Ο Eide βοηθά τους Τούρκους με νέα Διάσκεψη για να τερματιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοι της Κύπρου

H έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του πρακτορίσκου Eide…

Του Κώστα Βενιζέλου

Η Άγκυρα επιδιώκει σε συνεννόηση με άλλους παίκτες στο Κυπριακό τη σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, με απώτερο στόχο να σταματήσουν οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ για φυσικό αέριο. Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η πραγματοποίηση Διάσκεψης μέχρι το τέλος Ιουλίου και σε αυτό φαίνεται να συμφωνεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ  Άιντα.

Ενόψει του γεγονότος ότι η ε/κ πλευρά είχε υποδείξει μετά τη Γενεύη πως για να συγκληθεί νέα Διάσκεψη θα πρέπει να επιτευχθούν σημαντικές συγκλίσεις, έχει διαπιστωθεί σε τακτικό επίπεδο αλλαγή συμπεριφοράς από τουρκικής πλευράς. Αυτό διαφάνηκε και από τις συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών και αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τη συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, παρουσιάσθηκε «εποικοδομητικός» για επιμέρους ζητήματα. Συζήτησε τα θέματα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με μικρές διαφοροποιήσεις από προηγούμενες θέσεις του, ενώ παράλληλα ζήτησε ανταλλάγματα που αφορούν στη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη δομή του κράτους.

Οι εντολές από την Άγκυρα είναι, πάντως, σαφέστατες: Θα παραμείνετε στις συνομιλίες μέχρι νεωτέρας. Η τουρκική πλευρά φαίνεται να προωθεί τις επιδιώξεις της σε δύο επίπεδα. Με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τουρκικών ερευνητικών πλοίων επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος έντασης και εκφοβισμού, αλλά και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Σε διπλωματικό επίπεδο, επιχειρείται από την τουρκική πλευρά να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο τη σύγκληση νέας Διάσκεψης, ώστε να πιεστεί η Λευκωσία να αναστείλει τον ενεργειακό προγραμματισμό της.

Κι αυτό, όπως αναφέρεται από τρίτους, γιατί υπάρχει προηγούμενο. Είναι προφανές πως διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να στριμώξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, προβάλλοντας το επιχείρημα πως ενόψει της Διάσκεψης και «της προοπτικής για συμφωνία» μπορούν «να περιμένουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί».

Από δικής του πλευράς, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θεωρεί  πως ό,τι είναι να γίνει σε σχέση με το Κυπριακό πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θεωρώντας πως η έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς του.

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, η τουρκική πλευρά στοχεύει να αποτρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας με κινήσεις σε διάφορα επίπεδα:

Πρώτο, με την κάθοδο στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου τουρκικών ερευνητικών πλοίων, με στόχο τη δημιουργία κλίματος έντασης και εκφοβισμού, αλλά και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες και, στη συνέχεια, να επιβάλλει νέα τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεύτερο, σε διπλωματικό επίπεδο, επιχειρείται από την τουρκική πλευρά να δημιουργηθεί νέα κινητικότητα στο Κυπριακό με στόχο τη σύγκληση νέας Διάσκεψης, ώστε να πιεστεί η Λευκωσία να αναστείλει τον ενεργειακό προγραμματισμό. Επειδή υπάρχει προηγούμενο, είναι προφανές πως διεθνείς παίκτες θα επιχειρήσουν να στριμώξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά προβάλλοντας το επιχείρημα πως ενόψει της Διάσκεψης και «της προοπτικής για συμφωνία» μπορούν «να περιμένουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί». Βεβαίως, αυτό για να γίνει θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι εταιρείες, καθώς υπάρχουν πρόνοιες στα συμβόλαια για τα βήματα που θα γίνουν στο πεδίο των ερευνών. 

