Γενικά, όμως, το κλίμα ήταν καλό…

Cypriot President Nicos Anastasiades arrives for the Cyprus reunification talks at the United Nations in Geneva,

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Όπως ακριβώς το είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το βράδυ της Πέμπτης, μετά τη συνάντησή του με τον Ακιντζί: «Γενικά, οφείλω να πω ότι το κλίμα ήταν καλό, αλλά δεν είναι αρκετό το κλίμα». Κι εμείς καλώς σας βρήκαμε, που λένε. Το ότι δεν είναι αρκετό το κλίμα είναι διαπίστωση που άργησε πάρα πολύ κι όταν πια όλες οι δυνάμεις μας εξαντλήθηκαν στη βελτίωση του κλίματος, που χάλασε μέσα σε μια μέρα.

Το ερώτημα είναι, έστω και αργά, τι κάνουμε μετά τη διαπίστωση. Διότι, η επόμενη δήλωση του Προέδρου είναι ακριβώς ίδια με τις δηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, που μας έλεγαν ομαδικά οι ταγοί ότι θα πάμε στη Γενεύη, σε διεθνή διάσκεψη (!), μόνο μετά από καλή προετοιμασία και αφού συμφωνηθούν όλα τα άλλα. Τώρα πάλι που ξεκίνησε εκ νέου η μεθόδευση (και από τον Άιντα) μιας νέας Γενεύης, ο Πρόεδρος λέει: «Δεν αποκλείουμε καμιά νέα Γενεύη. Το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».

Όταν έρθει η ώρα να συγκληθεί η πολυμερής διάσκεψη θα αποτελεί την «κορύφωση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού» και «πρέπει να προπαρασκευαστεί σωστά, να έρθουν οι πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας πάνω στο θέμα της ασφάλειας προτού πραγματοποιηθεί», όπως έλεγε ο Γιαννάκης Κασουλίδης στις 3 Οκτωβρίου 2016. Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή και συζητούμε σοβαρά τη νέα Γενεύη. Χωρίς να υπάρχει καμιά πρόοδος, όχι ακτίνα συμφωνίας αλλά καμία απολύτως πρόοδος! Κι ακόμα να διερωτηθούμε πού είναι εκείνοι που μας έλεγαν πρώτα ότι θα μείνουμε με το στόμα ανοικτό από τις υποχωρήσεις που θα έκανε η Τουρκία στην προηγούμενη Γενεύη και τελικά έμειναν εκείνοι με το στόμα ανοικτό από την άτεγκτη στάση της και από τις νέες απαιτήσεις που μας προέκυψαν, όπως τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων ή το ότι πρέπει να ξεχάσουμε και τη Μόρφου ή, ακόμα, να παραδώσουμε και τον Πύργο Τηλλυρίας για να ενωθούν τα Κόκκινα με τη Μόρφου. Και μετά, μας έλεγαν, ότι θα εντυπωσιαστούμε από την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου. «Δεν έχω αμφιβολία ότι η Τουρκία θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς στο Κυπριακό μετά από τις 16 του Απρίλη. Γι’ αυτό εμείς πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι» έλεγε ο Άντρος Κυπριανού (10/02/2017). Ή, όπως έλεγε χτες ακόμα ο Νίκος Τορναρίτης, πρέπει να συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα διότι είναι βέβαιος ότι υπάρχει χρόνος, ακόμα και πριν από τις εκλογές, να καταλήξουμε σε λύση και να γίνει και δημοψήφισμα με θετική κατάληξη…

Λόγια του αέρα χωρίς καμιά βάση και χωρίς νόημα. Για να διερωτάται η κοινή λογική πού βασίζονται οι ταγοί του τόπου και τι στο καλό τους πλασάρουν (τι τους ψεκάζουν;) αυτοί που τους κοροϊδεύουν και τους υποτιμούν χρόνια τώρα –ο Άιντα, οι πρεσβευτές, οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί– χωρίς ποτέ να τους ζητήσουν εξηγήσεις για την κοροϊδία…

Τι νόημα έχει να συζητούμε για νέα Γενεύη όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο διαλλακτικότατος στον υπέρτατο βαθμό, Αναστασιάδης, δηλώνει ότι οι απαιτήσεις του Ακιντζί είναι για πρόνοιες που δεν περιέχονται σε καμιά των 45 ομοσπονδιών του πλανήτη, και επομένως, προσθέτουμε εμείς, θα κάνουμε πειράματα με μια ανισόρροπη Τουρκία. Ότι δεν έχει ορθή αντίληψη της ομοσπονδίας. Ότι ακόμα και για συγκλίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί η τουρκική πλευρά τις ξανανοίγει για να διεκδικήσει περισσότερα; Ότι ακόμα και οι συγκλίσεις που συμφωνήθηκαν ήταν αποτέλεσμα των δικών του υποχωρήσεων και καμία της τουρκικής πλευράς. Ότι «δεν υπάρχει η βούληση για να μετακινηθούν από θέσεις, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα», όπως είναι τα ακριβή λόγια του Προέδρου.

Εκτός κι αν δεν ενδιαφέρει κανέναν τι διάολο κράτος θα συμφωνήσουμε, φτάνει να βρούμε μια φόρμουλα για τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις (με κάποια τέρμινα για αποχώρηση) κι ας κάνουμε κράτος που δεν θα λειτουργήσει ούτε για έναν μήνα. Για να μας μείνει ο τίτλος μιας πειραματικής ομοσπονδίας, αλλά μόνο τίτλος.

Άριστος Μιχαηλίδης, “Φ”

>>> Ουδέν διαφορετικό από τα Ηνωμένα Έθνη-Crash test η 17η Μαΐου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s