Καδής: Μακραίωνη η ιστορία και μοναδικός ο πολιτισμός του Eλληνισμού

Η Σμύρνη στην Αρχαιότητα θεωρούνταν από τις πιο όμορφες πόλεις της Μικράς Ασίας.

Ο Ελληνισμός έχει μακραίωνη ιστορία και μοναδικό πολιτισμό, τον οποίο οφείλουμε να αναδεικνύουμε μέσα από διοργανώσεις όπως η σημερινή, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό στο  5ο Πανελλήνιο Συνέδριο,  με θέμα  «Ο  Μικρασιατικός Ελληνισμός από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας: Ιστορία και Πολιτισμός», το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ-ΟΕΛΜΕΚ), την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου.

Ο Υπουργός σημείωσε πως η αποτύπωση του σπουδαίου αυτού κεφαλαίου του Ελληνισμού στην ιστορία, τη λογοτεχνία και τη λαογραφία συνδέεται με την έντονη και διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου που ήταν διάσπαρτο στη Μικρά Ασία.

“Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υπήρξαν φιλοπρόοδοι και πέρα από τις οικονομικές και εμπορικές τους δραστηριότητες, καλλιέργησαν τις τέχνες και τα γράμματα, αναπτύσσοντας ένα πλούσιο πολιτισμό που είχε την εκτίμηση των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και, παρά τις αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες του Πόντου και της Δυτικής Μικράς Ασίας, ο πολιτισμός αυτός κρατήθηκε ζωντανός, εμπλουτίζοντας την ελληνική παράδοση και ευεργετώντας το  Έθνος σε όλους τους τομείς”, ανέφερε.

Ο κ. Καδής σημείωσε το γεγονός πως το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων τον Νοέμβριο του 2016 στην Αθήνα και σήμερα δίνει την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της Κύπρου να το παρακολουθήσουν και να εμπλακούν σε γόνιμη συζήτηση, ανταλλάζοντας απόψεις και σκέψεις γύρω από τη διδακτική μεθοδολογία ενός σημαντικού γεγονότος, το οποίο σημάδεψε τη μοίρα του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

ΚΥΠΕ

One thought on “Καδής: Μακραίωνη η ιστορία και μοναδικός ο πολιτισμός του Eλληνισμού

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s