Τρίτο, ως προς το Κυπριακό, μια νέα Διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των παικτών που πήραν μέρος στην πρώτη σύναξη, τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη, θα έχει αυτή τη φορά στόχο να… διασώσει τη διαδικασία, κλείνοντας επί τόπου όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα. Ενημερωμένη πηγή ανέφερε στον «Φ» πως οι εκκρεμότητες είναι αρκετές και σημαντικές. Παράλληλα, σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναντήσεων η τουρκική πλευρά απέφυγε να θέσει την αξίωσή της για την εφαρμογή για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν δόθηκαν ακόμη δείγματα γραφής από τουρκικής πλευράς ούτε για άλλα θέματα όπου άλλαξε τη στάση της παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν συγκλίσεις (περιουσιακό, FIR κ.λπ.). Αυτή η τακτική αφορά τις προσπάθειες για τη σύγκληση Διάσκεψης. Είναι, πάντως, προφανές πως ενώ η Άγκυρα έχει δώσει ρητές εντολές στον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους συνεργάτες του να παραμείνουν στη διαδικασία, την ίδια ώρα η Άγκυρα κινείται για την εφαρμογή βαθμηδόν ενός σχεδίου Β. Δηλαδή, κινήσεων που αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά ταυτόχρονα και ενεργειών προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης των κατεχόμενων.

Τέταρτο, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, θεωρώντας πως η έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους. Είναι πρόδηλο πως ο κ. Άιντα θα ήταν ευτυχής εάν η Λευκωσία ματαίωνε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της, καθώς αυτό θα «κάλμαρε» την Άγκυρα!

«Πληγωμένος» o Άιντα για την επιστολή Κοτζιά:  Εάν δεν τον στήριζε δημόσια ο Γ.Γ. θα έπρεπε αμέσως να τον αντικαθιστούσε –  Καταγγέλθηκε και για τον ισχυρισμό του ότι φταίει η Ελλάδα για την αποτυχία της Διάσκεψης.

Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, παρουσιάζεται… πληγωμένος από το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς τον κατάγγειλε για ενέργειες του, διά επιστολής, στον Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως πληροφορούμαστε, ο Νορβηγός αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού εξέφρασε το παράπονο του σε συνομιλητές τους κατά τη διάρκεια των επαφών του στη Λευκωσία. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, τα σημεία που έχει εγείρει στην επιστολή του ο Νίκος Κοτζιάς προς τον Γενικό Γραμματέα δεν μπορούν να τύχουν αμφισβήτησης καθώς παρόμοιες πληροφορίες για τη δράση του κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα έχει και η Λευκωσία.

Πέραν από τα όσα έχουν αναφερθεί αναφορικά με τις μεθοδεύσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ για την προώθηση της τουρκικής αξίωσης για εφαρμογή για Τούρκους πολίτες στην Κύπρο των τεσσάρων ελευθεριών που ισχύουν στην Ε.Ε., ο κ. Άιντα καταγγέλθηκε και για ένα ακόμη ζήτημα: Για το γεγονός ότι έχει ισχυρισθεί σε επαφές του πως ευθύνεται η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς για την αποτυχία της Διάσκεψης της Γενεύης, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ένας ισχυρισμός που ποσώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει στηρίξει τον κ. Άιντα δημόσια ήταν αναμενόμενο. Διαφορετικά θα έπρεπε να τον αντικαθιστούσε αμέσως. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως προκρίνει τους χειρισμούς του. Αυτό διαφάνηκε και στη Διάσκεψη της Γενεύης, που μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας επέλεξε να αφήσει στην τσέπη του την ομιλία που του ετοίμασε ο κ. Άιντα, μετά τη λήξη των εργασιών και μίλησε χωρίς να έχει κείμενο ενώπιον του. Επίσης, τον άφησε πολλές φορές χωρίς πρωτοβουλίες αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διαχείριση των εξελίξεων στο περιθώριο της Διάσκεψης.

«ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ Ο ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ»

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη τους πρέσβεις των πέντε μονίμων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. 

Σύμφωνα πληροφορίες του «Φ», ο κ. Άιντα δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός για τις συζητήσεις που διεξάγονται στις διαπραγματεύσεις. Ανέφερε πως πολλά θα κριθούν από τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται την ερχόμενη Τρίτη, 2 Μαΐου.

Από τη συνάντηση αυτή θα κριθεί εάν θα προχωρήσουν και πετύχουν πρόοδο, όπως εξήγησε. Περαιτέρω ζήτησε τη στήριξη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε πως υπάρχει ετοιμότητα από τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες,  για να γίνει πιο δραστήριος στο Κυπριακό.

Πηγή: “Φ”

Γιατί οι ηγέτες του ΑΚΕΛ κυνηγούν τον Νίκο Κοτζιά; Μα προφανώς επειδή τους χάλασε τη …σούπα

2 thoughts on “Ο Eide βοηθά τους Τούρκους με νέα Διάσκεψη για να τερματιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοι της Κύπρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s