Η Μαίρη Σάουθκοτ και η … ελαφρότητα του ΡΙΚ

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο, 29 Απριλίου, το ΡΙΚ πρόβαλε στην εκπομπή «Παροικία μας», μια συνέντευξη της λεγόμενης Γραμματέως της  βρετανικής οργάνωσης «Friends of Cyprus», Μαίρης Σάουθκοτ, η οποία λήφθηκε στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι της… εξάμηνης καθυστέρησης, ούτε δόθηκε καμία εξήγηση για την…  «άμεση έγκαιρη και έγκυρη» ενημέρωση, που είναι και το σλόγκαν του κρατικού καναλιού. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το τηλεοπτικό κοινό, αλλά και προς τον φορολογούμενο Κύπριο πολίτη, διότι το περιεχόμενο οποιασδήποτε συνέντευξης, που αποτελεί και είδηση, έχει αξία όταν προβάλλεται στον καιρό που παίρνεται ή σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά. Αλλιώς, συγκαταλέγεται στα «σκουπίδια».

Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό. Η απορία είναι για πιο λόγο το ΡΙΚ και οι υπεύθυνοι της εκπομπής επέλεξαν την εν λόγω κυρία για να προβάλουν τις απόψεις της. Μήπως είναι μέλος της Παροικίας μας; Μήπως είναι πρόσωπο που χαίρει εκτίμησης και σεβασμού από την Ομογένεια για τη δράση της υπέρ των δικαίων της Κύπρου;  Την τίμησε κανένας ως τώρα για την όποια προσφορά της;

M.Southcott-R.Burden MP-M.Honeyball MEP. All so-called Friends of Cyprus…

Τίποτα απ΄όλα αυτά. Αντίθετα, η Μαίρη Σάουθκοτ είναι για την Παροικία μας, με απόφαση της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας,  persona non grata, ανεπιθύμητη στις εκδηλώσεις της. Η απόφαση αυτή δεν ελήφθη, ασφαλώς, ελαφρά τη καρδία, αβασάνιστα. Η κυρία αυτή, εκμεταλλευόμενη τη θέση της, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξισώσει το ψευδοκράτος με την Κυπριακή Δημοκρατία, επιδιώκει να δώσει υπόσταση στο παράνομο καθεστώς στην Κύπρο και παραγνωρίζει πλήρως την τουρκική κατοχή. Για τη Σάουθκοτ το Κυπριακό είναι μια ενδοκοινοτική διαφορά, είναι θέμα μη επαρκούς επαναπροσέγγισης, γι΄αυτό και όλες οι ενέργειές της έχουν αυτή την κατεύθυνση, προφανώς καθοδηγούμενη και από το Foreign Office.

Δεν υπήρξε περίπτωση Βρετανών βουλευτών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, ενώ αυτή βρισκόταν στο νησί, και να μη τους «πιέσει» να επισκεφθούν και τα κατεχόμενα ή να συναντηθούν και με αντίστοιχους «επίσημους» του παράνομου καθεστώτος.

Σε συγκεντρώσεις της Παροικίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για διαφώτιση επί του Κυπριακού, φροντίζει σχεδόν πάντα να παροτρύνει η ίδια ή να καλεί και Τουρκοκύπριους να λαμβάνουν μέρος ώστε να… «εξουδετερώνεται»  η «προπαγάνδα» των Ελληνοκυπρίων!!!

Από την εμφάνισή της στο ΡΙΚ, είναι φανερό ποια είναι η πολιτική της και οι ιδέες της. Σε ολόκληρη τη συνέντευξή της δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά σε τουρκική εισβολή. Μίλησε όμως για το πραξικόπημα, ότι ήταν, τάχα αυτό που οδήγησε στη δημιουργία της οργάνωσης «Friends of Cyprus» και μετά που ακολούθησε η «τουρκική στρατιωτική επέμβαση», η οργάνωση επικεντρώθηκε στη συζήτηση πώς να βοηθήσει την Κύπρο! Για την Σάουθκοτ δεν υπήρξε εισβολή αλλά επέμβαση, όπως διακηρύττουν και οι Τούρκοι.

Το χειρότερο απ΄όλα, όμως, στην συνέντευξή της είναι ότι τίθεται ανεπιφύλακτα υπέρ της εκ περιτροπής προεδρίας, λέγοντας ότι «δεν έχει καμέα σημασία αν ο Πρόεδρος θα είναι Ελληνοκύπριος ή Τουρκοκύπριος σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο, επειδή πιο σημαντικό είναι τι θα κάνει ο Πρόεδρος».  Πλήρης υιοθέτηση της τουρκικής θέσης, δηλαδή.

President Christofias (Right}, Andrew Dismore, Mary Southcott, Nicosia 6.10.2009

Πολύ ανησυχητικό, επίσης, είναι ότι προσπαθεί να μας διδάξει… Ιστορία. Διότι, λέει, η Ιστορία που μαθαίνουν τα παιδιά «πλάθει μυθολογίες»!!! Θέλει ν’ αλλάξει και τη γλώσσα που διδάσκεται και να υιοθετηθεί η κυπριακή διάλεκτος, τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά σχολεία! Έμμεσα δε, προτείνει η επίσημη γλώσσα της Κύπρου να είναι τα αγγλικά (!) διότι στο νησί δεν ζουν μόνο Ε/κ και Τ/κ, αλλά και Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Λατίνοι και… Βρετανοί (μας δημιούργησε τώρα και… έκτη κοινότητα και πρέπει κι αυτοί να εκφράζονται και να λαμβάνουν μέρος στο τι γίνεται στην Κύπρο!

Τέλος, στη συνέντευξη της βγάζει περίπου «άχρηστη» την Ε/κ νεολαία, διότι δεν ασχολείται με την πολιτική, ενώ επαινεί την Τ/κ νεολαία ότι δείχνει ενδιαφέρον για τα πολιτικά και, άρα, για το μέλλον της Κύπρου.

Πιστεύουμε ότι το ΡΙΚ υπέπεσε σε μέγα σφάλμα με την προώθηση των απόψεων αυτής της γυναίκας και σε κάποιο βαθμό, άθελά του ίσως προσέβαλε και την Παροικία μας. Πρέπει να επανορθώσει. Στο κάτω-κάτω, ο Κύπριος φορολογούμενος αξίζει περισσότερου σεβασμού, αφού, εκτός των άλλων, το 2016 επιχορήγησε το κρατικό κανάλι με 26,4 εκατομμύρια ευρώ ως χορηγία και για συντάξεις.

«Ε»

Κύριο άρθρο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λονδίνου 4.5.2017

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/54201753324Eleftheria_885.pdf   σελ. 5

One thought on “Η Μαίρη Σάουθκοτ και η … ελαφρότητα του ΡΙΚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s