Τουρκία: 23η Απριλίου, τουρκική γιορτή των παιδιών – 24η Απριλίου, εξόντωση των Αρμενίων παιδιών


Η Ημέρα του Παιδιού, όπως θεσπίστηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1923 στην οποία καλούνται να συμμετέχουν παιδιά από πάνω από εκατό χώρες, είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να ευαισθητοποιηθούν και να χαίρονται όλοι οι γονείς του κόσμου, αλλά ο καθένας αναρωτιέται για την ορθότητα της επιλογής αυτής της ημερομηνίας, γνωρίζοντας ότι την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 24 Απριλίου, είναι κοινώς γνωστό ότι ξεκίνησε το 1915 η γενοκτονία των Αρμενίων κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες αθώα παιδιά έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ζυγό του Οθωμανού σφαγέα.

Γιατί η 23η Απριλίου;

Η μέρα αυτή τιμά τα εγκαίνια της πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας στις 23 Απριλίου 1920, μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης που προετοίμαζε τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας (πράξη ίδρυσης του μελλοντικού δημοκρατικού καθεστώτος, ενώ η Οθωμανική μοναρχία ήταν ακόμα σε ισχύ). Γιορτάζεται από το 1929.

Η UNESCO αναγνώρισε την Ημέρα του Παιδιού το 1979 ως την Ημέρα όλων των παιδιών του κόσμου. Με την ευκαιρία αυτή, η Άγκυρα, άλλες πόλεις της Τουρκίας και της διασποράς οργανώνουν λαμπρούς εορτασμούς. Μαθητές εκλέγονται συμβολικά υπουργός, βουλευτής, δήμαρχος … για μία ημέρα.

Στις 24 Απριλίου 2009, το κουρδικό μπλογκ «Κουρδική Ανάλυση» (δείτε εδώ) δημοσίευε φωτογραφία που δείχνει ένα Κούρδο παιδί που ξυλοκοπείται με όπλο την ημέρα της «Ημέρας του Παιδιού», επειδή διαμαρτυρόταν έναντι της κυβέρνησης.

Η Γαλλία, η οποία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Τουρκική Δημοκρατία το 1923, δεν απεδέχθη την πρόσκληση της Άγκυρας το περασμένο έτος.

Τι θα συμβεί με την εν λόγω ημερομηνία στο μέλλον; Δεν τολμώ να το σκεφτώ …

Jean Eckian

>>> Οι σταυρωμένες Αρμένισες: Μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη Γενοκτονία που έγινε ταινία

5 thoughts on “Τουρκία: 23η Απριλίου, τουρκική γιορτή των παιδιών – 24η Απριλίου, εξόντωση των Αρμενίων παιδιών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.