Επικρατέστερο σενάριο ο Κ. Πετρίδης ως νέος Υπ. Εσωτερικών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίς το πρωί σήμερα είχε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με στενούς συνεργάτες του όπως και κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ξεκαθάρισαν βασικές αρχές του πλαισίου στη βάση του οποίου άρχισαν οι προβληματισμοί και οι διεργασίες για την επιλογή του διαδόχου του Σωκράτη Χάσικου.

Το βέβαιο είναι πως δεν θα γίνει ευρύτερος ανασχηματισμός, καμιά διατάραξη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ ή της ομάδας των στελεχών στην Πινδάρου. Όλα συγκλίνουν σε εσωτερική επιλογή στη βάση των κριτηρίων που έθεσε ο Ν. Αναστασιάδης ευθύς αμέσως μετά την αποδοχή της παραίτησης Χάσικου. Και θα είναι έκπληξη αν διαφοροποιηθούν τα δεδομένα και δρομολογηθούν άλλες εξελίξεις. Καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών θα ασκεί για όσο χρειαστεί ο Ιωνάς Νικολάου, που σήκωσε το βάρος των δύο υπουργείων όποτε κρίθηκε αναγκαίο να απουσιάζει για οικογενειακούς λόγους ο συνάδελφός του.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, πάντως, δεν μετακινείται από το υπουργείο του, αν και είναι ένα από τα σενάρια που βρίσκονταν στο τραπέζι, αλλά με λιγότερες πιθανότητες. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος και φαίνεται ότι έχει και τις ευλογίες της Πινδάρου είναι η μετακίνηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη, από το αξίωμα του υφυπουργού παρά τω Προέδρω στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο διορισμός νέου υπουργού είναι, όπως πληροφορούμαστε, θέμα ημερών και ενδέχεται η παράδοση του χαρτοφυλακίου να γίνει προτού εκπνεύσει το δεκαπενθήμερο που τέθηκε στη διάθεση του Προέδρου για τους χειρισμούς.

Οι δύο συσκέψεις στο Προεδρικό έσπευσαν να χαλιναγωγήσουν και διαρροές που δεν είχαν προέλευση την Προεδρία, για μετακίνηση του Γιώργου Παμπορίδη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με ταυτόχρονη μετακίνηση του Ιωνά Νικολάου στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη θέση του υπουργού Υγείας οι διαρροές ήθελαν συναγερμικό στέλεχος που θα άφηνε τη θέση του στη Βουλή την οποία θα κάλυπτε ο πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Πάντως πρωτεύον για τον Γιώργο Παμπορίδη είναι να κερδίσει το στοίχημα με την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας και είναι αφοσιωμένος σε αυτό τον στόχο του, αναφέρουν οι πληροφορίες μας, χωρίς να τον ενδιαφέρει η όποια εσωτερική μετακίνηση στο κυβερνητικό σχήμα. Θα αποχωρήσει από την θέση του, όπως επανειλημμένα τόνισε, στην περίπτωση που μπλοκάρουν την προσπάθειά του ή βάλουν εμπόδια ακόμη και την υστάτη στην τελική ευθεία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει κατάληξη σε προσωπικότητα που να μη χρειαστεί περίοδο προσαρμογής και να ανασκουμπωθεί αμέσως για δουλειά καθώς από το Υπουργείο Εσωτερικών αποχωρεί σύντομα και ο γενικός διευθυντής του Κώστας Νικολαΐδης, ο οποίος συνταξιοδοτείται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε παρέμβασή του στον ρ/σ ACTIVE, ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ Προεδρικού και ΔΗΣΥ για τη διαδοχή Χάσικου στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επιλογή, εξήγησε, θα γίνει με κριτήριο την αποδοτικότητα της κυβέρνησης και τις ανάγκες που υπάρχουν. Σε ερώτηση για σενάριο που αναφερόταν σε υπουργοποίηση συναγερμικού στελέχους που είναι βουλευτής προκειμένου να επανέλθει ο ίδιος στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο Πρ. Προδρόμου ανέφερε ότι αυτό εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ εξέφρασε λύπη για την παραίτηση του Σωκράτη Χάσικου λόγω της οικογενειακής του δοκιμασίας και σημείωσε ότι ο παραιτηθείς υπουργός έχει τη συμπαράσταση όλης της συναγερμικής ηγεσίας και παράταξης.

Είχαμε, κατέληξε, εκτός από ένα δικό μας άνθρωπο, έναν πετυχημένο υπουργό με ξεχωριστή προσωπικότητα, ευσυνειδησία και ορθή πολιτική κρίση που έχει παραγάγει σημαντικό έργο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ανδρούλα Ταραμουντά, “Φ”

>>> ΚΥΠΡΟΣ: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

One thought on “Επικρατέστερο σενάριο ο Κ. Πετρίδης ως νέος Υπ. Εσωτερικών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s