Ντόχερτι: “Στόχος των ΗΠΑ να αποφευχθεί η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ”

ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΛΟΥΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ!

Η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, λέει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Κάθλιν Ντόχερτι, ενώ συμπληρώνει ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να εξαρτάται από τις ποσότητες υδρογονανθράκων που θα ανευρεθούν ή όχι. 

Σε συνέντευξή της στον δημοσιογράφο Γιώργο Πυρίσιη, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Αλήθεια» του Σ.Χάσικου, η κα Ντόχερτι λέει ακόμη ότι αν η Κύπρος επανενωθεί, τότε μπορεί να γίνει η Νορβηγία της Ανατολικής Μεσογείου ή η Σιγκαπούρη.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι ένα λαμπρό αστέρι στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει και προσθέτει πως αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα ιδανικό επιχειρηματικό κέντρο στην περιοχή, αυτό θα ήταν η Κύπρος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Ντόχερτι λέει ότι είναι πολύ σημαντικό για μια εταιρεία του μεγέθους της Exxon Mobil να βρίσκεται στην Κύπρο και προσθέτει ότι αναμένει να διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα βοηθήσουν οικονομικά την Κύπρο αλλά και τους Κύπριους συνολικά.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ σημειώνει ότι η Κύπρος έχει δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο ενώ σε ερώτηση για τις απειλές της Τουρκίας, απαντά ότι η αμερικανική Κυβέρνηση έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σε ό,τι λαμβάνει χώρα σε αυτή την ασταθή περιοχή, ενώ θέλει οι εταιρίες να μην αντιμετωπίζουν πολιτικό ρίσκο. 

Παράλληλα, λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθεί το Κυπριακό είναι μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας για επανένωση.

«Όσο οι συνομιλίες συνεχίζονται ελπίζουμε πως δεν θα υπάρξουν ενέργειες που θα δυσχεραίνουν το κλίμα και θα θέτουν εμπόδια στις συνομιλίες», λέει η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη συνέντευξή της στην «Αλήθεια».

Ως προς την αντίδραση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης, λέει ότι στόχος είναι να να αποφύγουμε την ένταση και να αφήσουμε τις συνομιλίες να συνεχιστούν, ενώ προσθέτει ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να την αποτρέψουμε».

Επίσης, σημειώνει ότι δεν είναι ο ρόλος της αμερικανικής Κυβέρνησης να πει στην Κυπριακή Δημοκρατία τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η αμερικανική πλευρά εισηγείται να σταματήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες μέχρι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

Η κ. Ντόχερτι επαναλαμβάνει αρκετές φορές στη συνέντευξή της ότι πολλά εξαρτώνται από τις ποσότητες που θα ανευρεθούν, καθώς είναι άλλο πράγμα οι έρευνες και άλλο η ανακάλυψη. Αναφέρεται επίσης στις οικονομικές και εμπορικές συνθήκες που θα επικρατούν κατά την εκμετάλλευση, ενώ προσθέτει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

«Αν βρείτε πολιτική συμφωνία τότε όλα αυτά τα θέματα θα επιλυθούν», προσθέτει, ενώ συμπληρώνει ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να εξαρτάται από τις ποσότητες υδρογονανθράκων που θα ανευρεθούν ή όχι.

Λέει ακόμη ότι ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της επίλυσης είναι η δυνατότητα της Τουρκίας να επωφεληθεί από την ανεύρεση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και προσθέτει ότι «ένας από τους πιο βιώσιμους εμπορικούς τρόπους διοχέτευσης του κυπριακού φυσικού αερίου είναι μέσω Τουρκίας». 

Συμπληρώνει επίσης ότι οι επιχειρηματικοί δεσμοί είναι πιο δυνατοί από τους πολιτικούς και παραπέμπει στο παράδειγμα της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να βοηθήσει οικονομικά την Κύπρο σε περίπτωση λύσης, η κ. Ντόχερτι απαντά ότι «είμαστε θετικοί σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνει ωστόσο ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς κεφάλαια χρειάζονται και μετά θα αποφασίσουμε.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ λέει καταληκτικά ότι οι άνθρωποι και στις δύο κοινότητες κοιτάζουν το παρελθόν και εύχεται «να υπάρχουν περισσότερα άτομα που θα κοιτάζουν το μέλλον».

ΚΥΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.