Η Ευρώπη στην εποχή του Brexit

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η «ενωμένη» Ευρώπη σήμερα μέσα από τις γελοιογραφίες των Βασίλη Παπαγεωργίου και Πάνου Μαραγκού για την έκθεση «Sweet Europe».

Τι σημαίνει Ευρώπη σήμερα, 60 χρόνια μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην εποχή του Brexit και των ποικιλοτρόπως καταιγιστικών κοινωνικοπολιτικών μεταβολών;

«Νομίζω ότι το Brexit είναι η πιο επαίσχυντη πολιτική αποτυχία του καιρού μου, εδώ και αιώνες ίσως», σχολιάζει στο «Εθνος» ο γελοιογράφος Μάρτιν Ρόουσον του Guardian, που καυτηριάζει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα του και στη γηραιά Ευρώπη φλερτάροντας έντονα με το γκροτέσκο σχέδιο στις σχεδόν καθημερινές του γελοιογραφίες για τη βρετανική εφημερίδα.

Ο βετεράνος Αγγλος σκιτσογράφος είναι ένας από τους 50 Ελληνες και Βρετανούς επαγγελματίες που καταθέτουν την άποψή τους για τη σημερινή Ευρώπη και αναπόφευκτα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μέσα από 150 σκίτσα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση «Sweet Europe» («Γλυκιά Ευρώπη») από τις 14 έως τις 21 Μαΐου στον σταθμό του μετρό στην πλατεία Συντάγματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση γελοιογραφίας που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων με πρόεδρο τον σκιτσογράφο του «Εθνους» Πάνο Μαραγκό, μετά την επιτυχία της περσινής για την προσφυγική κρίση. Στόχος είναι η έκθεση να καταστεί θεσμός που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με διαφορετικό θέμα.

Φέτος, η περιστρεφόμενη γύρω από την Ευρώπη θεματολογία είναι ελεύθερη, με τους Βρετανούς να έχουν τον πρώτο λόγο εξαιτίας της επικαιρότητας.

«Το θέμα που τώρα επείγει και γιγαντώνεται είναι η κρίση και το άδηλο μέλλον της Ευρώπης είτε ως οικονομικής ένωσης, είτε ως ευρωπαϊκής κουλτούρας, είτε ως παρακαταθήκης κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων κτλ.

Η μοίρα της Ευρώπης είναι σημαντικό θέμα γιατί αφορά ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού…», σημειώνουν οι διοργανωτές στο σκεπτικό τους όπως και ότι «η μοίρα της Ευρώπης αφορά άμεσα και ζωτικά τη χώρα μας γιατί αποτελούμε καλώς ή κακώς μέρος της».

Από εκεί και πέρα, είναι στην κρίση κάθε δημιουργού και στη συνέχεια κάθε επισκέπτη της έκθεσης «για να αναρωτηθεί ο ίδιος για το πώς καταλαβαίνει και ποιο αξιολογεί ως βασικό πρόβλημα ή προτέρημα ή πρόταση διεξόδου ή οτιδήποτε άλλο αυτού του οικοδομήματος που λέμε Ευρώπη», τονίζει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων.

Οι Βρετανοί Μάρτιν Ρόουσον και Ντέιβιντ Μπράουν σχολιάζουν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από δύο γελοιογραφίες που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση.

«Το Brexit είναι ένα εμμονικό χόμπι δύστροπων και κυνικών χαρακτήρων, που άφησε τη χώρα μου διαιρεμένη χωρίς ελπίδα και χωρίς ξεκάθαρη σιγουριά ενός οποιουδήποτε μέλλοντος σαν Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζω, επομένως, η δουλειά μου να αντικατοπτρίζει τον αποτροπιασμό, την οργή και την περιφρόνησή μου για τους υπαίτιους ψεύτες…», καταθέτει ο Μάρτιν Ρόουσον προσθέτοντας ότι μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την ΕΕ, οι πρόωρες εκλογές στη Βρετανία τον ερχόμενο Ιούνιο δεν είναι παρά «ένα πονηρό σχέδιο από την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι για να μας εξαναγκάσει σε υποταγή».

• Η έκθεση που διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων έχει ως συνδιοργανωτές τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και τη ΣΤΑΣΥ η οποία παραχωρεί τον εκθεσιακό χώρο στην πλατεία Συντάγματος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την Τρίτη 16 Μαΐου στις 8 μ.μ., με προσκεκλημένους τους Αγγλους σκιτσογράφους The Surreal McCoy και Γκλεν Μάρσαλ.

Αντα Δαλιάκα

One thought on “Η Ευρώπη στην εποχή του Brexit

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.