Ελευθέριος Διαμαντής: Ανακάλυψε νέο βιοδείκτη που υποκαθιστά βιοψία

Επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ ο Κύπριος καθηγητής που διαπρέπει στον Καναδά.

Ένα νέο βιοδείκτη, ο οποίος μπορεί να υποκαταστήσει τη βιοψία των όρχεων, που είναι μια επώδυνη επέμβαση, και να διαχωρίσει ασθένειες ανδρών που πάσχουν από υπογεννητικότητα, ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του Κύπριου καθηγητή Κλινικής Ιατρικής και επικεφαλής του Τομέα Κλινικής Χημείας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ελευθέριου Διαμαντή. 

Ο βιοδείκτης αυτός έχει κατοχυρωθεί με πατέντα, έχει ήδη αγοραστεί από το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο της Αμερικής (Labcorp) και θα εφαρμοστεί σε αρρώστους σε περίπου έναν χρόνο.

Ο κ. Διαμαντής, αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ στις 11 Μαΐου και ώρα 19:00, στην αίθουσα τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο τιμώμενος καθηγητής γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1952 και μετανάστευσε στον Καναδά το 1986, αφότου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές και πήρε πτυχίο Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκτοτε, είναι επιβλέπων και διευθύνων στο ερευνητικό εργαστήριό του, που είναι αφοσιωμένο στην ανεύρεση και μελέτη καρκινικών δεικτών με διαγνωστική ή και προγνωστική αξία. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος στον χώρο των βιολογικών – ιατρικών επιστημών, ειδικότερα στο αντικείμενο της «διαγνωστικής του καρκίνου» με εξαιρετικό αριθμό και ποιότητα δημοσιεύσεων πάνω στους καρκινικούς δείκτες, όπως επίσης και στη Γενομική (Genomics) και Προτεομική (Proteomics) και κλινική μελέτη του καρκίνου.

Ο κ. Διαμαντής πρωτοστάτησε στη δημιουργία πολύ ευαίσθητων ανοσομεθόδων (ELISA) για το ειδικό αντιγόνο του προστάτη (PSA). Αυτές οι μέθοδοι χρησιμοποιούνται σήμερα για την παρακολούθηση εκατομμυρίων πασχόντων ανά τον κόσμο. Επίσης, πρωτοστάτησε στην ανακάλυψη του PSA για τη διάγνωση και πρόγνωση του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η βασικότερη προσφορά του στο χώρο της Γενομικής (Genomics), αποτελεί η κλωνοποίηση και ο χαρακτηρισμός 23 συνολικά γονιδίων, τα τελευταία 25 χρόνια. Η ερευνητική του ομάδα, κλωνοποίησε πολλά νέα γονίδια της οικογένειας των καλλικρεϊνών, χαρακτήρισε τη χρωμοσωμική περιοχή που εντοπίζονται, ανέπτυξε ανοσομεθόδους για τη μέτρησή τους σε βιολογικά δείγματα και απέδειξε ότι μερικές από αυτές, αποτελούν διαγνωστικούς και προγνωστικούς δείκτες για τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του προστάτη, κοκ. Για αυτήν την προσφορά του βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του Frey-Werle Foundation (Germany) και διακρίθηκε με πληθώρα άλλων βραβείων.

Επίσης, οι εργασίες του κ. Διαμαντή στον χώρο των δερματικών παθήσεων, οδήγησαν στη δημιουργία μίας εταιρείας που ασχολείται με την εξεύρεση θεραπείας της ψωρίασης και της ατοπικής δερματίτιδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s