“Θανατηφόρες ιδέες” του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο θα μεταφέρει ο Άιντε

Κάποιες ιδέες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα μεταφέρει στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου ο ειδικός του σύμβουλός του, Έσπεν ‘Αϊντε.

Αυτό, σύμφωνα με το ΡΙΚ , ανακοίνωσε ο ίδιος ο κύριος ‘Αϊντα, μετά την ημίωρη συνάντηση του με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών διευκρίνισαν ότι οι ιδέες αυτές δεν αφορούν πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες για συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. ‘Αϊντε ανέφερε ότι με τον γενικό γραμματέα είχε «μία εις βάθος στρατηγική συζήτηση σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι στις συνομιλίες του Κυπριακού».

ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ: “Ανησυχία” Άιντε για ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου

Ανησυχία εκφράζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Eide για μια πιθανή ένταση στο θέμα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Εκτιμά πως χωρίς επίλυση του Κυπριακού οι έρευνες φυσικού αερίου θα είναι δύσκολες.

Για τη δήλωση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο, ο Eide είπε ότι είναι χαρά του να το κάνει και πως ο ίδιος συμφωνεί με αυτή τη θέση Ακιντζί, ωστόσο πρέπει αυτό να είναι επιθυμία και των δύο ηγετών.

Στη συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο Έσπεν Μπαρθ Eide είπε ότι μετά την διακοπή των διαπραγματεύσεων για δύο μήνες , με την επανέναρξη του διαλόγου  και τη συνάντηση των δύο ηγετών υπήρξε πρόοδος. Ο Eide είπε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα που αποκαλείται ‘4 ελευθερίες’, θέματα όπως τη διακίνηση σε όλη τη χώρα και την εγκατάσταση και το πως θα διασφαλιστεί η παραμονή της Τ/κ κοινότητας στα δικά τους σπίτια και τη δική τους πολιτεία.

“Μπορώ να πω ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι θα κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και πρέπει να τον αξιολογήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”, ανέφερε.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s