαιτούμενα και όρους, όλοι να αντιληφθούν ότι έχουν μια τεράστια ευθύνη έναντι μιας μεγάλης μερίδας πολιτών, η οποία ουσιαστικά προκρίνει και υιοθετεί τη συνεργασία των πέντε κομμάτων ενόψει των προσεχών προεδρικών εκλογών.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως αισιοδοξία και προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλοι να λειτουργήσουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με υπευθυνότητα και σύνεση. «Τα πάντα θα κριθούν στη συνάντηση και εκεί ακριβώς θα διαφανεί αν υπάρχει η προοπτική ή όχι», ήταν η εκτίμησή του.

Ο ίδιος υπέδειξε πως ο στόχος δεν είναι να υπάρξουν διμερείς και τριμερείς παρασκηνιακές συναντήσεις και διαβουλεύσεις αλλά να υπάρχει μια ειλικρινής και ταυτόχρονη ανταλλαγή απόψεων των πέντε κομμάτων, σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια θετική ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας σύντομα.

Ενοχλημένοι από τον ΠτΔ

Η συνάντηση των πέντε συνέπιπτε χρονικά με τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εξού και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ευθύς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Εθνικού.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσιάστηκε ενοχλημένος από την απόφαση του Προέδρου να προγραμματίσει την ίδια μέρα και ώρα τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με τη συνάντηση των πέντε και την χαρακτήρισε «ατυχή».

Ως εκ τούτου, επισήμανε ο κ. Σιζόπουλος, τα κόμματα αποφάσισαν να μετακινηθεί η συνάντηση την ίδια μέρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ούτως ώστε το ζήτημα του υποψηφίου για τις προεδρικές να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ανδρούλα Ταραμουντά, “Φ”

>>> Ελένη Θεοχάρους: Σε 15 μέρες θα έχουμε υποψήφιο!

One thought on “ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ – Μπαίνουν σε ονοματολογία στον πατριωτικό χώρο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.