Αγορά ακινήτων: Λονδίνο και Αθήνα μαγνητίζουν τον Κύπριο

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Αν και μειωμένο, το ενδιαφέρον των Κυπρίων για αγορά ακινήτων στο εξωτερικό φαίνεται να παραμένει υπαρκτό, γιατί οι αποδόσεις από μια τέτοια επένδυση είναι ακόμη υψηλότερες από τις καταθέσεις σε τραπεζικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων στο Capital Today, οι αγορές οι οποίες παραδοσιακά ενδιέφεραν τους Κύπριους  για αγορά ακινήτων, ήταν η Ελλάδα και η Βρετανία, και συγκεκριμένα η Αθήνα και το Λονδίνο. Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η ψήφος υπέρ του Brexit στη Βρετανία – εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα να κυριαρχήσει το αίσθημα αβεβαιότητας – έχουν οδηγήσει σε αισθητή μείωση των επενδύσεων.

Στα χρόνια της ανόδου των τιμών των ακινήτων στην κυπριακή αγορά εμφανίστηκαν ως πιθανοί επενδυτικοί προορισμοί τόσο η Ρουμανία, όσο και η Βουλγαρία, ωστόσο “ξεφούσκωσαν” νωρίς. Ας δούμε όμως, την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Η Βρετανία

Μπορεί οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία να κινούνται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις τιμές στην Κύπρο, ωστόσο, ανέκαθεν αποτελούσαν μια από τις πρώτες επιλογές για τους Κύπριους που ήθελαν να επενδύσουν εκτός Κύπρου. Οι λόγοι είναι πολλοί. Πέραν του γεγονότος ότι – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – οι αποδόσεις ήταν αρκετά ικανοποιητικές, αριθμός παραγόντων καθιστούσαν τη Βρετανία ένα οικείο προορισμό για τους Κύπριους επενδυτές-αγοραστές. Η γλώσσα, η οδήγηση στα αριστερά, το νομικό δίκαιο, οι σπουδές και πολλά άλλα οδηγούσαν τους Κύπριους στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

Η οικονομική κρίση που “χτύπησε” τη χώρα και τα γεγονότα του 2013, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιούργησε το Brexit, έχουν μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη Βρετανία.

Μιλώντας στο Capital Today, ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει ότι “ανέκαθεν υπήρχε ενδιαφέρον από Κύπριους για αγορά ακινήτου στη Βρετανία. Είτε αυτό αφορούσε σπίτια, είτε φοιτητικά διαμερίσματα, ή σε ορισμένες περιπτώσεις αποθηκευτικούς χώρους”. “Το Λονδίνο” συνεχίζει, “ήταν ένας ιδιαίτερα ελκυστικός προορισμός για τους συμπατριώτες μας, τόσο για σπουδές, όσο και για διακοπές, αλλά και αγορές ακινήτων”. “Υπήρξε ένα σταθερά αναπτυσσόμενο οικονομικό κέντρο της Ευρώπης, που πρόσφερε ασφάλεια και ικανοποιητικές αποδόσεις στις επενδύσεις. Ωστόσο, η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας, μείωσε αισθητά τις επενδύσεις στο εξωτερικό και όχι μόνο στο Λονδίνο. Ακολούθησε η απόφαση του Brexit, η οποία ενίσχυσε την αβεβαιότητα γύρω από το οικονομικό, κυρίως, μέλλον του Λονδίνου ως ένα αξιόπιστο εμπορικό κέντρο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να μειωθούν ακόμα περισσότερο” προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοϊζου σημειώνει ότι “μετά την απόφαση για Brexit, το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων στη Βρετανία μειώθηκε σε ποσοστό πέραν του 50%, διότι πλέον όλοι αναμένουν να δουν ποια θα είναι η κατάσταση την επόμενη μέρα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο τους αγοραστές από την Κύπρο, αλλά απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, οι οποίοι προτιμούσαν την αγγλική πρωτεύουσα, αναδεικνύοντάς την σε οικονομικό κέντρο της Ευρώπης”.

Η Ελλάδα

Η αγορά ακινήτων της Ελλάδας, όπως και ολόκληρη η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα δεν έχει καταφέρει να βγει από το μνημόνιο που της επέβαλαν οι δανειστές, με αποτέλεσμα να επιβάλλονται συνεχώς νέα μέτρα και νέοι φόροι που δεν αφήνουν τους πολίτες να ανασάνουν”.

Η κατάσταση αυτή έχει δυο αναγνώσεις. Η πρώτη αναφέρεται στην άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας, το μη σταθερό περιβάλλον, το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να βγει από το μνημόνιο, η επιβολή νέων φόρων, όλα αυτά οδηγούν επενδυτές και αγοραστές μακριά.

Η δεύτερη ωστόσο, είναι κάπως διαφορετική. Η προαναφερθείσα κατάσταση, έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω και του υψηλού ΕΝΦΙΑ (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) προχωρούν σε πωλήσεις των περιουσιών τους, οδηγούν τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα ή, για κάποιους, σε πολύ ελκυστικά επίπεδα για αγορά. “Αυτό” σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, “ισχύει κυρίως για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι τιμές έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, σε αντίθεση με τα παράλια, όπου εκεί η μείωση των τιμών δεν ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Επομένως, μπορεί γενικά η κατάσταση της αγοράς να μην είναι σε ελκυστικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι επενδυτές-αγοραστές, ωστόσο με προσεχτική έρευνα, μπορεί κάποιος να εντοπίσει αξιόλογες ευκαιρίες, οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα, ενδεχομένως να έχουν μια ικανοποιητική απόδοση”.

Ο Πόλυς Κουρουσίδης επισημαίνει για την αγορά της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα για την Αθήνα ότι “οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων μειώθηκαν αισθητά τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, όπως σε κάθε κρίση αναφύονται ευκαιρίες, έτσι και στην περίπτωση της αγοράς ακινήτων της Ελλάδας αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελκυστικές περιπτώσεις για αγορά”. “Άλλωστε” αναφέρει χαρακτηριστικά πως “οι Κύπριοι δεν πρόκειται να πάψουν ποτέ να επισκέπτονται την Ελλάδα, όποια και αν είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας. Επομένως, πάντοτε θα αναζητούν καλές ευκαιρίες για αγορά ενός ακινήτου”.

Ρουμανία – Βουλγαρία

Την περίοδο των “παχέων αγελάδων” στην κυπριακή κτηματαγορά, δηλαδή από το 2004 μέχρι και το 2008, όταν και οι τιμές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, προέκυψαν οι αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ως περιπτώσεις καλών ευκαιριών για επένδυση. Κατά άλλους για εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Το ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες αγορές εστιάστηκε σε χωράφια και οικόπεδα, τα οποία την τότε εποχή πρόσφεραν σημαντικές αποδόσεις. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός δεν κράτησε για πολύ, το ενδιαφέρον ατόνησε και όπως ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας η επενδυτική αυτή επιλογή, έτσι ξαφνικά έφυγε.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Λοΐζου “δεν υπάρχει πλέον κανένα ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες αγορές”. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πόλυς Κουρουσίδης, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι “ως τέτοιες, οι αγορές Ρουμανίας και Βουλγαρίας παρουσιάζουν ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να υπόσχονται τις αποδόσεις των προηγούμενων χρόνων”.

Από το περιοδικό Capital Today

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s