Νέστορος: Oστά σε στρατιωτική ζώνη στον ‘Αγιο Ιλαρίωνα

Οστά εντοπίστηκαν σήμερα σε στρατιωτική ζώνη στον `Αγιο Ιλαρίωνα, στο πλαίσιο των εκσκαφών που διεξάγονται από τα συνεργεία της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ).

Το γεγονός επιβεβαίωσε, με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος, ο οποίος ανέφερε πως τα οστά βρέθηκαν σε χώρο βορείως ενός καμινιού, στο οποίο επίσης είχαν εντοπιστεί οστά στο πρόσφατο παρελθόν.

“Πρόκειται για στρατιωτική ζώνη,” ανέφερε ο κ. Νέστορος, ο οποίος, ερωτηθείς αν πρόκειται για μεγάλο αριθμό οστών, είπε πως η εκσκαφή βρίσκεται στα αρχικά της στάδια.

Σημείωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή διεξάγονται επίσης εκσκαφές σε Αμμόχωστο, Καραβά, `Αγιο Δομέτιο, Αγία Ειρήνη, Βόννη, λίμνη της Γαλάτειας, `Αγιο Ιλαρίωνα, Νέο Χωριό Κυθρέας, Αθαλάσσα και Κονιά.

Σε ό,τι αφορά τη μελέτη των αρχείων των ΗΕ στη Νέα Υόρκη από δυο Κύπριους ερευνητές και το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, καθώς και τις επαφές των τριών μελών της ΔΕΑ με αξιωματούχους του ΟΗΕ, ο κ. Νέστορος είπε πως στόχος είναι να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και τα στοιχεία που ανευρέθηκαν στα αρχεία και που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό εξεύρεση πιθανών χώρων ταφής αγνοούμενων προσώπων.

Επεσήμανε ακόμη το ρόλο που μπορεί να παίξουν τα ΗΕ σε ότι αφορά την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ, τα οποία καταγράφονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της για το 2017-2020, αφού όπως σημείωσε αυτά μπορούν να επιλυθούν σε πολιτικό επίπεδο.

«Τα θέματα αυτά χρειάζονται πολιτική διαχείριση για να μπορέσουν να επιλυθούν, αφού δεν μπορεί να τα επιλύσει από μόνη της η ΔΕΑ, επεσήμανε ο κ. Νέστορος, σημειώνοντας πως “τα ΗΕ δείχνουν να ανταποκρίνονται και γίνονται βήματα».

Ο κ. Νέστορος είπε ακόμη πως “ζητήσαμε να μας βοηθήσουν τα ΗΕ να εντοπίσουμε δορυφορικές φωτογραφίες ή και αεροφωτογραφίες από συγκεκριμένους χώρους όπου πιθανόν να βρίσκονται χώροι ταφής”.

Πρόσθεσε πως στόχος είναι «να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις νέες τεχνολογίες και για αυτό και το Γραφείο μου υπέγραψε και Πρωτόκολλο με το ΤΕΠΑΚ».

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s