Γυρόν γυρόν του μπάκαρη…

(για να καταλάβετε με ποιους έχουμε μπλέξει)

Το έχουμε πει καιρό τώρα πως, εδώ που έχουμε φτάσει, αν μας έχει μείνει κάτι είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε, αν μη τι άλλο, σοβαροί. Αν όχι απέναντι στους άλλους, τουλάχιστον απέναντι στους εαυτούς μας. Κι αυτό αφορά όλα τα κόμματα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και κάθε wannabe σωτήρα μας ξεχωριστά, αλλά και εμάς του δημοσιογράφους.

Παρόλο, λοιπόν, που βαρεθήκαμε να επαναλαμβανόμαστε και να λέμε τα ίδια και τα ίδια για χρόνια, από τη στιγμή που οι πολιτικοί μας αρέσκονται να φακκούν γυρόν του μπάκαρη [επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια], ας τα πούμε γι’ άλλη μια φορά.

Στις προεδρικές του 2003, ο Κληρίδης διεκδικούσε παράταση 16 μηνών για να λύσει το Κυπριακό. Ο Κληρίδης είχε γίνει πρόεδρος δέκα χρόνια νωρίτερα (υποστηριζόμενος στον δεύτερο γύρο από το ΔΗΚΟ) όταν, ενώ για τεσσεράμισι χρόνια στήριζε τον Γιώργο Βασιλείου και τους χειρισμούς του στο Κυπριακό, έξι μήνες πριν από τις εκλογές είδε το φως το αληθινό, έκανε στροφή 180 μοιρών και αποφάσισε να κηρύξει την επανάσταση ενάντια στις «καταστροφικές Ιδέες Γκάλι». Έτσι, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας, αξίζει να θυμηθούμε ότι στις 9 Σεπτεμβρίου του 1990 δήλωνε: «Ο κ. Βασιλείου ακολουθεί την πολιτική του ΔΗΣΥ…», στις 30 Αυγούστου του 1992 δήλωνε: «Ένας πολιτικός που έχει ήθος δεν θα έλεγε ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς που έκανε ο κ. Βασιλείου» και στις 30 Νοεμβρίου του 1992 δήλωνε: «Θα αποδεσμευθώ από τις δεσμεύσεις Βασιλείου».  

Πριν από τις εκλογές του 2003 και τη διεκδίκηση 16μηνης θητείας από τον Κληρίδη (μια απόφαση που μπορεί να είχε σχέση περισσότερο με τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ παρά με το Κυπριακό), είχαμε τις εκλογές του 1998. Ο Σπύρος Κυπριανού ήθελε να γίνει κι αυτός πρόεδρος, τσουνιάστηκε με τον Κληρίδη που δεν του ανταπέδιδε τη στήριξη που του παρείχε αυτός το 1993 (σας θυμίζει κάτι;) και πάνω στην πίκκα πήγε και συνεργάστηκε με το ΑΚΕΛ με υποψήφιο τον Ιακώβου. Ο Γαλανός, όμως, (φανερά) και ο Λυσσαρίδης (κάτω από το τραπέζι) στήριξαν στον δεύτερο γύρο την επανεκλογή του Κληρίδη.

Το 2003, λοιπόν, ο Αλέκος Μαρκίδης, εκ των στενών συνεργατών του Κληρίδη και κατά κάποιους ένας εκ των εμπνευστών του Σχεδίου Ανάν, θέλησε να γίνει πρόεδρος στη θέση του προέδρου. Τότε, διάφοροι αντιδιζωνικοί, τύπου Συλλούρης, Προδρόμου και άλλοι, τάχθηκαν στο πλευρό του με την ίδια ευκολία που μερικούς μήνες αργότερα απέρριψαν το σχέδιο που «εμπνεύστηκε» ο Μαρκίδης και το οποίο στήριζε ο Μαρκίδης, τον οποίο Μαρκίδη ήθελαν να βγάλουν πρόεδρο! Σ’ εκείνες τις εκλογές, λοιπόν, το ΑΚΕΛ εν τη σοφία του, είχε ανακαλύψει ότι «άλλαξεν ο άνθρωπος σιόρ», ο Κατσουρίδης έγραφε στη «Χαραυγή» διθυράμβους υπέρ του Τάσσου Παπαδόπουλου «για τη διαχρονική συνέπεια, σιγουριά και σοβαρότητα που εμπνέει» (καλά, πότε άλλαξεν σιόρ αφού ήταν πάντα καλός και όμορφος;), θεωρούσαν τάχαμου ότι θα έφερναν μαζί του τη λύση και στο τέλος τσιμέντωσαν τη διχοτόμηση. Στις εκλογές του 2008, ο Χριστόφιας θεωρούσε ότι ήταν η σειρά του να γίνει πρόεδρος (κάτι σαν τον Σπύρο το 1998), «έριξε» τον Τάσσο και με τη στήριξη στο δεύτερο γύρο των πατριωτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου (της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ) αναρριχήθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας. Πριν από την εκλογή του δήλωνε (δημόσια, τουλάχιστον) ότι αν ήταν στη θέση του Τάσσου θα έκαμνε τα ίδια που έκανε κι ο Τάσσος (τότε, γιατί δεν αφήναμε τον Τάσσο;), ενώ αν δεν περνούσε ο ίδιος στον δεύτερο γύρο υποσχόταν ότι θα στήριζε ξανά τον Τάσσο – προφανώς για να μας αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το κόμμα της αριστεράς κοιμόταν και ξυπνούσε πάντοτε με το όνειρο της λύσης. Σ’ εκείνες τις εκλογές, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είχε καλέσει τον ΔΗΚΟϊκό κόσμο να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια «γιατί αυτό υπαγορεύει τον συμφέρον του τόπου και το συμφέρον του λαού μας». Α, «και για να είμαστε εκεί την επόμενη μέρα, να ελέγχουμε…».

