Η «επανάσταση» του Νίκαρου και οι «κανονιές» του Αβέρωφ

 Έχει αρχίσει η «επανάσταση»! Οι φουστανέλες βρέθηκαν…

Του Γιώργος Καλλινίκου

Αμ δε κύριε Νικόλα Π., που θα σε αφήσουν να γίνεις Πρόεδρος; Με ποιο επιχείρημα είπαμε ότι θέλεις να το πετύχεις αυτό; Για να μπει φρένο στη διολίσθηση του Κυπριακού; Για να σταματήσει η καταστροφική πορεία προς μια όποια λύση, που δεν θα διασφαλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία; Για να τερματιστούν οι ταπεινώσεις και οι αποδοχές προσβλητικών όρων από την τουρκική πλευρά; Κούνια που σε κούναγε.

Κατ’ αρχάς, εσύ είσαι, απλώς, Νικόλας. Ο Πρόεδρος είναι Νίκαρος. Από πλευράς ονόματος φαντάζει πιο μάγκας από σένα, ώστε να τα βάλει με τους Τούρκους και τον προκλητικό Νορβηγό «αστρονόμο». Ούτως ή άλλως, όμως, δεν θα σε αφήσουν, κύριε Νικόλα. Ό γέγονε γέγονε. Τώρα βαδίζουμε προς τον σπουδαιότερο ανά πενταετία μήνα για όλους τους πολιτικούς. Τον Φεβράρη. Τώρα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα οι περίπατοι στη Λήδρας, οι καφέδες, τα θέατρα, ακόμη και οι ταπεινώσεις. Τώρα έχει αρχίσει η «επανάσταση». Οι έρευνες στις αποθήκες έχουν τελειώσει. Οι φουστανέλες βρέθηκαν. Τις έχουν κιόλας προβάρει. Αν υπήρχαν μερικές που είχαν στενέψει τα τελευταία χρόνια, έχουν ληφθεί μέτρα. Τις έχουν φαρδύνει για να φορεθούν σιδερωτές κολλαριστές.

Είχες λοιπόν παράπονο με τον Νορβηγό «αστρονόμο»; Στον τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί ο Νίκαρος. Και όχι με λογάκια. Γραπτώς, που θα έλεγε και ο Σπύρος, υπό τύπον επίσημης καταγγελίας στον Γκουτέρες. Είχες παράπονο επειδή στην προηγούμενη βόλτα του «Μπαρμπαρός», συμφώνησε να σταματήσει το πρόγραμμα γεωτρήσεων για να φύγει το πειρατικό και να ξαναρχίσουν συνομιλίες; Έτριξε τα δόντια αυτή τη φορά στον σουλτάνο, λέγοντας ότι δεν σταματά το ενεργειακό μας πρόγραμμα, ό,τι και να κάνουν. Φώναζες τόσο καιρό ότι η παθητική στάση έναντι των τουρκικών προκλήσεων αποθρασύνει την άλλη πλευρά και ταπεινώνει την Ε/κ; Τώρα που τους τρίζει τα δόντια τι έχεις να πεις; Να σου πω και κάτι άλλο; Τον έβλεπα προχθές στη συνέλευση της ΠΑΣΥΔΥ να ρίχνει κεραυνούς και με έπιασε τρέμουλο. Κάτι από «γέρο του Μωριά» και Νικηταρά μου θύμισε το ύφος του. Ενώ εσένα κύριε Νικόλα, δεν γυαλίζει το μάτι σου. Πώς να σε φοβηθεί ο σουλτάνος;

Ο Νίκαρος ύψωσε το «λάβαρο» της «επανάστασης». Ακολουθούν όλοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ακόμη και ο Αβέρωφ. Διάβαζα χθες τις δηλώσεις του και νόμιζα ότι διάβαζα δηλώσεις του Νικόλα. Μην σου πω και του Κουλία… Άκου, λοιπόν, κύριε Νικόλα, τι είπε χθες ο Αβέρωφ να μαθαίνεις: «Ο κύριος Ακιντζί, που καθημερινά μας λέει ότι ο χρόνος εξαντλείται και θα ήθελα να πω ότι δεν διαφωνώ με αυτή την θέση, είναι αυτός που ενώ σήμερα μας λέει ότι ο χρόνος εξαντλείται, για ένα ασήμαντο θέμα πάρκαρε το κυπριακό για δύο μήνες. Είναι εδώ το ερωτηματικό, αν κάποιος πίστευε και πιστεύει ότι ο χρόνος εξαντλείται, γιατί για δύο μήνες απουσίαζε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων;». Αυτή ήταν η πρώτη χθεσινή κανονιά του Αβέρωφ (όχι του θωρηκτού, αλλά του ηγέτη της Πινδάρου). Ακολούθησε και δεύτερη: «Δεν μπορεί η τουρκική πλευρά να λέει ότι τους ενδιαφέρει η λύση και ότι ο χρόνος εξαντλείται αλλά την ίδια ώρα να προκαλούν με το Μπαρμπαρός». Καπάκι ήρθε και τρίτη. «Μου αναφέρατε για τον Άιντα. Θα περιμένω όταν επιστρέψει στην Κύπρο και ότι έχω να του πω, θα του τα πω κατ’ ιδίαν». Πρέπει να τρομοκρατήθηκε και ο Νορβηγός «αστρονόμος». Η ευθυγράμμιση των άστρων του έχει από καιρό διαλυθεί. Χθες θα είδε και τον ουρανό σφοντύλι…

Εννιά μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, τα λάβαρα ανεμίζουν ξανά στην οδό του Προεδρικού και στην Πινδάρου. Πρέπει οι απογοητευμένοι να επιστρέψουν στο κομματικό μαντρί. Πλην, όμως, δεν ξεχνάνε όλοι. Και επειδή τα γραπτά μένουν, αξίζει να θυμάται κανείς τι έγραφε το πρώην μέλος του Π.Γ. του ΔΗΣΥ Ιωάννα Συγκρασίτη στην επιστολή παραίτησής της στις 16-10-16: «Η επαμφοτερίζουσα στάση της ηγεσίας του κόμματος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν φαίνεται να υποβοηθά και να ευνοεί την εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που να διασφαλίζει τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Είναι λυπηρό να θυμόμαστε το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» μόνο στα μνημόσυνα των ηρώων και να το αγνοούμε επιδεικτικά στην καθημερινή παραγωγή πολιτικής, ιδιαίτερα στο εθνικό μας θέμα».

>>> Ο λομπίστας της Άγκυρας και ο εγκλωβισμός του Προέδρου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s