Συνομιλώντας με τον Χαΐρ αντ Ντιν Μπαρπαρόσα

Ο Χαΐρ αντ Ντιν Μπαρπαρόσα [Κοκκινογένης], ήταν ένας Τούρκος πειρατής γεννημένος στην Λέσβο, με Ελληνική καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, που έδρασε βασικά τον 15ον αιώνα. Λόγω της δράσης του ανάλαβε και την οργάνωση του Οθωμανικού στόλου, λαμβάνοντας τον τίτλο του ναυάρχου. Μπορεί το πειρατικό παρελθόν του Μπαρπαρόσα να ταλαιπωρεί το μέλλoν της Κύπρου; Δυστυχώς ναι, όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω.

Εδώ και δεκαετίες διεξάγονται συνομιλίες για επίλυση του κατοχικού ζητήματος που απασχολεί την χώρα μας, γνωστού ως επί το πλείστον με την λάθος ορολογία, επίλυση του Κυπριακού ή και ζητήματος όπως το αποκαλεί η λεγόμενη διεθνής κοινότητα. Με την χρησιμοποίηση της λανθασμένης ορολογίας, παραπέμπουμε ένα καθαρό πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους της χώρας μας, σε μια ενδοκοινοτική κρίση. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι δύο Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης έχουν πάρει το θέμα ένα σκαλί πιο πίσω, ονομάζοντας της συνομιλίες ως Κυπριακής ιδιοκτησίας.

Επί πέντε χρόνια ο Δημήτρης Χριστόφιας, με τον τίτλο του ηγέτη της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, μπήκε σε συνομιλίες με τον τότε υπηρέτη της Τουρκίας και ηγέτη των Εποίκων και εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων, Ταλάτ. Οι υποχωρήσεις Χριστόφια, η μια μετά την άλλη προς τον σύντροφο, όπως αποκαλούσε τον Ταλάτ, διαδεχόταν η μια την άλλη. Οι παραχωρήσεις Χριστόφια, έμειναν στην ιστορία και καταγράφηκαν ως συγκλίσεις από τον τότε ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα, Αυστραλού Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Αυτές τις συγκλίσεις, που προνοούν μεταξύ άλλων και τις τέσσερις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους πολίτες μεταξύ άλλων κακών προς νόμιμη Τουρκοποίηση της Κύπρου, είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης πως δεν θα τις ασπαζόταν. Δυστυχώς όχι μόνο τις ασπάστηκε αλλά τις πήρε πάρα πέρα με τις δικές του φοβερές υποχωρήσεις, με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που συνομολόγησε με τον τότε υπηρέτη της Τουρκίας, Έρογλου. Με το χείριστο σε αυτό το ανακοινωθέν, την κατάργηση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας της μόνης ασπίδας ασφαλείας ,όχι μόνο του Ελληνισμού της Κύπρου αλλά και όλων των νομίμων κατοίκων αυτής, με πρόσχημα της μετεξέλιξης της.

Με την «εκλογή» του Μουσταφά Ακκιτζί ως νέου υπηρέτη της Τουρκίας και ηγέτη των Εποίκων και εναπομεινάντων Τουρκοκυπρίων, τόσο ο Πρόεδρος ,όσο και οι οπαδοί της όποιας λύσης, είδαν στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που νόμισαν θα ήταν πιο συνεργάσιμος στην λύση του κατοχικού ζητήματος. Ο ΠτΔ άρχισε εντατικές συνομιλίες μαζί του, αναβαθμίζοντας τον ταυτόχρονα σε κάτι σαν συμπρόεδρο. Αρχικά με επισκέψεις στην κατεχόμενη γη μας μαζί του, είτε για καφέ και ζιβάνα, είτε για να ακούσει μουσική στην φεγγαράδα στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Αν και επικρατεί πέπλο μυστηρίου στις συνομιλίες, από μέσες άκρες από τις κατά καιρούς δηλώσεις του ΠτΔ, και από διευκρινιστικές δηλώσεις του ίδιου του Ακκιντζί, είναι εμφανές πως έχουμε υποστεί σωστή πανωλεθρία στις συνομιλίες. Είμαστε σε συνεχές δώσε-δώσε χωρίς να παίρνουμε έστω και το παραμικρό για την πλευρά μας. Ο δε Μουσταφά Ακιντζί, αυτός ο Λεμεσιανός, έχει εξελιχθεί σε ένα κακέκτυπο του Ραούφ Ντενκτάς, όπου τα θέλει όλα δικά του απειλώντας μας μάλιστα κατά διαστήματα εκ μέρους της Τουρκίας για εντάσεις, δηλαδή Casus Belli, για την Κυπριακή ΑΟΖ.

Εν μέσω αυτών των απειλών του, με την Τουρκία να εκδίδει Νάβτεξ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα σε οικόπεδα της ΑΟΖ μας, και με το Τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Μπαρπαρόσα να αλωνίζει με έρευνες την ΑΟΖ μας, ο ΠτΔς συνεχίζει τις συνομιλίες σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Τελικά ο πειρατής Χαΐρ αντ Ντιν Μπαρπαρόσα μας παρενοχλεί σήμερα, μετά από τόσους αιώνες, με την πειρατεία που διεξάγει στην Κυπριακή ΑΟΖ το σκάφος που φέρει το όνομα του. Συνομιλούμε πλέον με την απειλή των πειρατών, απογόνων του Χαΐρ αντ Ντιν Μπαρπαρόσα.

Ο δε Ακκιντζί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, υπαναχωρεί από τις μέχρι τούδε συγκλίσεις θέτοντας νέα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μια τακτική που δείχνει καθαρά πως τα θέλουν όλα δικά τους και πως στην ουσία δεν θέλουν μια πραγματική λύση που να είναι προς το συμφέρον όλων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εμείς οφείλουμε να αλλάξουμε τακτική, να φύγουμε από την πολιτική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθότι για σαράντα τρία χρόνια δεν απέφερε καρπούς, παρά μόνο υποχωρήσεις.

Είναι πασιφανές πως οι Τούρκοι δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ. Είναι σαν να και οι πρόγονοι μας, πού νήστευαν και διαλογίζονταν σαράντα μέρες για μια παροιμία, να έβγαλαν για αυτούς την ρήση «σσιήλλο λούσεις, σσιήλλο πλύννεις πάλιν σσιηλιές μυρίζει».

Πέτρος Ασσιώτης 

Πρόεδρος της Κίνησης για την Προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s