Πρόεδρος Τραμπ: «Με τους Κούρδους θα συντρίψουμε τους ισλαμιστές!»

Η διοίκηση Τραμπ είναι έτοιμη να υποστηρίξει στρατιωτική επίθεση για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από το τελευταίο του αστικό προπύργιο στη συριακή πόλη Raqqa παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις της Τουρκίας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα θέσει τα σχέδια των ΗΠΑ υπόψιν του Τούρκου ομόλογου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν θα τον επισκεφθεί στο Λευκό Οίκο αργότερα αυτό το μήνα.

Η επιχείρηση βασίζεται σε σχέδιο που είχε εκπονήσει η κυβέρνηση Ομπάμα, και χρίζει ως επικεφαλής τις  κουρδικές δυνάμεις.

Η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ απέστειλε αίτημα στον υπουργό Άμυνας Jim Mattis να επιτρέψει τον εξοπλισμό των συριακών κουρδικών δυνάμεων για επίθεση Raqqa. Μόλις ο Mattis υπογράψει την αίτηση, ο Πρόεδρος Τραμπ σύμφωνα με αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες, είναι σίγουρο ότι θα εγκρίνει το σχέδιο  των διοικητών για να ξεκινήσει η επίθεση.

Η επίθεση θα βασιστεί σε μια μεικτή δύναμη Κούρδων και Αράβων μαχητών που υποστηρίζονται από αέρος και το πυροβολικό των ΗΠΑ. Ο Τραμπ υιοθέτησε το σχέδιο της ομάδας Ομπάμα συμφωνα με το οποίο τα συριακά κουρδικά στρατεύματα αντιπροσώπευαν τη μόνη βιώσιμη δύναμη στην περιοχή που θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Raqqa χωρίς οι ΗΠΑ να καταφύγουν στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων. Ωστόσο, η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα Κούρδων μαχητών να απελευθερώνουν μια αραβική πόλη. Η διοίκηση Ομπάμα έκανε πίσω κατά τις τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης, όμως ο Πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να κινηθεί γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον να ακολουθήσει μια διαφορετική προσέγγιση που θα βασίζεται στα τουρκικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στη Συρία και στις δυνάμεις του αραβικού Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές ευθυγραμμίζονται με το κουρδικό PKK, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δε συμμερίζονται την άποψη αυτή και ποντάρουν πολλά στις Κουρδικές δυνάμεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι «έχουν διερευνήσει τι είχε να προσφέρει η Τουρκία και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν πολλά από στρατιωτικής άποψης», σύμφωνα με τη Λίντα Ρόμπινσον, αναλυτή της Rand Corporation που έχει συμβουλεύσει τις αμερικανικές δυνάμεις και πρόσφατα επέστρεψε από επαφές στη Συρία με τους διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Παρά τις ανησυχίες της Τουρκίας, η διοίκηση Τραμπ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ηγέτες των συριακών κουρδικών δυνάμεων είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος να απωθηθεί το Ισλαμικό Κράτος από τη Raqqa, την πρωτεύουσα του «χαλιφάτου».

Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι τεταμένες τον τελευταίο καιρό. Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα έπληξαν στόχους των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία στα τέλη του περασμένου μήνα, σκοτώνοντας 18 από τους μαχητές που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ σε μια επιδρομή μόλις 6 μίλια μακριά από την αμερικανική βάση στην περιοχή. Η επίθεση ώθησε το Πεντάγωνο να στείλει Αμερικανούς ρέιντζερς στα σύνορα μεταξύ Κούρδων και Τουρκικών δυνάμεων. Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ, κ. Curtis Scaparrotti, προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του κ. Hulusi Akar ότι οι επιθέσεις ήταν επικίνδυνες, επειδή η Άγκυρα έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις λιγότερη από μίας ώρας ειδοποίηση πριν ξεκινήσει ο βομβαρδισμός. Την Τετάρτη, ένας από τους συμβούλους του Ερντογάν δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να χτυπηθούν από τους τουρκικούς πυραύλους, σχόλιο το οποίο πήρε πίσω την επόμενη μέρα, με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Eric Pahon να δηλώνει ότι το σχόλιο ήταν «ανεύθυνο και απαράδεκτο».

Ο δρόμος για την ανακατάληψη της Raqqa πάντως αναμένεται να είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως και με τη μάχη της Μοσούλης, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν κατασκευάσει ένα περίπλοκο δίκτυο σηράγγων, μαρκών και παγίδων για να υπερασπιστούν τη Raqqa, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να σχεδιάζει τρομοκρατικές επιθέσεις ή «εξωτερικές επιχειρήσεις» και ότι η διατήρηση του ελέγχου της Raqqa παραμένει ένα ζωτικό μέρος της ισλαμικής προπαγάνδας.

infiltr8or

>>> Οντως ο Ερντογάν ετοιμάζει κολασμένη νύχτα στο Καστελόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s