Έπιασε δουλειά το σεισμογραφικό εντός Κυπριακής ΑΟΖ

Δουλειά έπιασε από χθες, το υπερσύγχρονο και νεότευκτο σεισμογραφικό Ramform Hyperion εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το πρωί απέπλευσε από το λιμάνι Λεμεσού όπου έφτασε την Κυριακή και κατευθύνθηκε προς τα βόρεια όρια του τεμαχίου 10 και νότια του τεμαχίου 6. Συνοδεύεται από το ειδικό βοηθητικό σκάφος EDT Niovi.

Η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων σεισμογραφικών του Ramform Hyperion, θα δώσει σημαντικά στοιχεία για τα γεωλογικά δεδομένα στην περιοχή γύρω από το υποθαλάσσιο όρος του Ερατοσθένη, που θεωρείται ως ο «χρυσός δακτύλιος» της ανατολικής Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros, συνεχίζει για έκτη μέρα να επαναλαμβάνει την ίδια ακριβώς πλεύση, δηλαδή ένα περίπου παραλληλόγραμμο, με πλάτος 10 χιλιομέτρων παράλληλα με την νότια ακτή του Αποστόλου Αντρέα και με μήκος 40 χιλιομέτρων. Έχει επαναλάβει τουλάχιστον 20 φορές σχεδόν ακριβώς την ίδια πορεία, προφανώς σε αναμονή νεότερων εντολών.

Να σημειωθεί ότι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Ερατοσθένη, στο νοτιοδυτικό άκρο του τεμαχίου 8, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες και εξειδικευμένες γεωλογικές έρευνες με τη βοήθεια δύο σκαφών. Πρόκειται για τα ειδικά σκάφη DP Cirrus με σημαία Ιταλίας και Topaz Resolve με σημαία Ρωσίας.

Στα όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Αιγύπτου και σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το τεμάχιο 11, συνεχίζει με την 9η γεώτρηση στο κοίτασμα «Zor» το γεωτρύπανο Ensco 1000, ενώ η προηγούμενη γεώτρηση που ολοκληρώθηκε προ δεκαημέρου, απείχε μόλις τρία χιλιόμετρα από τα νότια όρια του τεμαχίου 11. Επίσης, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικότερα και σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από το κοίτασμα «Αφροδίτη» και τα όρια του τεμαχίου 12, πραγματοποιεί νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Atwood Advantage.

Το γεωτρύπανο West Capella, που θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11 των ΤΟΤΑL-ΕΝΙ, βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τενερίφης, όπου έχει εξοπλιστεί με πρόσθετο εξοπλισμό κατάλληλο για τη μορφή πετρωμάτων που αναμένεται να συναντήσει στη γεώτρηση OW1 (Ονησίφορος Δυτικό 1). Έχει προγραμματιστεί να ακουμπήσει στον βυθό και να ξεκινήσει τη γεώτρηση ανήμερα της εορτής του Αγίου Ονησίφορου Αναρίτας, στις 18 Ιουλίου.

Πέτρος Θεοχαρίδης, “Φ”

>>> Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulles στέλνει το Παρίσι για να «συναντήσει» την τουρκική αρμάδα δυτικά της Κύπρου

3 thoughts on “Έπιασε δουλειά το σεισμογραφικό εντός Κυπριακής ΑΟΖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s