ΝΕΑ ΤΑΞΗ: Η Emma Watson κερδίζει το πρώτο… ‘άφυλο’ βραβείο ηθοποιίας

Το MTV εισήγαγε για πρώτη φορά βράβευση σε κατηγορίες που δεν διακρίνουν τους ηθοποιούς σε άνδρες και γυναίκες, με την πρωταγωνίστρια της ταινίας “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” να δηλώνει ευτυχής που ήταν η πρώτη που διακρίνεται.

Ξεχάστε τις ατελείωτες κατηγορίες σε φεστιβάλ κινηματογράφου. Άλλο βραβείο πρωταγωνιστικού ρόλου για τους άνδρες και διαφορετικό για τις γυναίκες. Το MTV αποφάσισε να διαγράψει τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις αναφορικά με τις κατηγορίες στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά του βραβεία. Ένα βήμα εξάλλου, που είδαμε να συμβαίνει για πρώτη φορά στα Grammy, που εισήγαγαν κοινές κατηγορίες για άνδρες και γυναίκες. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, όλοι οι πρωταγωνιστές εντάσσονται σε μία κατηγορία με βάση το ρόλο τους στην ταινία και δεν διακρίνονται σε α’ ανδρικού, γυναικείου και ούτω καθεξής.

Η πρώτη ηθοποιός που έλαβε το “άφυλο” [χωρίς… γεννητικά όργανα;] βραβείο, η Emma Watson που το παρέλαβε για την ερμηνεία της στην ταινία “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” δήλωσε πως η κίνηση των MTV TV & Movie Awards έχει ιδιαίτερη σημασία και τόνισε: “Το πρώτο βραβείο ηθοποιίας στην ιστορία που δεν διακρίνει τις υποψηφιότητες με βάση το φύλο λέει κάτι για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εμπειρία”.

Η ηθοποιία έχει να κάνει με τη δυνατότητα να βάζει κανείς τον εαυτό του στα “παπούτσια του άλλου” και αυτό δεν απαιτεί τη διάκριση σε δύο διαφορετικές κατηγορίες

Το κορίτσι που γνωρίσαμε μέσα από τη σειρά ταινιών “Χάρι Πότερ” συνέχισε λέγοντας: “Η κίνηση του MTV να δημιουργήσει άφυλο βραβείο υποκριτικής θα σημάνει κάτι ξεχωριστό για τον καθένα, για εμένα όμως υποδηλώνει το γεγονός πως η ηθοποιία έχει να κάνει με τη δυνατότητα να βάζει κανείς τον εαυτό του στα “παπούτσια του άλλου” και αυτό δεν απαιτεί τη διάκριση σε δύο διαφορετικές κατηγορίες” σχολίασε.

Οι διοργανωτές μάλιστα, προκειμένου να τονίσουν τη νέα “ματιά” στα βραβεία, έδωσαν την ευκαιρία στην Asia Kate Dillon, μια ηθοποιό που δηλώνει… non-binary [τι φρούτο είναι τούτο φαίνεται στη φωτογραφία πιο πάνω], δηλαδή επιθυμεί να της αποδίδεται οποιοσδήποτε χαρακτηρισμός που την διακρίνει με βάση το φύλο ως γυναίκα. Η ηθοποιός που έγινε γνωστή από το “Orange Is The New Black”, είχε μάλιστα ζητήσει το επάγγελμά της να αναφέρεται γενικά ως ηθοποιός (actor και όχι actress) που είναι μια “ουδέτερη φυλετικά” λέξη.

Λευτέρης Σαββίδης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s