Γιούνκερ:« Κάποιοι υποτιμούν τις δυσκολίες του Brexit»

Μήνυμα ενότητας μεταξύ των 27 κρατών – μελών εξέπεμψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ε.Ε. για το Brexit.

Μήνυμα ενότητας μεταξύ των 27 κρατών – μελών εξέπεμψε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Ε.Ε. για το Brexit.

«Η ενότητα των 27 της Ε.Ε. δεν είναι εικονική, αλλά πραγματική» τόνισε, μεταξύ άλλων, χαιρετίζοντας την ομόφωνη έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

«Πρέπει να ρυθμίσουμε τις διατυπώσεις του διαζυγίου με το Ηνωμένου Βασίλειο» έσπευσε να προσθέσει, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι οι πραγματικές διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μετά τις βρετανικές εκλογές.

Απευθυνόμενος προς το Λονδίνο, υποστήριξε με νόημα, πως ορισμένοι υποτιμούν τις δυσκολίες, τις οποίες θα έχει μια συμφωνία για το Brexit, ενώ παράλληλα, αξίωσε «πραγματικές εγγυήσεις» για τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε.

Περιγράφοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, εξήγησε ότι θα διεξαχθούν δύο γύροι επαφών, καθώς ο πρώτος θα αφορά τους όρους αποχώρησης και ο δεύτερος τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, χαιρέτισε το πνεύμα ομοφωνίας των κρατών – μελών, σημειώνοντας ότι πρώτη φορά επιτεύχθηκε συμφωνία σε διάστημα μόλις τεσσάρων λεπτών.

«Έχουμε την ομόφωνη στήριξη των 27 χωρών όχι μόνο για την ουσία, αλλά και για τη μέθοδο των διαπραγματεύσεων» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ειδική μνεία έκανε στο ζήτημα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και στα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέρκελ: «Κανείς δεν συσπειρώθηκε εναντίον της Βρετανίας»

Μέι-Μέρκελ: Η αγάπη μεταξύ των δύο ισχυρών γυναικών είναι… ολοφάνερη

Κανείς δεν έχει συσπειρωθεί εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, διαμήνυσε η καγκελάριος της Γερμανίς Άγγελα Μέρκελ, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής των 27 που υιοθέτησε τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το Brexit.

Με τη δήλωση αυτή, η καγκελάριος απάντησε στην κατηγορία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση “ενώνεται εναντίον” της χώρας της.

“Το να μιλάμε εμείς οι 27 με μια φωνή είναι το φυσικότερο πράγμα στον κόσμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τασσόμαστε εναντίον κάποιου. Διευκολύνουμε την κατάσταση για τη Βρετανία αν μιλάμε με μια φωνή”, υποστήριξε η Μέρκελ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.