Κ.Μαυρίδης: Πρόταση για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία

Hit on the internet. “From Ataturk to Dictaturk”.

Πρόταση για Ευρωπαϊκή απαγόρευση στην πώληση όπλων στην Τουρκία σε συνέχεια των αποφάσεων της Γερμανίας και Αυστρίας, περιλαμβάνεται στις τροπολογίες για την έκθεση της Τουρκίας για το 2016, που κατατέθηκε από τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D). Η πρόταση έλαβε την στήριξη των Κυπρίων και ξένων ευρωβουλευτών.

Επιπλέον, σε από κοινού κατάθεση πολλών τροπολογιών προχώρησαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ) και Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ), σε συνεργασία και με τους Κύπριους ευρωβουλευτές άλλων πολιτικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, επειδή το προσχέδιο της έκθεσης περιείχε σοβαρές ελλείψεις αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας και τη συνεχιζόμενη κατοχή (π.χ. άμεση επιστροφή των Βαρωσίων), κατατέθηκε σωρεία τροπολογιών, τις οποίες συνυπέγραψαν Κύπριοι, Ελλαδίτες και ξένοι Ευρωβουλευτές.

Ορισμένες από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, κάποιες για πρώτη φορά, πέραν από την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Τουρκία, περιλαμβάνονται:

  • Η προϋπόθεση εκπλήρωσης των Ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
  • Η επίρριψη της ευθύνης για την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό στην Τουρκία
  • Αναφορά στους πέραν των 100 πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται σε απεργία πείνας στις Τουρκικές φυλακές και σε κατάσταση  εξαθλίωσης
  • Οι παραβιάσεις και άλλες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ
  • Αναφορά στον διορισμό εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα αγνοουμένων της Κύπρου και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα
  • Αναφορά στην απαράδεκτη συνεργασία της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται στις 20 Ιουνίου και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ιούλιο 2017.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s