Εγείρουν συνεχώς απαιτήσεις… και οι δικοί μας ομιλούν για συγκλίσεις!

Συμφωνούν από τη μια οι δύο ηγέτες/κοινοτάρχες, αλλά από την άλλη οι Τούρκοι επανέρχονται συνεχώς με νέες απαιτήσεις. Κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε συμφωνία στον ορισμό του καθορισμού του τόπου νόμιμης διαμονής (legal domicile) και για την ενάσκηση των τεσσάρων ελευθεριών από τους πολίτες του ομόσπονδου κράτους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως η συμφωνία για τις τέσσερις ελευθερίες αφορά μόνο στους πολίτες του ομόσπονδου κράτους και όχι Τούρκους υπηκόους. Θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τις αναφορές του Πρόεδρου Αναστασιάδη, υπήρξε και στο θέμα δικαιώματος εργασίας, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας κ.λπ. (το «right of abode»).

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο θέμα των όσων δικαιούνται να θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι. Παραμένει, επίσης, η διαφορά και στο υπό συζήτηση θέμα ως προς το τι εννοούν ρύθμιση του δικαιώματος της απόκτησης ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο 20% που έχει συμφωνηθεί, είπε ότι αυτό αφορά τα πολιτικά δικαιώματα, διευκρινίζοντας την ίδια ώρα πως «αυτό που έχουμε πει είναι ότι το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, ενάσκησης επαγγέλματος, απόκτησης περιουσίας κ.λπ. δεν δημιουργεί αυτόματα το δικαίωμα του τόπου νόμιμης διαμονής.

Θα πρέπει κάποιος να αποφασίσει ότι νομίμως θα διαμένει. Αυτός ο αριθμός μπορεί να φθάνει το 20% ή και εάν το υπερβαίνει, θα σταθμίζεται η ψήφος στις τοπικές εκλογές».

Η τουρκική πλευρά εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις όπως έπραξε στο θέμα της ρύθμισης του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας. Θέμα το οποίο ήγειρε για πρώτη φορά στη Γενεύη, όταν η συνάντηση αφορούσε βεβαίως άλλα ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν χθες σε δύο άλλες συμφωνίες. Η πρώτη αφορά τη συνάντηση που θα έχουν με τον επικεφαλής του Γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία εναρμόνισης των κατεχομένων με το κεκτημένο.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τη Σύνοδο της Τράπεζας Αναπτύξεως και Ανασυγκρότησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο και θα ασχοληθεί και με τα οικονομικά της λύσης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, στις δικές του δηλώσεις χθες, επέμεινε στις γνωστές τους αξιώσεις, κυρίως σ’ ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων καθώς και στο θέμα της ασφάλειας.

“Φ”

>>> Κυπριακό: Νέα διάσκεψη στη Γενεύη θα εξαρτηθεί από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.