Στη… λαμπρή διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια οφείλει την εκλογή του ο Νίκος Αναστασιάδης. Και, βεβαίως-βεβαίως, στο ΔΗΚΟ του Μάριου Καρογιάν που κατάφερε να «εμβολιάσει» το πρόγραμμα Αναστασιάδη – πάντα υπάρχει ένας «εμβολιασμός» και κάποιος να κρατά τα γκέμια. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στήριξε σ’ εκείνες τις εκλογές τον Γιώργο Λιλλήκα, το ίδιο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος που έσυρε την ΕΔΕΚ του Γιαννάκη Ομήρου στα πόδια του Γιώργου με τη δημόσια υπόσχεση του τελευταίου να μην κάνει κόμμα, την οποία βεβαίως ξέχασε θαμπωμένος από το 26% που είδε στην κάλπη. Ο αντιδιζωνικός, πάλι, Δημήτρης Συλλούρης επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό του «ανανιστή» Αναστασιάδη. Ο Άντρος Κυπριανού απορούσε τότε κι έλεγε: «ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι αμφισβητούν τη λύση ΔΔΟ, η ΕΔΕΚ διατυπώνει επιφυλάξεις για τη διζωνικότητα, ενώ καλά γνωστές είναι και οι θέσεις του ΔΗΚΟ. Πώς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συμφωνεί με όλες αυτές τις διαφορετικές μεταξύ τους εκτιμήσεις;». Λες και οι «καλά γνωστές θέσεις του ΔΗΚΟ» δεν υπήρχαν το 2003, λες και δεν ήταν με την ΕΔΕΚ που διατύπωνε «επιφυλάξεις για τη διζωνικότητα» που πανηγύριζε το 2008 στην εξέδρα της νίκης του «προέδρου λύσης».

Για τις εκλογές του 2018, το σκηνικό έχει ως εξής: Ο Νικόλας πλασάρει τον εαυτό του ως τον σωτήρα του τόπου, ενώ όλοι ξέρουν (πολλοί, μάλιστα, ελπίζουν) ότι στο Κυπριακό δεν μπορεί να πετύχει τίποτα περισσότερο από αυτό για το οποίο εργάστηκε ο πατέρας του, δηλαδή τη διαιώνιση του στάτους κβο και την οριστική εγκατάλειψη της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Η συρρικνωμένη ΕΔΕΚ του Μαρίνου Σιζόπουλου γαντζώνεται στο άρμα, πρώτον γιατί δεν την παίρνει να κάνει οτιδήποτε άλλο, δεύτερον για να διασφαλιστεί η πολιτική συνέχεια του ιδίου του Σιζόπουλου, αλλά και για να δώσει ένα χαστούκι στον αναξιόπιστο εκλεκτό του 2013, Γιώργο Λιλλήκα. Ο Αναστασιάδης δεν έχει, πλέον, χρόνο για το Κυπριακό (εκτός κι αν συμβεί κανένα θαύμα), γι’ αυτό και θα προσπαθήσει να διατηρήσει το προφίλ του ηγέτη που θέλει μεν λύση αλλά ταυτόχρονα φορά και τη φουστανέλα όταν πρέπει, ενώ το ΑΚΕΛ θα μπει σφήνα υποδυόμενο γι’ άλλη μια φορά τον ρόλο του κόμματος που πραγματικά θέλει λύση…

Α, ξέχασα να σας πω, ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του τόπου και το συμφέρον του λαού του. Και για τη σωτηρία της Κύπρου, βεβαίως-βεβαίως.

Θανάσης Φωτίου

One thought on “Γυρόν γυρόν του μπάκαρη…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s