Χαλλούμι στην Κίνα, στην Ιαπωνία και αλλού…

Οι τεράστιες προοπτικές που υπάρχουν γύρω από το χαλλούμι δίνουν τη δυνατότητα για άνοιγμα νέων αγορών. Το υπουργείο Εμπορίου καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για διείσδυση του προϊόντος στη μεγάλη αγορά της Κίνας και της Ιαπωνίας, οι τυροκόμοι ανησυχούν ότι η βασική πρώτη ύλη (αιγοπρόβειο γάλα) δεν αρκεί για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση, ενώ το υπουργείο Γεωργίας με μέτρα προσπαθεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για νέες μονάδες και αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος. 

Κατέχοντας σήμερα τη 2η θέση στις εξαγωγές κυπριακών προϊόντων μετά τα φάρμακα και την 1η στις εξαγωγές φρέσκων και μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, με κύριους εξαγωγικούς προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, η προβολή και προώθηση του χαλλουμιού αποτελούν για το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προτεραιότητα.

Μιλώντας στον «Φ», η συντονίστρια του Κλάδου Προώθησης Εμπορίου Προϊόντων, Αλίκη Ιορδάνους, ανέφερε ότι, κατά το 2016, οι εξαγωγές ανήλθαν στα €129 εκατ. καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες εξαγωγές του προηγούμενου έτους, διατηρώντας τη σταθερή ανοδική πορεία που διαγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την κ. Ιορδάνους, η προώθηση και προάσπιση των εμπορικών σημάτων που κατοχυρώνουν το χαλλούμι αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη διαφύλαξη του παραδοσιακού μας προϊόντος, και ως εκ τούτου, ύψιστη προτεραιότητα του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Συγκεκριμένα, το «Χαλλούμι – halloumi» είναι κατοχυρωμένο επ’ ονόματι του υπουργείου, ως Κοινοτικό Συλλογικό Εμπορικό Σήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000 και ως Πιστοποιούν Εμπορικό Σήμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (1990), τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1990), την Κύπρο (1992) και την Ιορδανία (2012). Η κατοχύρωσή του ως Εμπορικό Σήμα διασφαλίζει ότι το προϊόν παράγεται στην Κύπρο από εγκεκριμένους χρήστες με αποκλειστικά κυπριακές πρώτες ύλες και συγκεκριμένες μεθόδους παραγωγής, σήμανσης και προέλευσης.

Επιπλέον, προωθείται η εγγραφή και κατοχύρωσή του και σε άλλες τρίτες χώρες όπως Κίνα, Αυστραλία, Ελβετία, Νορβηγία, Ρωσία, αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπως Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Συρία και Σαουδική Αραβία, ενώ το υπουργείο σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία λαμβάνει νομικά και δικαστικά μέτρα εναντίον σωρείας εταιρειών άλλων χωρών, οι οποίες εμπορεύονται προϊόντα με την ονομασία «Halloumi».

Το υπουργείο Εμπορίου, στα πλαίσια των προσπαθειών διείσδυσης του προϊόντος σε νέες αγορές αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα δυναμική και τις τεράστιες προοπτικές, προωθεί σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς και τις αντίστοιχες πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό την υπογραφή Πρωτοκόλλων Συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Η κ. Ιορδάνους χαρακτήρισε αξιοσημείωτη τη μονογραφή στις 22/2/2017 Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για εξαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κίνα, εξέλιξη η οποία, πρόσθεσε, αναμένεται ότι θα έχει άμεσα και τεράστια οφέλη στις εξαγωγές του προϊόντος.

Στα ίδια πλαίσια, έχει ήδη προωθηθεί η συμπερίληψη της Κύπρου στον κατάλογο των χωρών ελεύθερου καθεστώτος από την ασθένεια του αφθώδους πυρετού (Foot and Mouth Disease) στην Ιαπωνία, επιτρέποντας έτσι την πραγματοποίηση εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων και στην εν λόγω χώρα.

Τονίζεται ότι με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργείου, υλοποιείται τριετές πρόγραμμα με τίτλο «Μέτρο 2 – Πρόγραμμα Προώθησης Χαλλουμιού σε Κίνα, Αυστραλία και ΗΠΑ» με κοινοτική (50%) και εθνική (30%) συγχρηματοδότηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα €3.953.103 για την τριετία 2016-2018.

ΤΥΡΟΚΟΜΟΙ: ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ

Κινδύνους διαβλέπει ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου στην περίπτωση κατοχύρωσης του χαλλουμιού με την υφιστάμενη μορφή της αίτησης κατοχύρωσης. Όπως υποστηρίζουν, η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ με τα ποσοστά πρόβειου και αιγινού γάλακτος στο 51%, εάν ήταν να εφαρμοστεί σήμερα, θα είχε επιφέρει μείωση 60% στην παραγωγή του χαλλουμιού.

Οι εξαγωγές χαλλουμιού το 2016 έχουν ξεπεράσει τους 19.000 τόνους σε σύνολο παραγωγής 24.000 τόνων, φέρνοντας συνάλλαγμα που ξεπερνά τα €127 εκατ. Για το 2017 οι εξαγωγικές προβλέψεις είναι ακόμα πιο θετικές, αφού προβλέπεται αύξηση πέραν του 20%.

Επισημαίνουν ότι εάν η κατοχύρωση εφαρμοζόταν σήμερα η συνολική παράγωγη θα κατρακυλούσε στους 9.200 τόνους και οι εξαγωγές στους 5.200 τόνους. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι υπόλοιποι 4.000 τόνοι αφορούν τη ζήτηση της κυπριακής αγοράς.

Τα στοιχεία αυτά έχουν να κάνουν με την περίπτωση εφαρμογής του 51% της χρήσης αιγοπρόβειου γάλακτος σήμερα με δεδομένο ότι η διαθέσιμη ποσότητα αιγοπρόβειου είναι 35 εκατ. Για την παρασκευή του χαλλουμιού θα χρειάζονταν άλλα 34 εκατ. λίτρα αγελαδινού γάλακτος, με αποτέλεσμα να υπάρχει περίσσευμα 85 εκατ. Οι τυροκόμοι μιλούν για απώλεια 3.800 τόνων, μείωση της παραγωγής κατά 60% και μείωση των εξαγωγών κατά 73%.

Παράλληλα, οι τυροκόμοι κάνουν εκτίμηση για την παρασκευή χαλλουμιού το 2023 έχοντας υπόψη την εκτιμώμενη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος. Όπως υποστηρίζουν, για κάλυψη του ΠΟΠ απαιτούνται 60 εκατ. λίτρα αιγοπρόβειο γάλα και 57 εκατ. αγελαδινό. Οι ίδιοι μιλούν για παραγωγή 15.500 τόνων, λόγω και απώλειας 28.500 τόνων χαλλουμιού εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 2023 η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος θα ανέρχεται στα 270 εκατ., επομένως θα υπάρχει περίσσευμα 213 εκατ. λίτρα.

  Άγγελος Νικολάου, “Φ”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s