Νίκη Μακρόν. Τι ξημερώνει η νέα εποχή για τη Γαλλία και την Ευρώπη

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο 39χρονος επικεφαλής του En Marche! γίνεται ο 8ος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχοντας πετύχει μια ξεκάθαρη νίκη έναντι της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, της 48χρονης Μαρί Λεπέν.

Ο Μακρόν, τα κατάφερε, σύμφωνα με 66% έναντι 34% για την Λεπέν με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από την αντίπαλό του, σε μια εκλογή όμως, με το υψηλότερο ποτέ ποσοστό αποχής σε προεδρική εκλογή.

Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και ο Εμανουέλ Μακρόν μέχρι μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων . Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα «χαμηλά» εκλεγμένος πρόεδρος. 

Πολλοί τον ψήφισαν όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν.

Από αυτή την προεκλογική εκστρατεία φάνηκε ότι η Γαλλία έχει βγει διαιρεμένη καθώς τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν, έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.

Για παράδειγμα ο εκπρόσωπος του αριστερού Ζαν Λικ Μελανσό, Αλεξί Κορμπιέρ, δήλωσε ότι η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν ήταν αποτέλεσμα της ψήφου των Γάλλων κατά της Μαρίν Λεπέν κι όχι υπέρ των πολιτικών που πρεσβεύει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.

Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Μαρί Λε Πεν πέρασε το όριο των 10 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο, ενώ το ένα τρίτο των ψηφοφόρων ψήφισε άκυρο, λευκό ή απήχε. Εκτιμάται ότι τα λευκά και τα άκυρα ανήλθαν σε 4 εκατομμύρια και 12 εκατ. ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν.

Έτσι όση δυναμική έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη χθεσινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο» των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τα γνωρίζει όλα αυτά και φάνηκε και από τις πρώτες του δηλώσεις λίγο μετά την διαβεβαίωση της εκλογής του.

Ευχαρίστησε τους πολίτες της Γαλλίας για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, στέλνοντας το μήνυμα «ας αγαπήσουμε τη Γαλλία».

«Γνωρίζω τον θυμό, το άγχος, τις αμφιβολίες που εξέφρασαν πολλοί από εσάς», δήλωσε ο Μακρόν στο πρώτο του μήνυμα στον λαό και πρόσθεσε: «Η χώρα μας διαιρέθηκε σε πολλές διαφορετικές ψήφους. Ευθύνη μου να διασφαλίσω την ενότητα του έθνους».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε επίσης ότι τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων τον υποχρεώνουν να εργαστεί με στόχο τη συμφιλίωση του έθνους.

«Είναι ευθύνη μου να ακούσω όλους τους Γάλλους» περιλαμβανομένων των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου, τόνισε ο νέος πρόεδρος.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα βάλει όλη του την ενέργεια για να αποδείξει ότι αξίζει της εμπιστοσύνης του λαού της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υποτιμά τις δυσκολίες της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπίσει.

>>> Γαλλία: Απαγορεύθηκε η διακίνηση πληροφοριών που αποδεικνύουν ότι ο Ε.Μακρόν είναι διεφθαρμένος!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.