Απορρίφθηκε η αίτηση Ρίκκου για αποφυλάκισή του

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου [δεξιά στη φωτογραφία], για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus με το οποίο επιδίωκε την άμεση αποφυλάκισή του.

Το δικαστήριο είπε ότι υπάρχουν αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου, που δεσμεύουν το παρόν δικαστήριο και ανέφερε τρεις περιπτώσεις, καθώς επίσης και απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αυστραλίας.

Επίσης το Δικαστήριο θεωρεί ότι από τη στιγμή που έχει κάνει έφεση ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου για την ποινή και την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, απορρίπτει το αίτημά του, παραπέμποντας πλέον τον κ. Ερωτοκρίτου στην έφεσή του.

Την περασμένη Πέμπτη, ο δικηγόρος του καταδικασθέντα τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως, Παύλος Αγγελίδης και ο Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, προέβησαν στις τελικές τους αγορεύσεις επί των γραπτών θέσεων που καταχώρησαν επί της ένστασης.

Πρώτος είχε αγόρευσε ο δικηγόρος του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος καταχώρησε και συμπληρωματική ένορκη δήλωση στην οποία προβάλλει, μεταξύ άλλων, τον ισχυρισμό ότι το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας δεν είχε δικαιοδοσία να τον δικάσει λόγω ασυλίας, χαρακτηρίζοντας δε την απόφαση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου να του επιβάλει ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνια “παράνομη και οφθαλμοφανώς λανθασμένη”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου, παρέθεσε και ανέλυσε τους οκτώ συνολικά λόγους ένστασης που ήγειρε η πλευρά του Εισαγγελέα στην αίτηση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

1. Προδικαστικά δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος φύσεως Habeas Corbus γιατί ο αιτητής εκτίει ποινή που επιβλήθηκε νόμιμα, μετά από την καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, κρατείται στη βάση εντάλματος φυλάκισης καταδικασθέντος, το οποίο εκδόθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετά την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης 3 χρόνων και 6 μηνών, για σειρά αδικημάτων. Το Habeas Corpus δεν χορηγείται σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί δυνάμει κατηγορητηρίου ούτε για αναθεώρηση δικαστικών αποφάσεων. Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο στερείται δικαιοδοσίας να αναθεωρήσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας μέσω προνομιακού εντάλματος.

2. Προδικαστικά δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως του Habeas Corbus γιατί υπάρχει η υπαλλακτική θεραπεία της Έφεσης, την οποία και ο αιτητής έχει ήδη καταχωρήσει στις 7/3/2017, η οποία εκκρεμεί προς εκδίκαση.

3. Προδικαστικά, δεν χωρεί έκδοση προνομιακού εντάλματος της φύσεως του Habeas Corpus, καθότι το επίδικο διάβημα συνιστά κατάχρηση της διαδικασίας του Δικαστηρίου, τόσο υπό την έννοια ότι, ο αιτητής έχει ήδη ασκήσει το ένδικο μέσο της έφεσης επί της πρωτόδικης απόφασης, αλλά και επειδή καμία αναφορά ή ισχυρισμός δεν έγινε στην πρωτόδικη διαδικασία που να αφορά ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, τα οποία ο αιτητής επικαλείται στην παρούσα διαδικασία.

4. Η κράτηση του αιτητή είναι νόμιμη ενόψει της απόφασης Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, το οποίο ενήργησε καθ` όλα νόμιμα όσον αφορά την αρμοδιότητα αλλά και τη δικαιοδοσία του.

5. Το άρθρο 112 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο καθορίζει υπό ποιες προϋποθέσεις υπηρετεί ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν παραπέμπει στην άμεση ή έμμεση εφαρμογή του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα ΚΕΦ.154 και δεν προβλέπει την ασυλία ή το ποινικά ανεύθυνο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

6. Επί της ουσίας, τα υποκείμενα του άρθρου 15 του Ποινικού Κώδικα, ΚΕΦ . 154, δεν απολαμβάνουν προστασίας, επί αδικημάτων της φύσεως αυτών για τα οποία καταδικάστηκε νομίμως και αρμοδίως ο αιτητής.

7. Το άρθρο 15 του Ποινικού Κώδικα καλύπτει μόνο Δικαστές και ενδεχομένως δικαστικούς επιδότες, κατά την ενάσκηση των δικαστικών τους καθηκόντων, ενώ ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα δεν θεωρείται Δικαστικός Λειτουργός αλλά είναι Νομικός Λειτουργός.

8.Ο Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως είναι νομικοί λειτουργοί και όχι δικαστικοί λειτουργοί.

Πηγή: philenews

One thought on “Απορρίφθηκε η αίτηση Ρίκκου για αποφυλάκισή του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.