Επιχειρούν «γκρίζες ζώνες» στην ΑΟΖ και πλήγμα στην οικονομία

ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ FORA ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» στην κυπριακή ΑΟΖ και σε πλήγμα στην Οικονομία στοχεύει η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros και του συνοδευτικού σκάφους Bravo τα οποία βρίσκονται ήδη στον κόλπο της Αμμοχώστου.

Σε σχετική δήλωση προέβη το πρωί της Παρασκευής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προτίθεται να προσφύγει σε ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα για τις τουρκικές προκλήσεις .

Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλούσε σε κρατικό κανάλι, απηύθυνε έκκληση στα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ να μην συντηρούν στην ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Εμείς δεν θα παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Λευκωσία δεν προτίθεται να μπει σε δημόσιο διάλογο για το θέμα με την Άγκυρα.

Σημειώνουμε ότι η τουρκική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για δέσμευση περιοχής στα ανοικτά της Αμμοχώστου μέχρι και το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα έχει ισχύ από σήμερα έως τις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό στην περιοχή εκτός από τις έρευνες που προγραμματίζει να διενεργήσει το Barbaros θα πραγματοποιηθούν και στρατιωτικές ασκήσεις όπως και σε άλλες δύο περιοχές στα ανοικτά της Κερύνειας για τις οποίες η Άγκυρα έχει επίσης εκδώσει NAVTEX.

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει μη έγκυρη την τουρκική NAVTEX για την περιοχή ανοικτά της Αμμοχώστου προσθέτοντας πως θα αντιδράσει με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο τα μέτρα στα οποία προτίθεται να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ανακοινώσιμα, ωστόσο θα γνωστοποιηθούν όταν γίνουν.

>>> Το Barbaros αρχίζει έρευνες στην Αμμόχωστο

2 thoughts on “Επιχειρούν «γκρίζες ζώνες» στην ΑΟΖ και πλήγμα στην οικονομία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.