ΠΟΥΤΙΝ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Περιοχή μη διαμάχης το Ιντλίμπ της Συρίας

“Περιοχή μη διαμάχης” θα γίνει το Ίντλιμπ της Συρίας όπως δήλωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαδιμίρ Πούτιν αποκαλύπτοντας ότι τη συμφωνία στηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι ‘επιτέλους μετά από έξι χρόνια γίνεται πραγματικότητα αυτό που ζητούσε η Τουρκία”.

“Η συμφωνία για ‘περιοχή μη διαμάχης’ στη Συρία είναι σημαντική ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν είπε οτι υπάρχει ομοφωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και πως η ‘περιοχή μη διαμάχης’ θα διασφαλίσει την ακεραιότητα της Συρίας ενώ θα υπάρχει και απαγόρευση πτήσεων.

Στην συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είναι η δεύτερη του επίσκεψη στη Ρωσία τους τελευταίους δύο μήνες, προσθέτοντας ότι έχουν συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και οι πολιτικές σχέσεις έχουν την ώθηση που επιθυμούν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αρθούν όλα τα εμπόδια στην οικονομική τους συνεργασία. Η συνεργασία τους στο Turkish Stream και ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου προχωρεί με ευαισθησία. Όπως είπε συζήτησαν κυρίως το Συριακό λέγοντας ότι του αρέσει μια ρωσική παροιμία που λέει “εκείνο που σε πονεί, εκείνο συζητάς”. “Για τη χώρα μας η Συρία είναι μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και έξι χρόνια”, ανέφερε λέγοντας ότι δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια στο δράμα των παιδιών της Συρίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως  και ο φίλος του ο Πούτιν θέλει να δώσει τέλος σε αυτό το δράμα και πιστεύει ότι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η εκεχειρία. Όπως είπε, προσπαθούν να φτάσουν στον στόχο τους αλλά κάποιοι κύκλοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες της διαδικασίας, προσθέτοντας πως το πιο απλό παράδειγμα είναι η χημική επίθεση.

“Με τον Πούτιν συμφωνήσαμε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι”, ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν κάνουν κανένα διαχωρισμό μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων και πως για εκείνους είναι το ίδιο και το YGP, και το DEAS, και το Ισλαμικό Κράτος. “Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας εχθρικής δομής που να απειλεί τα νότια σύνορά μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

ΚΥΝΙΣΜΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΡΩΣΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ… ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι στο πρόσφατο παρελθόν οι διμερείς σχέσεις τους πέρασαν εξετάσεις, προσθέτοντας ότι τώρα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ομαλοποίησης και επιστρέφουν στην από κοινού συνεργασία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι επικεντρώθηκαν στον τομέα της οικονομίας και έλαβαν αποφάσεις όπως άρση των αμοιβαίων εμποδίων και περιορισμών, ενίσχυση των επενδύσεων και χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο.

Όπως είπε το σημαντικό είναι ότι κατάφεραν να σταματήσουν την μείωση των εμπορικών συναλλαγών και να υπάρξει αύξηση τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς. Ο Βλαδιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο κατά 55%, σε άνθρακα 33%, σε πετρέλαιο 18%. Συζήτησαν το Turkish Stream και θα εγκαταστήσουν δύο αγωγούς που θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δις τετραγωνικών μέτρων: ο ένας θα περνάει από την Τουρκία και ο άλλος από την Ευρώπη. Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου η επένδυση της Ρωσίας θα φτάσει στα 22 δις.

Το 2019 θα οργανώσουν πολιτιστικά και τουριστικά έτη αμοιβαίως. Για τον μήνα Μάιο εξάλλου, το ένα τρίτο των Ρώσων τουριστών προτίμησαν την Τουρκία. Για το Συριακό ανέφερε ότι συμφωνούν με τον Τούρκο Πρόεδρο πως το αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο δια της πολιτικής και διπλωματικής οδού.

“Σήμερα άλλωστε θα γίνουν διαπραγματεύσεις στην Αστάνα”, ανέφερε. Για την ‘περιιοχή μη διαμάχης’ ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν το θέμα και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το στηρίζει αυτό και η αμερικανική κυβέρνηση.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.