Άγκυρα: Ενοχλημένη με ΗΠΑ για εξοπλισμό των Κούρδων

Η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με την Τουρκία του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν περιγράφεται επιεικώς ως τρικυμιώδης. Η απόφαση σε ανώτατο επίπεδο της αμερικανικής ιεραρχίας για εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών της Συρίας (YPG), αποτελεί καταλυτικό κτύπημα στην τουρκική πολιτική και στρατιωτικη ηγεσία.

Την ενόχληση της Τουρκίας, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αυτή η απόφαση. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουρετίν Τσακινλί υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ να δίνει όπλα στους συγκεκριμένους αντάρτες.

Για την Άγκυρα οι αντάρτες του YPG δεν είναι παρά η «συριακή εκδοχή» του ΡΚΚ, το οποίο έχει κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι πρέπει στηρίξουν τη συγκεκριμένη ομάδα, ώστε να είναι σίγουρη η ανακατάληψη της Ράκα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα και θα εξηγήσει τις αντιρρήσεις του προσωπικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό ζητά από τις ΗΠΑ να αποκηρύξουν τους αντάρτες του YPG και να στρέψουν την προσοχή τους στις ομάδες ανταρτών που η ίδια η Άγκυρα έχει εκπαιδεύσει. Η Ουάσινγκτον δεν έχει πειστεί.

Πηγή: news.in.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.