Θησαυροί του Ιόλα δημοπρατούνται στο Λονδίνο

Πανάκριβα έργα φημισμένων καλλιτεχνών από τον Πικάσο έως τον Αντι Γουόρχολ, έπιπλα αξίας με επώνυμη επιγραφή, χαλιά περσικά του 19ου αιώνα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα όπως είναι μια ταμπακέρα Cartier ή ένα γαλλικό μπουκάλι αρώματος του 1900, μαζί με κοσμήματα και αρκετά μικροαντικείμενα, όλα από τη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα, συνολικά 155 στον αριθμό, πωλούνται σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο στις 25 Μαΐου.

Βίκτορ Μπράουνερ, «Polarisation», το ακριβότερο έργο της συλλογής Ιόλα>>>

Εντυπωσιάζει το εύρος της δημοπρασίας που έχει δρομολογήσει ο οίκος, ενώ είναι άγνωστο από πού προέρχονται τα αντικείμενα, καθώς το παρασκήνιο του διασκορπισμού της περίφημης συλλογής του διάσημου γκαλερίστα και εμπόρου τέχνης είναι πλούσιο και έχει αποκαλυφθεί σε ρεπορτάζ. Η πολυτελής βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα στην Αγία Παρασκευή λεηλατήθηκε σκανδαλωδώς μετά τον θάνατό του, ενώ η περιουσία του είχε καταγραφεί από την αδελφή του Νίκη Στάιφελ και ένα μέρος της πέρασε στα χέρια των συγγενών.

Ο ίδιος επιθυμούσε η περιουσία του να περάσει σε ελληνικά μουσεία και είχε δωρίσει και πουλήσει έργα σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού, όπως στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλά και στο Πομπιντού στο Παρίσι, ενώ έκανε δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας όπως και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο φιλοξενεί 47 έργα της προσωπικής συλλογής του.

Ο οίκος Sotheby’s γράφει σχετικά με τη δημοπρασία πως «το όνομα του Αλέξανδρου Ιόλα αντανακλά τη γνώση της σύγχρονης αγοράς της Τέχνης, η οποία αναγνωρίζει τον οραματιστή έμπορο τέχνης ως πρωτοπόρο της παγκόσμιας αγοράς τέχνης της εποχή του».

Στο σφυρί βγαίνουν αυτόν τον μήνα έργα αξίας άνω των 200.00 λιρών, όσο στοιχίζει δηλαδή ένα έργο του Βίκτορ Μπράουνερ του 1949, το οποίο είναι και το ακριβότερο της συλλογής, ενώ τα φτηνότερα αγγίζουν τις 400-600 λίρες, όσο εκτιμάται μία σχεδιασμένη με μολύβι αφίσα του Αλέκου Φασιανού, μία ασημένια κανάτα Tiffany&Co ή ένα ασημένιο σερβίτσιο πιάτων Harblux. Η οικοσυσκευή που σύντομα βγαίνει στο σφυρί περιλαμβάνει ακόμα γαλλικές πολυθρόνες του 19ου αιώνα αξίας έως 3.000 λίρες, αγαλματίδια του 18ου αιώνα από φίλντισι αξίας 1.500 λιρών αλλά και πλήθος άλλων αντικειμένων, όπως ένα βάζο της δυναστείας των Κιν, χαλιά περσικά του 1870, ένα χρυσό σετ γυναικείου μακιγιάζ του 1920, ένα γαλλικό μπουκάλι αρώματος Vacheron & Constantin σετ, ρολόγια από χρυσό και διαμάντια (μέχρι 1.200 λίρες), μπιμπελό, καθρέφτες, ακριβά βραχιόλια, περιδέραια, χρυσές ταμπακέρες, έως και μανικετόκουμπα.

Οσο για τα έργα τέχνης που θα δημοπρατηθούν αυτά είναι, συμπεριλαμβανομένου του Μπράουνερ, των Πικάσο, Ντε Κίρικο, Γουόρχολ (ο «Μέγας Αλέξανδρος», αξίας μέχρι και 50.000 λίρες), των Ματίς, Ερνστ, Τάκις, Πανιάρα, Ακριθάκη, Καρδαμάτη και άλλων.

Αντα Δαλιάκα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s