Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΞΕΣΑΛΩΣΕ: Χαράζει τον χάρτη διά πυρός

Στόχος της Άγκυρας είναι να παρασύρει Λευκωσία και Αθήνα σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης…

Η επιβολή, διά της βίας, αλλαγής του χάρτη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών της περιοχής είναι ο στόχος της Άγκυρας, όπως διαφαίνεται μέσα από τις ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που έχει εκδώσει τις τελευταίες ημέρες.

Στόχος της είναι να καταδείξει μέσα και από στρατιωτικές ασκήσεις ότι η ίδια αμφισβητεί τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες όπως τις έχουν καθορίσει Ελλάδα και Κύπρος.

Μετά την κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα προχώρησε χθες προς τα βορειοδυτικά και στην περιοχή του Καστελόριζου για την πραγματοποίηση νέων ασκήσεων. Οι δύο ασκήσεις, στις περιοχές που διεξάγονται, δεν έχουν οποιαδήποτε ουσιαστική στρατιωτική σημασία. Ωστόσο, είναι σημαντικές σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αφού κινούνται σε δύο σημεία όπου η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Οι δύο ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός της περιοχής που η Τουρκία θεωρεί ως δική της ΑΟΖ, απορρίπτοντας τη θέση της Λευκωσίας και της Αθήνας, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο.

Στόχος της Άγκυρας με αυτές τις κινήσεις είναι να παρασύρει Λευκωσία και Αθήνα σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης, που να στέλνει το μήνυμα ότι στο τρίγωνο Κύπρος-Ελλάδα-Τουρκία υπάρχουν γκρίζες ζώνες, αμφισβητούμενες περιοχές, που διεκδικούν τρεις χώρες. Ωστόσο, ούτε η κυπριακή ούτε και η ελλαδική πλευρά δείχνουν διατεθειμένες να ακολουθήσουν την Τουρκία σ’ αυτό το παιχνίδι, γι’ αυτό και ακολουθούν πολιτική χαμηλών τόνων. Η κίνηση προς το Καστελόριζο θεωρείται και απάντηση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

Η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη με επιστολή της προς την Κομισιόν υποδεικνύει πως με τις συγκεκριμένες προκλήσεις της η Τουρκία επιχειρεί παράνομη ντε φάκτο αναγνώριση δικαιωμάτων.

Επιστολή προς την Κομισιόν έστειλε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ζητώντας ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του έργου EastMed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή προς την Ευρώπη. Την ίδια ώρα το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν υπήρξε διαφοροποίηση των θέσεών του σ’ ό,τι αφορά τη συνεργασία με την Κύπρο στα ενεργειακά.

“Φ”

>>> Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με έκδοση νέων Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ

2 thoughts on “Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΞΕΣΑΛΩΣΕ: Χαράζει τον χάρτη διά πυρός

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s