Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με έκδοση νέων Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στην έκδοση νέων Navtex (Navigational Telex) προχώρησε η Άγκυρα, συνεχίζοντας το παιχνίδι των προκλήσεων. Ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε οδηγίες προς ναυτιλομένους σύμφωνα με τις οποίες δέσμευσε περιοχή νότια της Πάφου για την Πέμπτη 4 Μαΐου.

Η μία αφορούσε άσκηση κατά την οποία σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκτελούσε ρυμούλκηση υποβρυχίου καλωδίου σε περιοχή που βρίσκεται εντός του τεμαχίου «6» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ η δεύτερη Navtex δέσμευε περιοχή εντός των τεμαχίων «6» και «10» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από τις 09:00 μέχρι τις 13:00.

Την ίδια ώρα, με άλλη Navtex δεσμεύει πάλι περιοχές εντός των τεμαχίων «6» και «7» για ασκήσεις με πραγματικά πυρά αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου από τις 05:00 μέχρι τις 07:00.

Εξάλλου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» διεξάγει «έρευνες» σε περιοχή στον κόλπο της Αμμοχώστου που επίσης παράνομα έχει δεσμεύσει η Άγκυρα.

Στον χάρτη σημειώνονται με κόκκινα τετράγωνα οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι στην ίδια περιοχή κατευθύνεται το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό «Ramform Hyperion» για σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της  Κυπριακής Δημοκρατίας, στα βόρεια όρια του τεμαχίου «10» και νότια του τεμαχίου «6». Το «Ramform Hyperion» συνοδεύεται από το ειδικό βοηθητικό σκάφος« EDT Niovi».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις προκειμένου να οδηγήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε αποχώρηση από τις συνομιλίες. Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Κασουλίδης επισήμανε την ανάγκη για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Τελ Αβίβ σε Λευκωσία: Καμία αλλαγή στάσης για φ. αέριο

Δεν έχει αλλάξει η θέση του Ισραήλ αναφορικά με το φυσικό αέριο και αυτό έχει ξεκαθαριστεί προς την κυπριακή Κυβέρνηση, αναφέρεται σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο, στο twitter.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα που αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης αναφέρεται: «#Ισραήλ – #Κύπρος – Αέριο – η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Καμία ανάμειξη στις σχέσεις άλλων κρατών. Αυτό ξεκαθαρίστηκε προς την κυβέρνηση της #Κύπρου».

ΚΥΠΕ

>>> «Νάρκες» στην Κυπριακή ΑΟΖ απλώνει η Τουρκία -Έμπρακτη αντίδραση της Λευκωσίας

3 thoughts on “Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με έκδοση νέων Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.